NEET Previous Year Question Paper 2022 with Solutions
1. Two objects of mass 10kg and 20kg respectively are connected to the two ends of a rigid rod of length 10m with negligible mass. The distance of the center of mass of the system from the 10kg mass is
(1) 10m (2) 5m (3) 10/3 m (4) 20/3 m
Answer (4)
Sol.
Xcm = (m1x1 + m2x2)/(m1 + m2)
= (10 × 0 + 20 × 10)/(10 + 20)
= 200/30 = 20/3 m
2. The displacement-time graphs of two moving particles make angles of 30° and 45° with the x-axis as shown in the figure. The ratio of their respective velocity is
(1) 1 : 2 (2) 1 : √3 (3) √3 : 1 (4) 1 : 1
Answer (2)
Sol. Slope of x - t curves gives the velocity
⇒ Ratio = tan 30°/tan 45° = 1/√3 = 1 : √3
3. If a soap bubble expands, the pressure inside the bubble
(1) Remains the same
(2) Is equal to the atmospheric pressure
(3) Decreases
(4) Increases
Answer (3)
4. The angle between the electric lines of force and the equipotential surface is
(1) 90° (2) 180°
(3) 0° (4) 45°
Answer (1)
Sol. dV = -E · dr
dV = -E dr cos θ
For equipotential surface,
dV = 0
cos θ = 0
⇒ θ = 90°
5. In a Young's double slit experiment, a student observes 8 fringes in a certain segment of screen when a monochromatic light of 600 nm wavelength is used. If the wavelength of light is changed to 400 nm, then the number of fringes he would observe in the same region of the screen is
(1) 9
(2) 12
(3) 6
(4) 8
Answer (2)
Sol. β = λD/d
Let length of segment of screen = l
⇒ l = 8β1 = 8λ1D/d ...(1)
and l = nβ2 = nλ2D/d ...(2)
from (1) and (2)
8λ1 = nλ2
8(600 nm) = n(400 nm)
n = 12
6. The ratio of the radius of gyration of a thin uniform disc about an axis passing through its centre and normal to its plane to the radius of gyration of the disc about its diameter is
(1) 4 : 1 (2) 1 : √2
(3) 2 : 1 (4) √2 : 1
Answer (4)
7. A square loop of side 1 m and resistance 1 Ω is placed in a magnetic field of 0.5 T. If the plane of loop is perpendicular to the direction of magnetic field, the magnetic flux through the loop is
(1) 1 weber
(2) Zero weber
(3) 2 weber
(4) 0.5 weber
Answer (4)
Sol. Magnetic flux (φB) = B · A
B and A are in same direction, therefore
φB = B.A = 0.5 × 1²
= 0.5 Wb
8. The graph which shows the variation of the de Broglie wavelength (λ) of a particle and its associated momentum (p) is
(1) Graph showing λ increasing with p
(2) Graph showing λ decreasing with p
(3) Graph showing λ increasing linearly with p
(4) Graph showing λ decreasing linearly with p
Answer (2)
Sol. de-Broglie wavelength associated with a particle is given by
λ = h/p
λ ∝ 1/p
9. If the initial tension on a stretched string is doubled, then the ratio of the initial and final speeds of a transverse wave along the string is
(1) 1 : √2 (2) 1 : 2
(3) 1 : 1 (4) √2 : 1
Answer (1)
Sol. We know, velocity of transverse wave
10. When light propagates through a material medium of relative permittivity εr and relative permeability μr, the velocity of light, v is given by (c-velocity of light in vacuum)
(1) v = √(εr/μr) (2) v = c/√(εrμr)
(3) v = c (4) v = √(μr/εr)
Answer (2)
Sol. v = 1/√(εmμm)
v = 1/√(ε0εrμ0μr)
Since c = 1/√(ε0μ0)
⇒ v = c/√(εrμr)
11. A copper wire of length 10 m and radius (10⁻²/√π) m has electrical resistance of 10 Ω. The current density in the wire for an electric field strength of 10 V/m is
(1) 10⁻⁵ A/m² (2) 10⁵ A/m²
(3) 10⁴ A/m² (4) 10⁶ A/m²
Answer (2)
Sol. Resistance, R = ρL/A = L/σA
⇒ σ = L/RA
Also current density j = σE = LE/RA
j = (10 × 10)/(10 × π(10⁻²/√π)²) = 100/(10 × π × (10⁻⁴/π))
= 10⁵ A/m²
12. A spherical ball is dropped in a long column of a highly viscous liquid. The curve in the graph shown, which represents the speed of the ball (v) as a function of time (t) is
(1) C
(2) B
(3) A
(4) D
Answer (2)
13. A long solenoid of radius 1 mm has 100 turns per mm. If 1 A current flows in the solenoid, the magnetic field strength at the centre of the solenoid is
(1) 12.56 × 10⁻⁴ T
(2) 6.28 × 10⁻² T
(3) 12.56 × 10⁻² T
(4) 6.28 × 10⁻⁴ T
Answer (3)
Sol. We know, magnetic field at centre of solenoid
B = μ0(N/l)I = μ0nI
= 4π × 10⁻⁷ × 100 × 10³ × 1
= 4π × 10⁻² T
B = 12.56 × 10⁻² T
14. The energy that will be ideally radiated by a 100 kW transmitter in 1 hour is
(1) 36 × 10⁵ J (2) 1 × 10⁵ J
(3) 36 × 10⁷ J (4) 36 × 10⁴ J
Answer (3)
Sol. Energy = Power × time
E = 100 × 10³ × 3600
= 36 × 10⁷ J
15. A biconvex lens has radii of curvature, 20 cm each. If the refractive index of the material of the lens is 1.5, the power of the lens is
(1) +5 D (2) Infinity
(3) +2 D (4) +20 D
Answer (1)
Sol. Power of lens is given by
16. An electric lift with a maximum load of 2000 kg (lift + passengers) is moving up with a constant speed of 1.5 ms⁻¹. The frictional force opposing the motion is 3000 N. The minimum power delivered by the motor to the lift in watts is : (g = 10 m s⁻²)
(1) 34500 (2) 23500
(3) 23000 (4) 20000
Answer (1)
Sol. Fup = 2000g + 3000
= 23000 N
Minimum power Pmin = F · v
Pmin = Fv = 23000 × 3/2
= 34500 W
17. A body of mass 60 g experiences a gravitational force of 3.0 N, when placed at a particular point. The magnitude of the gravitational field intensity at that point is
(1) 20 N/kg
(2) 180 N/kg
(3) 0.05 N/kg
(4) 50 N/kg
Answer (4)
Sol. F = mEG
3 = (60/1000)EG
EG = 50 N/kg
18. Plane angle and solid angle have
(1) No units and no dimensions
(2) Both units and dimensions
(3) Units but no dimensions
(4) Dimensions but no units
Answer (3)
Sol. Plane angle = Arc/Radius = [L]/[L] → Unit = Radian
= [M⁰L⁰T⁰]
Solid angle = Area/(Radius)² → Unit = Steradian
= L²/L² = [M⁰L⁰T⁰]
Both have units but no dimensions
19. In the given circuits (a), (b) and (c), the potential drop across the two p-n junctions are equal in
(1) Circuit (c) only
(2) Both circuits (a) and (c)
(3) Circuit (a) only
(4) Circuit (b) only
Answer (2)
Sol. Potential drops across the p-n junctions will be same if either both junctions are forward biased or both junction are reverse biased.
