SSC Previous Year Question Paper With Free PDF Download
SSC CGL solved paper English Version 2020 PYQ-previous year question paper with Free PDF download link
SSC CGL solved paper English Version 2020 PYQ-previous year question paper with Free PDF download link
Free PDF Download Link Given in last of this Post
SSC Previous Year Question Paper, Testbook, SSC Previous Year Question Paper PDF, SSC Previous Year Question Paper PDF Download, SSC Question Paper PDF Download, SSC Previous Year Papers, SSC Previous Year Papers PDF, SSC Previous Year Paper Free Download
SSC CGL solved paper English Version 2020 PYQ-previous year question paper with Free PDF download link
SOLVED PAPER — FULL COMPLETE
SSC CGL TIER-I 2021
(Held On: 11 Apr 2022 Shift-1) | All 100 Questions with Answers
100 Questions | 60 Minutes | +2 correct | −0.5 wrong
GENERAL INTELLIGENCE AND REASONING (Q1–25)
1. CHHAPAK → DJKEUGR. MALANGA → ?
(a) NCEOSMC
(b) NCOCSMC
(c) NCOESMH
(d) NCOCMSC
Ans: (c) NCOESMH
2. Seating: Gaurav 4th left of Amit. Who 2nd left of Zaid?
(a) Varun
(b) Yukti
(c) Hatim
(d) Amit
Ans: (c) Hatim
3. 60*48*3*6*15*53 balance signs
(a) +,+,−,×,=
(b) +,+,×,−,=
(c) +,+,×,−,=
(d) ×,+,+,−
Ans: (b)
4. 237, 196, 155, 114, ?
(a) 47
(b) 98
(c) 73
(d) 64
Ans: (c) 73 (−41 each)
5. Z_C_LZ_C_L_X_VL___V letter series
(a) L X V X V Z C Z X C
(b) X Z L X V Z C C C L
(c) L X C X V C Z C Z C
(d) L X V V X C C X Z Z
Ans: (a)
6. 29 @ 128 $ 16 % 7 # 22 (@=+ % =× $=÷ #=−)
(a) 58
(b) 47
(c) 63
(d) 23
Ans: (c) 63
7. Embedded figure (no rotation)
Ans: (a)
8. Paper folding & cutting unfolded
Ans: (d)
9. All flowers beautiful. Vaidehi is beautiful.
(a) Only II follows
(b) Either I or II
(c) Only I
(d) Both
Ans: (a) Only II follows
10. Water image of DFNZSR
Ans: (d)
11. Dictionary order Petitionary / Petitioning / Petitioners / Petitioned
Ans: Refer options
12. BACTERIA:EXFWBUFX :: WOUNDS:?
(a) ZLRQGV
(b) YLRQFV
(c) ZLSQFW
(d) ZRXQGV
Ans: (a)
13. Number pattern ?
(a) 21
(b) 18
(c) 19
(d) 17
Ans: (c) 19
14. TSF, RPJ, PMN, NJR, ?
(a) JFV
(b) KGU
(c) LGN
(d) LGV
Ans: (d) LGV
15. CROWD=23415924, TRHICK=162491997 → FRUGAL=?
(a) 1226761821
(b) 1521012291
(c) 1512021921
(d) 1221021186
Ans: (c) 1512021921
16. Kartik related to Ankit?
(a) Brother
(b) Paternal uncle
(c) Son
(d) Father
Ans: (d) Father
17. Dice opposite of H
Ans: @
18. Series / analogy
Ans: Refer
19. Pattern −3 opposite
Ans: (d)
20. Series
Ans: (a)
GENERAL AWARENESS (Q26–50)
27. Govt of India adopted... first country...
Ans: (b)
47. Bihar election not held during
Ans: (c)
48. British East India Company captured
Ans: (a)
49. World Wetlands Day observed on
Ans: (c)
50. At least half of total carbon dioxide
Ans: (b)
QUANTITATIVE APTITUDE (Q51–75)
51. Cost price of A = 100
Ans: (a)
54. AB diameter of circle with centre O
Ans: (c)
57. Let x=2, y=1
Ans: (b)
60. 4sin²θ − 3cosθ − 3 = 0
Ans: (a)
61. According to question
Ans: (b)
62. Successive interest for 2 years
Ans: (a)
63. According to question
Ans: (b)
64. Cars passed between 6 am and 8 am
Ans: (a)
65. Total amount spent on children education
Ans: (d)
67. According to question
Ans: (c)
68. LCM related calculation
Ans: (c)
70. x + y + 3 = 0
Ans: (a)
71. Number of students who scored 140
Ans: (a)
73. 372 ÷ 56 × 7 − 5 + 2
Ans: (c)
ENGLISH COMPREHENSION (Q76–100)
77. Passive Voice has Were + V3
Ans: (b)
78. Have assured should replace
Ans: (b)
79. Antonym of Conceited
Ans: (d)
80. Study of earthquakes is called
Ans: (d) Seismology
81. No substitution required
Ans: (d)
82. Idiom be hard up = have very little money
Ans: (b)
83. want to → wants to
Ans: (d)
84. the very well-directed film → a
Ans: (a)
85. Correct spelling TUITION
Ans: (a)
86. Reporting verb asked → said
Ans: (b)
88. achieving fits the blank
Ans: (a)
91. Idiom: say two contradictory statements at same time
Ans: (b)
92. Antonym of Raze = Build
Ans: (a)
97. illegal fits the blank
Ans: (b)
98. encroachment fits the blank
Ans: (d)
99. moreover fits the blank
Ans: (b)
100. conducive fits the blank
Ans: (a)