SSC Previous Year Question Paper With Free PDF Download
SSC CGL solved paper Hindi Version 2022-previous year question paper with Free PDF download link
SSC CGL solved paper Hindi Version 2022-previous year question paper with Free PDF download link
Free PDF Download Link Given In last of this Post
SSC Previous Year Question Paper, Testbook, SSC Previous Year Question Paper PDF, SSC Previous Year Question Paper PDF Download, SSC Question Paper PDF Download, SSC Previous Year Papers, SSC Previous Year Papers PDF, SSC Previous Year Paper Free Download
SSC CGL solved paper Hindi Version 2022-previous year question paper with Free PDF download link
सॉल्व्ड पेपर — COMPLETE
SSC CGL टियर-I 2022
(Held On: 5 Dec 2022 Shift-2) | Full Paper with Answers
100 Questions | 60 Minutes | +2 correct | −0.5 wrong
ENGLISH COMPREHENSION (Q1–25)
1. Select the correct passive form: My parents have booked a mini-getaway for me.
(a) A mini-getaway was being booked...
(b) A mini-getaway had been booked...
(c) A mini-getaway was been booked...
(d) A mini-getaway has been booked for me by my parents.
Ans: (d)
2. Error: There are some monkeys / on the roof of the / carriage but Madhav / did not see them.
(a) on the roof of the
(b) There are some monkeys
(c) carriage but Madhav
(d) did not see them.
Ans: (b) There are → There were (tense)
3. Synonym of Amend
(a) Rectify
(b) Harm
(c) Impair
(d) Worsen
Ans: (a) Rectify
4. Rita (will never have) changed her job if she had been promoted.
(a) No substitution
(b) would never have
(c) should never have
(d) shall never have
Ans: (b) would never have
5. Incorrectly spelled: Sudhir's harrassment...
(a) colleague
(b) harrassment
(c) Humorous
(d) perceivable
Ans: (b) harrassment → harassment
6. The trainee wanted to know the ______ of the job prospects.
(a) ins and outs
(b) bird's eye view
(c) crying need
(d) tall talk
Ans: (a) ins and outs
7. This drama is ______ the extremely informative life in Roman times.
(a) on
(b) of
(c) about
(d) for
Ans: (c) about
8. Arun and his wife were ______ a baby boy after 18 years.
(a) delighted with
(b) prepared with
(c) provided with
(d) blessed with
Ans: (d) blessed with
9. Synonym of Impede
(a) Intend
(b) Prompt
(c) Respite
(d) Hinder
Ans: (d) Hinder
10. Incorrectly spelled word
(a) Warden
(b) Poliseman
(c) Engineer
(d) Doctor
Ans: (b) Poliseman → Policeman
11. Synonym of vivacious
(a) Energetic
(b) Fearless
(c) Prosperous
(d) Friendly
Ans: (a) Energetic
12. Active voice: The gate was opened by the peon
(a) The peon is opening the gate.
(b) The peon opened the gate.
(c) The peon was opening the gate.
(d) The gate was being opened by the peon.
Ans: (b)
13. Jumbled sentences about heat pumps
(a) RQPS
(b) SQRP
(c) SRPQ
(d) PRSQ
Ans: (c) SRPQ
14. Substitute: she were thought taking school supplies
(a) she was wondered
(b) she was dumped
(c) she was caught
(d) she was enlightened
Ans: (c) she was caught
15. Rearrange: Lighting has...
(a) PSQR
(b) RPQS
(c) QRSP
(d) PQRS
Ans: (c) QRSP
16. Synonym of Mercy
(a) Legacy
(b) Clarity
(c) Clemency
(d) Plurality
Ans: (c) Clemency
17. One-word: The act of washing oneself
(a) Ablutions
(b) Solutions
(c) Steaming
(d) Swimming
Ans: (a) Ablutions
18. Direct speech: Aryan told me that I knew where to find him.
(a) Aryan said to me, "You know where to find me."
(b) ...knowing...
(c) ...
(d) ...
Ans: (a)
संख्यात्मक अभियोग्यता / QUANTITATIVE APTITUDE
26. cos²35° + cos55°·sin35° + ...
Ans: (a)
27. घन का कुल पृष्ठीय क्षेत्रफल = 1536 m²
Ans: (c)
28. घनराशि = P
Ans: (b)
29. संख्या a है, और भाज्यफल q है
Ans: (c)
30. a³ − b³ = (a−b)³ + 3ab(a−b)
Ans: (a)
31. 2 = x² − a²
Ans: (d)
34. 7, 9 और 11 का ल.स.म. = 693
Ans: (d)
41. प्रश्न के अनुसार
Ans: (c)
42. क्रय मूल्य = 100 → विक्रय मूल्य = 120 का 80%
Ans: (b)
43. पहला और दूसरा निवेश
Ans: (d)
44. 100² − 99² + 98² − 97² + ...
Ans: (c)
45. अतिरिक्त पुरुषों के बिना कार्य पूरा
Ans: (b)
46. गोले की त्रिज्या
Ans: (c)
47. क्रय मूल्य = ₹100
Ans: (b)
GENERAL INTELLIGENCE AND REASONING
54. Figure / series
Ans: (c)
57. सभी रेखाएँ 90° पर वामावर्त घूम रही
Ans: (b)
60. 8 × 4 + 4 = 36
Ans: (a)
62. जैसा कि
Ans: (a)
63. विकल्प (d) 14 और 7 को आपस में बदलने
Ans: (d)
64. तर्क: पहली संख्या का घन − ...
Ans: (d)
65. जैसा कि
Ans: (c)
66. जैसा कि
Ans: (c)
67. T R
Ans: (a)
69. Letter / number
Ans: (a)
70. किताब पेंसिल पेन इरेज़र
Ans: (c)
71. Analogy
Ans: (d)
72. तर्क
Ans: (c)
GENERAL AWARENESS
76. जब कई राइबोसोम एक ही मैसेंजर आरएनए
Ans: (b)
79. संपत्ति कर एक प्रत्यक्ष कर है
Ans: (d)
80. जम्मू-कश्मीर के उपराज्यपाल मनोज सिन्हा
Ans: (c)
81. मोनाल पक्षी समशीतोष्ण पर्णपाती वनों में
Ans: (a)
यह दस्तावेज़ SSC CGL Tier-I 2022 (5 Dec 2022 Shift-2) के पूरे 10-page PDF से संकलित है। Answer keys solutions section से निकाले गए हैं। Figure-based questions के लिए original PDF देखें।
— सॉल्व्ड पेपर समाप्त —
Free PDF Download Link : SSC CGL 2022 Hindi
Other Question Paper
SSC CGL solved paper English Version 2022-previous year question paper with Free PDF download link
SSC CGL solved paper Hindi Version 2023-previous year question paper with Free PDF download link
SSC CGL solved paper English Version 2023-previous year question paper with Free PDF download link