In figure (a) and (c), both junctions are forward biased therefore both have same potential.
In figure (b) first junction is forward biased and second junction is reverse biased, so both junctions have different potential difference.
20. In half wave rectification, if the input frequency is 60 Hz, then the output frequency would be
(1) 60 Hz
(2) 120 Hz
(3) Zero
(4) 30 Hz
Answer (1)
Sol. In half wave rectifier, the output frequency is same as that of input frequency.
21. In the given nuclear reaction, the element X is
²²Na → X + e⁺ + v
(1) ²²Ne
(2) ²³Na
(3) ²³Ne
(4) ²²Mg
Answer (1)
Sol. The nuclear reaction is given as
²²Na → ᴬ_Z X + ⁰₊₁e + v
From conservation of atomic number
11 = Z + 1 ⇒ Z = 10 ⇒ Ne
From conservation of mass number
22 = A + 0 ⇒ A = 22
∴ ᴬ_Z X = ²²₁₀Ne
22. The peak voltage of the ac source is equal to
(1) √2 times the rms value of the ac source
(2) 1/√2 times the rms value of the ac source
(3) The value of voltage supplied to the circuit
(4) The rms value of the ac source
Answer (1)
Sol. We know,
RMS value of A.C. Erms = E0/√2
E0 = √2 Erms
23. The dimensions [MLT⁻²A⁻²] belong to the
(1) Magnetic permeability
(2) Electric permittivity
(3) Magnetic flux
(4) Self inductance
Answer (1)
Sol. Dimensional formula of magnetic permeability is [MLT⁻²A⁻²]
24. Match List-I with List-II
List-I (Electromagnetic waves)
(a) AM radio waves
(b) Microwaves
(c) Infrared radiations
(d) X-rays
List-II (Wavelength)
(i) 10⁻¹⁰ m
(ii) 10² m
(iii) 10⁻² m
(iv) 10⁻⁴ m
Choose the correct answer from the options given below
(1) (a) - (iii), (b) - (iv), (c) - (ii), (d) - (i)
(2) (a) - (ii), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (i)
(3) (a) - (iv), (b) - (iii), (c) - (ii), (d) - (i)
(4) (a) - (iii), (b) - (ii), (c) - (i), (d) - (iv)
Answer (2)
Sol.
Waves | Wavelength
AM radio waves | 10² m
Microwaves | 10⁻² m
Infrared radiations | 10⁻⁴ m
X-rays | 10⁻¹⁰ m
(a) - (ii)
(b) - (iii)
(c) - (iv)
(d) - (i)
25. The angular speed of a fly wheel moving with uniform angular acceleration changes from 1200 rpm to 3120 rpm in 16 seconds. The angular acceleration in rad/s² is
(1) 12π (2) 104π (3) 2π (4) 4π
Answer (4)
Sol. Angular acceleration α = (ωf - ωi)/t
ωf = 3120 × (2π/60) rad/s
ωi = 1200 × (2π/60) rad/s
⇒ α = ((3120 - 1200)/16) × (2π/60) = 4π
26. Two resistors of resistance, 100 Ω and 200 Ω are connected in parallel in an electrical circuit. The ratio of the thermal energy developed in 100 Ω to that in 200 Ω in a given time is
(1) 1 : 4 (2) 4 : 1 (3) 1 : 2 (4) 2 : 1
Answer (4)
Sol. For parallel combination
P = V²/R
P1/P2 = R2/R1
⇒ P1/P2 = 200/100 = 2/1
27. Let T1 and T2 be the energy of an electron in the first and second excited states of hydrogen atom, respectively. According to the Bohr's model of an atom, the ratio T1 : T2 is
(1) 4 : 9 (2) 9 : 4
(3) 1 : 4 (4) 4 : 1
Answer (2)
Sol. En = E0/n²
For first excited state ⇒ n = 2
For second excited state ⇒ n = 3
⇒ T1/T2 = (E0/4)/(E0/9) = 9/4
28. The ratio of the distances travelled by a freely falling body in the 1st, 2nd, 3rd and 4th second
(1) 1 : 3 : 5 : 7 (2) 1 : 1 : 1 : 1
(3) 1 : 2 : 3 : 4 (4) 1 : 4 : 9 : 16
Answer (1)
Sol. Snth = u + (1/2)a(2n - 1)
S1st = (1/2)g(2 × 1 - 1) = g/2
S2nd = (1/2)g(2 × 2 - 1) = 3(g/2)
S3rd = (1/2)g(2 × 3 - 1) = 5 × (g/2)
S4th = (1/2)g(2 × 4 - 1) = 7 × (g/2)
S1st : S2nd : S3rd : S4th = 1 : 3 : 5 : 7
29. An ideal gas undergoes four different processes from the same initial state as shown in the figure below. Those processes are adiabatic, isothermal, isobaric and isochoric. The curve which represents the adiabatic process among 1, 2, 3 and 4 is
(1) 3
(2) 2
(3) 1
(4) 4
Answer (4)
Sol. (dP/dV)adiabatic = -γP
(dP/dV)isothermal = -P
(dP/dV)adiabatic > (dP/dV)isothermal
30. When two monochromatic lights of frequency, ν and ν/2 are incident on a photoelectric metal, their stopping potential becomes Vs/2 and Vs respectively. The threshold frequency for this metal is
(1) 2ν/3 (2) 3ν/2
(3) 3ν/2 (4) 3ν
Answer (2*)
Sol. Since kmax = eVs = hν - φ
eVs/2 = hν - hν0
eVs/2 = hν/2 - hν0
(1/2)[hν/2 - hν0] = hν - hν0
⇒ hν0 - hν0/2 = hν - hν/4
⇒ hν0/2 = 3hν/4
ν0 = 3ν/2
* Language of question is wrongly framed. The values of stopping potentials should be interchanged.
31. Given below are two statements
Statement I : Biot-Savart's law gives us the expression for the magnetic field strength of an infinitesimal current element (Idl) of a current carrying conductor only.
Statement II : Biot-Savart's law is analogous to Coulomb's inverse square law of charge q, with the former being related to the field produced by a scalar source, Idl while the latter being produced by a vector source, q.
In light of above statements choose the most appropriate answer from the options given below
(1) Statement I is correct and Statement II is incorrect
(2) Statement I is incorrect and Statement II is correct
(3) Both Statement I and Statement II are correct
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (1)
Sol. According to Biot-Savart's law dB = (μ0/4π)(Idl × r)/r³ which is applicable for infinitesimal element. It is analogous to Coulomb's law, where Idl is vector source and electric field is produced by scalar source q. Here statement I is correct and statement II is incorrect.
32. A shell of mass m is at rest initially. It explodes into three fragments having mass in the ratio 2 : 2 : 1. If the fragments having equal mass fly off along mutually perpendicular directions with speed v, the speed of the third (lighter) fragment is
(1) 2√2 v (2) 3√2 v (3) v (4) √2 v
Answer (1)
33. As the temperature increases, the electrical resistance
(1) Increases for conductors but decreases for semiconductors
(2) Decreases for conductors but increases for semiconductors
(3) Increases for both conductors and semiconductors
(4) Decreases for both conductors and semiconductors
Answer (1)
Sol. As the temperature increases the resistivity of the conductor increases hence the electrical resistance increases. However for semiconductor the resistivity decreases with the temperature. Hence electrical resistance of semiconductor decreases.
34. Two hollow conducting spheres of radii R1 and R2 (R1 >> R2) have equal charges. The potential would be
(1) Equal on both the spheres
(2) Dependent on the material property of the sphere
(3) More on bigger sphere
(4) More on smaller sphere
Answer (4)
Sol. Potential of conducting hollow sphere = KQ/R
Now, Q = same
⇒ V ∝ 1/R ⇒ more the radius less will be the potential.
Hence potential would be more on smaller sphere
35. A light ray falls on a glass surface of refractive index √3, at an angle 60°. The angle between the refracted and reflected rays would be
(1) 90° (2) 120° (3) 30° (4) 60°
Answer (1)
Sol. Given i = 60° and μ = √3
⇒ Here, angle of incidence ⇒ i = tan⁻¹(μ)
Hence, reflected and refracted rays would be perpendicular to each other.
36. Two transparent media A and B are separated by a plane boundary. The speed of light in those media are 1.5 × 10⁸ m/s and 2.0 × 10⁸ m/s, respectively. The critical angle for a ray of light for these two media is
(1) tan⁻¹(0.500) (2) tan⁻¹(0.750)
(3) sin⁻¹(0.500) (4) sin⁻¹(0.750)
Answer (4)
Sol.
μA = 3 × 10⁸ / (1.5 × 10⁸) = 2
μB = 3 × 10⁸ / (2 × 10⁸) = 1.5
For TIR, ray of light should travel from denser to rarer medium
μA sin θC = μB sin 90°
2 sin θC = 1.5 sin 90°
sin θC = 0.75
θC = sin⁻¹(0.75)
37. A nucleus of mass number 189 splits into two nuclei having mass number 125 and 64. The ratio of radius of two daughter nuclei respectively is
(1) 5 : 4 (2) 25 : 16 (3) 1 : 1 (4) 4 : 5
Answer (1)
Sol. Radius of nuclei with mass number A varies as
R = R0A^(1/3)
R1/R2 = (125/64)^(1/3) = 5/4 = 5 : 4
38. The truth table for the given logic circuit is
(1)
A B | C
0 0 | 1
0 1 | 0
1 0 | 1
1 1 | 0
(2)
A B | C
0 0 | 0
0 1 | 1
1 0 | 0
1 1 | 1
(3)
A B | C
0 0 | 0
0 1 | 1
1 0 | 0
1 1 | 1
(4)
A B | C
0 0 | 1
0 1 | 1
1 0 | 0
1 1 | 1
Answer (1)
Sol. C = (A · B) · (A · B)
⇒ C = A · B + A · B
⇒ C = (A + A) B
⇒ C = B
The truth table would be
39. Given below are two statements . One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A): The stretching of a spring is determined by the shear modulus of the material of the spring.
Reason (R): A coil spring of copper has more tensile strength than a steel spring of same dimensions.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below
(1) (A) is true but (R) is false
(2) (A) is false but (R) is true
(3) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(4) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
Answer (1)
Sol. It is true that stretching of spring is determined by shear modulus of the spring as when coil spring is stretched neither its length nor its volume changes, there is only change in its shape.
Tensile strength of steel is more than that of copper.
Hence Assertion is true and reason is false.
40. A capacitor of capacitance C = 900 pF is charged fully by 100 V battery B as shown in figure (a). Then it is disconnected from the battery and connected to another uncharged capacitor of capacitance C = 900 pF as shown in figure (b). The electrostatic energy stored by the system (b) is
(1) 2.25 × 10⁻⁶ J (2) 1.5 × 10⁻⁶ J
(3) 4.5 × 10⁻⁶ J (4) 3.25 × 10⁻⁶ J
Answer (1)
Sol. q1 = CV
= 900 × 10⁻¹² × 100
= 9 × 10⁻⁸ C
V = (C1V1 + C2V2)/(C1 + C2)
= (9 × 10⁻⁸ + 0)/(1800 × 10⁻¹²) = 100/2 = 50 V
U = (1/2)(C1 + C2)V²
= (1/2) × 1800 × 10⁻¹² × 50 × 50
= 225 × 10⁻⁸
U = 2.25 × 10⁻⁶ J
41. Two point charges -q and +q are placed at a distance of L, as shown in the figure.
The magnitude of electric field intensity at a distance R (R >> L) varies as:
(1) 1/R⁴ (2) 1/R⁶ (3) 1/R² (4) 1/R³
Answer (4)
Sol. For R >> L, arrangement is an electric dipole
E = 2p/(4πε0R³); where p = qL
E ∝ 1/R³
42. A ball is projected with a velocity, 10 ms⁻¹, at an angle of 60° with the vertical direction. Its speed at the highest point of its trajectory will be
(1) 5 ms⁻¹ (2) 10 ms⁻¹ (3) Zero (4) 5√3 ms⁻¹
Answer (4)
Sol. At highest point vertical component of velocity become zero.
At highest point speed of object = 10cos30°
= 5√3 m/s
43. A series LCR circuit with inductance 10 H, capacitance 10 μF, resistance 50 Ω is connected to an ac source of voltage, V = 200 sin(100t) volt. If the resonant frequency of the LCR circuit is ν0 and the frequency of the ac source is ν, then
(1) ν0 = 50/π Hz, ν = 50 Hz
(2) ν0 = ν = 50 Hz
(3) ν = 100 Hz; ν0 = 100/π Hz
(4) ν0 = ν = 50/π Hz
Answer (4)
Sol. ωL = 1/ωC
ω = 1/√(LC) = 1/√(10 × 10 × 10⁻⁶)
ω = 100
ω = 2πf ⇒ f = ω/2π
ν0 = f0 = 100/2π = 50/π Hz, ω = 100
ν = f = 100/2π = 50/π
44. The area of a rectangular field (in m²) of length 55.3 m and breadth 25 m after rounding off the value for correct significant digits is
(1) 1382.5
(2) 14 × 10²
(3) 138 × 10¹
(4) 1382
Answer (2)
Sol. Area = Length × Breadth = 55.3 × 25 m² = 1382.5 m²
= 14 × 10² m² (Rounding off of two significant figures)
45. The volume occupied by the molecules contained in 4.5 kg water at STP, if the intermolecular forces vanish away is
(1) 5.6 × 10⁻³ m³ (2) 5.6 m³ (3) 5.6 × 10⁶ m³ (4) 5.6 × 10³ m³
Answer (2)
Sol. From ideal gas equation
P V = n R T
V = n R T / P
At. STP ⇒ T = 273 K
P = 10⁵ N/m²
V = (4.5 × 10³/18) × (8.3 × 273)/(10⁵) = 5.66 m³
46. Two pendulums of length 121 cm and 100 cm start vibrating in phase. At some instant, the two are at their mean position in the same phase. The minimum number of vibrations of the shorter pendulum after which the two are again in phase at the mean position is:
(1) 10 (2) 8 (3) 11 (4) 9
Answer (3)
Sol. T = 2π√(L/g)
Let n1 and n2 be integer.
n1T1 = n2T2
2πn1√(1.21/g) = 2πn2√(1.00/g)
⇒ n2/n1 = 11/10
After completion of 11th oscillation of shorter pendulum, it will be in phase with longer pendulum.
47. Match List-I with List-II
List-I
(a) Gravitational constant (G)
(b) Gravitational potential energy
(c) Gravitational potential
(d) Gravitational intensity
List-II
(i) [L²T⁻²]
(ii) [M⁻¹L³T⁻²]
(iii) [LT⁻²]
(iv) [ML²T⁻²]
Choose the correct answer from the options given below
(1) (a) - (ii), (b) - (iv), (c) - (iii), (d) - (i)
(2) (a) - (iv), (b) - (ii), (c) - (i), (d) - (iii)
(3) (a) - (ii), (b) - (i), (c) - (iv), (d) - (iii)
(4) (a) - (ii), (b) - (iv), (c) - (i), (d) - (iii)
Answer (4)
Sol. (a) [G] = Fr²/(m1m2)
[G] = Fr²/(m1m2) = [MLT⁻²]L²/[MM] = [M⁻¹L³T⁻²]
(b) Gravitational potential energy = [ML²T⁻²]
(c) Gravitational potential = PE/m = [L²T⁻²]
(d) Gravitational field intensity = F/m = [LT⁻²]
48. A wheatstone bridge is used to determine the value of unknown resistance X by adjusting the variable resistance Y as shown in the figure. For the most precise measurement of X, the resistances P and Q
(1) Should be very large and unequal
(2) Do not play any significant role
(3) Should be approximately equal to 2X
(4) Should be approximately equal and are small
Answer (4)
Sol. We know, a wheatstone bridge is said to be most precise when it is most sensitive. This can be done by making ratio arms equal. Thus (4) is correct option.
49. A big circular coil of 1000 turns and average radius 10 m is rotating about its horizontal diameter at 2 rad s-1. If the vertical component of earth's magnetic field at that place is 2 × 10⁻⁵ T and electrical resistance of the coil is 12.56 Ω, then the maximum induced current in the coil will be
(1) 1A (2) 2A
(3) 0.25A (4) 1.5A
Answer (1)
Sol. φB = NBA cos ωt
ε = -dφB/dt = -NBAω(-sin ωt)
ε = NBAω sin ωt
imax = εmax/R = NBAω/R
= (1000 × 2 × 10⁻⁵ × π(10)² × 2)/12.56
= 1 A
50. From Ampere's circuital law for a long straight wire of circular cross-section carrying a steady current, the variation of magnetic field in the inside and outside region of the wire is
(1) A linearly increasing function of distance r upto the boundary of the wire and then decreasing one with 1/r dependence for the outside region.
(2) A linearly decreasing function of distance upto the boundary of the wire and then a linearly increasing one for the outside region.
(3) Uniform and remains constant for both the regions.
(4) A linearly increasing function of distance upto the boundary of the wire and then linearly decreasing for the outside region.
Answer (1)
Sol. For solid wire
Inside point
B = μ0Ir²/(R² × 2πr)
= μ0Ir/(R² × 2π)
B ∝ r
Outside point
B = μ0I/(2πr)
B ∝ 1/r
51. Given below are two statements
Statement I:
In the coagulation of a negative sol, the flocculating power of the three given ions is in the order Al³⁺ > Ba²⁺ > Na⁺
Statement II:
In the coagulation of a positive sol, the flocculating power of the three given salts is in the order NaCl > Na₂SO₄ > Na₃PO₄
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
(3) Both Statement I and Statement II are correct.
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect.
Answer (1)
Sol. According to hardy Schulze rule
Flocculating power of cation increases with increases in charge on cation of electrolyte in case of negatively charge colloid, hence order is Al³⁺ > Ba²⁺ > Na⁺
Flocculating power of anion increases with increases in charge on anion of electrolyte in case of positively charge colloids
Hence order is NaCl < Na₂SO₄ < Na₃PO₄
52. Which one is not correct mathematical equation for Dalton's Law of partial pressure? Here p = total pressure of gaseous mixture
(1) pi = χi p, where pi = partial pressure of ith gas, χi = mole fraction of ith gas in gaseous mixture
(2) pi = χi p°i where χi = mole fraction of ith gas in gaseous mixture, p°i = pressure of ith gas in pure state
(3) p = p1 + p2 + p3
(4) p = n1RT/V + n2RT/V + n3RT/V
Answer (2)
Sol. Dalton's law of partial pressure states that the total pressure by the mixture of non-reactive gases is equal to the sum of the partial pressures of individual gases.
pTotal = p1 + p2 + p3
Also, pi = χi p; where pi and χi are the partial pressure and mole fraction of ith gas respectively and p is the total pressure.
53. Which statement regarding polymers is not correct?
(1) Thermoplastic polymers are capable of repeatedly softening and hardening on heating and cooling respectively
(2) Thermosetting polymers are reusable
(3) Elastomers have polymer chains held together by weak intermolecular forces
(4) Fibers possess high tensile strength
Answer (2)
Sol. Thermoplastic polymers are the linear or slightly long chain molecules capable of repeatedly softening and hardening on cooling. Thermosetting polymers are cross-linked or heavily branched molecules, which on heating undergo extensive cross-linking in moulds and again become infusible. These cannot be reused. Elastomers have polymer chains held together by weak intermolecular forces. Fibres possess high tensile strength.
54. Amongst the following which one will have maximum 'lone pair - lone pair' electron repulsions?
(1) SF4 (2) XeF2 (3) ClF3 (4) IF5
Answer (2)
Sol.
SF4 → sp³d + 1 lone pair
XeF2 → sp³d + 3 lone pair
ClF3 → sp³d + 2 lone pair
IF5 → sp³d² + 1 lone pair
XeF2 having maximum lone pairs, so, it has maximum 'lone pair- lone pair' electron repulsions.
55. Identify the incorrect statement from the following
(1) Ionisation enthalpy of alkali metals decreases from top to bottom in the group.
(2) Lithium is the strongest reducing agent among the alkali metals.
(3) Alkali metals react with water to form their hydroxides.
(4) The oxidation number of K in KO2 is +4
Answer (4)
56. Given below are two statements
Statement I
The boiling points of the following hydrides of group 16 elements increases in the order - H2O < H2S < H2Se < H2Te
Statement II
The boiling points of these hydrides increase with increase in molar mass.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
(3) Both Statement I and Statement II are correct
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (4)
Sol.
Compound | Boiling point (K)
H2O | 373
H2S | 213
H2Se | 232
H2Te | 269
The boiling points of these hydrides not exactly increases with increase in molar mass. H2O has maximum boiling point due to intermolecular hydrogen bonding.
57. The IUPAC name of an element with atomic number 119 is
(1) unununium (2) ununocium
(3) ununennium (4) unnilennium
Answer (3)
Sol. IUPAC name of element : 119 : ununennium
58. Given below are two statements
Statement I: The acidic strength of monosubstituted nitrophenol is higher than phenol because of electron withdrawing nitro group.
Statement II: o-nitrophenol, m-nitrophenol and p-nitrophenol will have same acidic strength as they have one nitro group attached to the phenolic ring.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
(3) Both Statement I and Statement II are correct.
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect.
Answer (1)
Sol. Nitro group has electron withdrawing tendency. It can withdraw electrons both by -I effect and -R effect. Thus the acidic strength of monosubstituted nitrophenol is higher than phenol. Nitro group present at o- and p-positions will have strong -R effect while nitro group present at m-position will influence only -I effect hence acidity or o/p isomer will be more meta isomer.
59. Which amongst the following is incorrect statement?
(1) H2⁺ ion has one electron
(2) O2⁺ ion is diamagnetic
(3) The bond orders of O2⁺, O2, O2⁻ and O2²⁻ are 2.5, 2, 1.5 and 1, respectively
(4) C2 molecule has four electrons in its two degenerate π molecular orbitals
Answer (2)
Sol. Due to one unpaired electron in π*2p molecular orbital, O2⁺ is a paramagnetic ion.
60. Which compound amongst the following is not an aromatic compound?
(1) Cyclopropenyl cation
(2) Cycloheptatriene
(3) Cyclopentadienyl anion
(4) Cycloheptatrienyl cation
Answer (2)
Sol. Planar, cyclic, conjugated species containing (4n + 2)π electrons will be aromatic in nature (n is an integer)
Cyclopropenyl cation, cyclopentadienyl anion and cycloheptatrienyl cation are aromatic species
Cycloheptatriene is not an aromatic compound
61. Given below are half cell reactions:
MnO4⁻ + 8H⁺ + 5e⁻ → Mn²⁺ + 4H2O
E°(Mn²⁺/MnO4⁻) = -1.510 V
(1/2)O2 + 2H⁺ + 2e⁻ → H2O
E°(O2/H2O) = +1.223 V
Will the permanganate ion, MnO4⁻ liberate O2 from water in the presence of an acid?
(1) Yes, because E°cell = +2.733 V
(2) No, because E°cell = -2.733 V
(3) Yes, because E°cell = +0.287 V
(4) No, because E°cell = -0.287 V
Answer (3)
Sol. MnO4⁻ + 8H⁺ + 5e⁻ → Mn²⁺ + 4H2O ...(i)
E°(MnO4⁻/Mn²⁺) = -E°(Mn²⁺/MnO4⁻) = 1.51 V
H2O → (1/2)O2 + 2H⁺ + 2e⁻ ...(ii)
E°(O2/H2O) = 1.223 V
Using 2 × (i) + 5 × (ii) net cell reactions is
2MnO4⁻ + 6H⁺ → 2Mn²⁺ + (5/2)O2 + 3H2O
E°cell = E°C - E°A = E°(MnO4⁻/Mn²⁺) - E°(O2/H2O) = 1.51 - 1.223 = 0.287 V
Since E°cell > 0, therefore net cell reaction is spontaneous and so MnO4⁻ liberate O2 from H2O in presence of an acid.
62. The IUPAC name of the complex- [Ag(H2O)2][Ag(CN)2] is:
(1) dicyanodisilver(I) diaquaqaranteed(I)
(2) diaquasilver(I) dicyanidoargentate(I)
(3) dicyanodisilver(II) diaquaqaranteed(II)
(4) diaquasilver(II) dicyanidoargentate(II)
Answer (2)
Sol. [Ag(H2O)2][Ag(CN)2] IUPAC name : diaquasilver(I)dicyanidoargentate(I)
63. Given below are two statements
Statement I:
Primary aliphatic amines react with HNO2 to give unstable diazonium salts.
Statement II:
Primary aromatic amines react with HNO2 to form diazonium salts which are stable even above 300 K.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
(3) Both Statement I and Statement II are correct.
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect.
Answer (1)
Sol. Primary aliphatic amines react with HNO2 and give unstable diazonium salt which turns into alcohol
R - NH2 + HNO2 → [R - N2⁺ - Cl⁻] →H2O→ ROH + N2 + HCl
Primary aromatic amines reacts with HNO2 and give stable diazonium salt which are stable at 273 to 278 K
C6H5 - NH2 + HNO2 →273-278K→ C6H5N2⁺Cl⁻
64. Which of the following statement is not correct about diborane?
(1) The four terminal Hydrogen atoms and the two Boron atoms lie in one plane.
(2) Both the Boron atoms are sp² hybridised.
(3) There are two 3-centre-2-electron bonds.
(4) The four terminal B-H bonds are two centre two electron bonds.
Answer (2)
Sol. Each boron atoms in diborane uses sp³ hybrid orbitals for bonding.
65. Match List-I with List-II.
List-I (Products formed)
(a) Cyanohydrin
(b) Acetal
(c) Schiff's base
(d) Oxime
List-II (Reaction of carbonyl compound with)
(i) NH2OH
(ii) RNH2
(iii) alcohol
(iv) HCN
Choose the correct answer from the options given below
(1) (a) - (i), (b) - (iii), (c) - (ii), (d) - (iv)
(2) (a) - (iv), (b) - (iii), (c) - (ii), (d) - (i)
(3) (a) - (iii), (b) - (iv), (c) - (ii), (d) - (i)
(4) (a) - (ii), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (i)
Answer (2)
Sol. List-I (Products formed) | List-II (Reaction of carbonyl compound with)
Cyanohydrin | HCN
Acetal | Alcohol
Schiff's base | RNH2
Oxime | NH2OH
(a) - (iv), (b) - (iii), (c) - (ii), (d) - (i)
66. Choose the correct statement:
(1) Diamond is sp³ hybridised and graphite is sp² hybridized.
(2) Both diamond and graphite are used as dry lubricants.
(3) Diamond and graphite have two dimensional network.
(4) Diamond is covalent and graphite is ionic.
Answer (1)
Sol. Diamond : sp³ hybridised carbon atom, Covalent solid, 3-D structure, Cannot be used as dry lubricant
Graphite : sp² hybridised carbon atom, Covalent solid, 3-D structure, Used as dry lubricant
67. The pH of the solution containing 50 mL each of 0.10 M sodium acetate and 0.01 M acetic acid is [Given pKa of CH3COOH = 4.57]
(1) 4.57 (2) 2.57 (3) 5.57 (4) 3.57
Answer (3)
Sol. CH3COONa + CH3COOH, CH3COOH(pKa) = 4.57
0.1M 0.01M
50mL 50mL
It is a mixture of weak acid and salt of its conjugate base. Hence it is acidic buffer.
68. Gadolinium has a low value of third ionisation enthalpy because of
(1) high electronegativity
(2) high basic character
(3) small size
(4) high exchange enthalpy
Answer (4)
Sol. Electronic configuration of Gadolinium
Gd:—[Xe] 4f7 5d1 6s2
In case of 3rd ionisation enthalpy electron will be removed from 5d and resultant configuration will be [Xe]4f7 that is stable electronic configuration as it will have high exchange energy, hence less energy will be required to remove 3rd electron.
69. In one molal solution that contains 0.5 mole of a solute, there is
(1) 100 mL of solvent
(2) 1000 g of solvent
(3) 500 mL of solvent
(4) 500 g of solvent
Answer (4)
Sol. Molality is the moles of solute dissolved per kg of solvent therefore 500 g, 1 molal solution contains 0.5 of solute, as
m = Moles of solute / Mass of solvent (in kg)
1 = 0.5 / Mass of solvent (in kg)
Mass of solvent (in kg) = 500 g
70. Given below are two statements :
Statement I : The boiling points of aldehydes and ketones are higher than hydrocarbons of comparable molecular masses because of weak molecular association in aldehydes and ketones due to dipole - dipole interactions.
Statement II : The boiling points of aldehydes and ketones are lower than the alcohols of similar molecular masses due to the absence of H- bonding.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the given below
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
(3) Both Statement I and Statement II are correct
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (3)
Sol. The boiling points of aldehydes and ketones are higher than hydrocarbons of comparable molecular masses due to weak molecular association in aldehydes and ketones arising out of the dipole - dipole interaction. Alcohols involved intermolecular hydrogen bonding, because of which the boiling point of aldehydes and ketones are lower than the alcohols of similar molecular masses.
71. At 298 K, the standard electrode potentials of Cu²⁺/Cu, Zn²⁺/Zn, Fe²⁺/Fe and Ag⁺/Ag are 0.34 V, -0.76 V, -0.44 V and 0.80 V respectively. On the basis of standard electrode potential, predict which of the following reaction cannot occur?
(1) FeSO4(aq) + Zn(s) → ZnSO4(aq) + Fe(s)
(2) 2CuSO4(aq) + 2Ag(s) → 2Cu(s) + Ag2SO4(aq)
(3) CuSO4(aq) + Zn(s) → ZnSO4(aq) + Cu(s)
(4) CuSO4(aq) + Fe(s) → FeSO4(aq) + Cu(s)
Answer (2)
Sol. For a reaction to be spontaneous, E°cell must be positive.
For, FeSO4(aq) + Zn(s) → ZnSO4(aq) + Fe(s)
E°cell = E°cathode - E°anode
= -0.44 V - (-0.76 V) = 0.32 V
For, 2CuSO4(aq) + 2Ag(s) → 2Cu(s) + Ag2SO4(aq)
E°cell = 0.34 V - 0.80 V = -0.46 V
For, CuSO4(aq) + Zn(s) → ZnSO4(aq) + Cu(s)
E°cell = 0.34 V - (-0.76 V) = 1.1 V
For, CuSO4(aq) + Fe(s) → FeSO4(aq) + Cu(s)
E°cell = 0.80 V - (-0.44 V) = 1.24 V
72. Match List-1 with List-1
List-1
(a) Li
(b) Na
(c) KOH
(d) Cs
List-1
(i) absorbent for carbon dioxide
(ii) electrochemical cells
(iii) coolant in fast breeder reactors
(iv) photoelectric cell
Choose the correct answer from the options given below :
(1) (a) - (i), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (ii)
(2) (a) - (ii), (b) - (iii), (c) - (i), (d) - (iv)
(3) (a) - (iv), (b) - (i), (c) - (iii), (d) - (ii)
(4) (a) - (iii), (b) - (iv), (c) - (ii), (d) - (i)
Answer (2)
Sol. Cs is used in photoelectric cell due to its low ionisation enthalpy
KOH used to adsorb CO2 and changes into K2CO3
Liquid sodium metal is used as a coolant in fast breeder nuclear reactor
Lithium is used in electrochemical cells
73. Match List-1 with List-1.
List-1 (Drug class) | List-1 (Drug molecule)
(a) Antacids | (i) Salvarsan
(b) Antihistamines | (ii) Morphine
(c) Analgesics | (iii) Cimetidine
(d) Antimicrobials | (iv) Seldane
Choose the correct answer from the options given below :
(1) (a) - (i), (b) - (iv), (c) - (ii), (d) - (iii)
(2) (a) - (iv), (b) - (iii), (c) - (i), (d) - (ii)
(3) (a) - (iii), (b) - (ii), (c) - (iv), (d) - (i)
(4) (a) - (iii), (b) - (iv), (c) - (ii), (d) - (i)
Answer (4)
Sol. Cimetidine is an antacid - Seldane is an antihistamine - Morphine is an analgesic - Salvarsan is an antimicrobial drug
74. RMgX + CO2 →dry→ Y →H2O⁺→ RCOOH
What is Y in the above reaction?
(1) RCOO⁻X⁺ (2) (RCOO)2Mg
(3) RCOO - Mg⁻X (4) R3CO - Mg⁻X
Answer (3)
Sol. O=C=O + RMgX → R-C(=O)-OMgX
Here Y is RCOO - Mg⁻X
75. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A): ICl is more reactive than I2
Reason (R): I-Cl bond is weaker than I-I bond.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:
(1) (A) is correct but (R) is not correct
(2) (A) is not correct but (R) is correct
(3) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(4) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer (3)
Sol. In general, interhalogen compounds are more reactive than halogens (except fluorine). This is because X-X' bond in interhalogens is weaker than X-X bond in halogens excepts F-F bond. Therefore I-Cl is more reactive than I2 because of weaker I-Cl bond then I-I bond.
76. The incorrect statement regarding chirality is
(1) Enantiomers are superimposed mirror images on each other
(2) A racemic mixture shows zero optical rotation
(3) SN1 reaction yields 1 : 1 mixture of both enantiomers
(4) The product obtained by SN2 reaction of haloalkane having chirality at the reactive site shows inversion of configuration
77. Match List-I with List-II.
List-I (Hydrides)
(a) MgH2
(b) GeH4
(c) B2H6
(d) HF
List-II (Nature)
(i) Electron precise
(ii) Electron deficient
(iii) Electron rich
(iv) Ionic
Choose the correct answer from the options given below
(1) (a) - (i), (b) - (ii), (c) - (iv), (d) - (iii)
(2) (a) - (ii), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (i)
(3) (a) - (iv), (b) - (i), (c) - (ii), (d) - (iii)
(4) (a) - (iii), (b) - (i), (c) - (ii), (d) - (iv)
Answer (3)
Sol. List-I | List-II
(Hydrides) | (Nature)
MgH2 | Ionic
GeH4 | Electron precise
B2H6 | Electron deficient
HF | Electron rich
(a) - (iv), (b) - (i), (c) - (ii), (d) - (iii)
78. The incorrect statement regarding enzymes is
(1) Enzymes are polysaccharides.
(2) Enzymes are very specific for a particular reaction and substrate.
(3) Enzymes are biocatalysts.
(4) Like chemical catalysts enzymes reduce the activation energy of bio processes.
Answer (1)
Sol. Enzymes are complex nitrogenous organic compounds which are produced by living plants and animals. They are protein molecules of high molecular mass. They are not polysaccharides.
79. Which of the following p-V curve represents maximum work done?
(1) Graph showing vertical line
(2) Graph showing isothermal expansion with smaller area
(3) Graph showing cyclic process
(4) Graph showing isothermal expansion with maximum area
Answer (4)
Sol. Work done under any thermodynamic process can be determined by area under the 'p-V' graph. As it can be observed maximum area is covered in option '4'.
80. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A): In a particular point defect, an ionic solid is electrically neutral, even if few of its cations are missing from its unit cells.
Reason (R): In an ionic solid, Frenkel defect arises due to dislocation of cation from its lattice site to interstitial site, maintaining overall electrical neutrality.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:
(1) (A) is correct but (R) is not correct
(2) (A) is not correct but (R) is correct
(3) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(4) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer (4)
Sol. Assertion statement is classic explanation of Schottky defect in which cation and anion leaves their site, or impurity defect. Reason statement is true but not correct explanation as it is defining Frenkel defect in which ion does not leave crystal.
81. The Kjeldahl's method for the estimation of nitrogen can be used to estimate the amount of nitrogen in which one of the following compounds?
(1) Aniline
(2) Azobenzene
(3) Nitrobenzene
(4) Pyridine
Answer (1)
Sol. Kjeldahl method is not applicable to compounds containing nitrogen in nitro group, azo groups and nitrogen present in the ring (e.g., pyridine) as nitrogen of these compounds does not change to ammonium sulphate under these conditions.
82. Which of the following sequence of reactions is suitable to synthesize chlorobenzene?
(1) Benzene, HCl
(2) Aniline, HCl, Heating
(3) Benzene, Cl2, anhydrous FeCl3
(4) Phenol, NaNO2, HCl, CuCl
Answer (3)
Sol. Benzene reacts with chlorine in presence of anhydrous FeCl3 to give chlorobenzene
83. The given graph is a representation of kinetics of a reaction.
The y and x axes for zero and first order reactions, respectively are
(1) zero order (y = rate and x = concentration), first order (y = t1/2 and x = concentration)
(2) zero order (y = rate and x = concentration), first order (y = rate and x = t1/2)
(3) zero order (y = concentration and x = time), first order (y = t1/2 and x = concentration)
(4) zero order (y = concentration and x = time), first order (y = rate constant and x = concentration)
Answer (1)
Sol. For zero order reaction r = k[A]⁰
r = k (constant)
hence, 'y' as 'rate' and 'x' as concentration will give desired graph.
For first order reaction t1/2 = 0.693/k (constant)
hence, 'y' as 't' and 'x' as concentration will give desired graph.
84. Identify the incorrect statement from the following.
(1) In an atom, all the five 3d orbitals are equal in energy in free state.
(2) The shapes of dxy, dyz and dzx orbitals are similar to each other; and dx²-y² and dz² are similar to each other.
(3) All the five 5d orbitals are different in size when compared to the respective 4d orbitals.
(4) All the five 4d orbitals have shapes similar to the respective 3d orbitals.
Answer (2)
Sol. In an atom, all the five 3d orbitals are equal in energy in free state i.e., degenerate.
The shape of dx²-y² is different then shape of dz²
The size of orbital depends on principal quantum number 'n' therefore all the five 3d orbitals are different in size when compared to the respective 4d orbitals. Shape of orbitals depends on azimuthal quantum number 'l' therefore shapes of 4d orbitals are similar to the respective 3d orbitals.
85. What mass of 95% pure CaCO3 will be required to neutralise 50 mL of 0.5 M HCl solution according to the following reaction?
CaCO3(s) + 2HCl(aq) → CaCl2(aq) + CO2(g) + 2H2O(l)
[Calculate upto second place of decimal point]
(1) 3.65 g
(2) 9.50 g
(3) 1.25 g
(4) 1.32 g
Answer (4)
Sol. Let m gram mass of CaCO3 is required
Pure CaCO3 in m gram = (95/100) × m
Moles of CaCO3 = (95/100) × m/100
Moles of HCl required = 2 × moles of CaCO3
= 2 × (95/100) × m/100
2 × (95/100) × m/100 = (50/1000) × 0.5
m = 1.315 g ≈ 1.32 g
SECTION-B
86. 3O2(g) ⇌ 2O3(g)
for the above reaction at 298 K, Kc is found to be 3.0 × 10⁻⁵⁹. If the concentration of O2 at equilibrium is 0.040 M then concentration of O3 in M is
(1) 2.4 × 10³¹ (2) 1.2 × 10²¹ (3) 4.38 × 10⁻³² (4) 1.9 × 10⁻⁶³
Answer (3)
Sol. 3O2(g) ⇌ 2O3(g)
Kc = [O3]²/[O2]³
[O3]² = Kc[O2]³ = 3 × 10⁻⁵⁹ × (0.04)³
[O3]² = 1.9 × 10⁻⁶³ = 19 × 10⁻⁶⁴
[O3] = 4.38 × 10⁻³²
Concentration of O3 at equilibrium = 4.38 × 10⁻³² M
87. Compound X on reaction with O3 followed by Zn/H2O gives formaldehyde and 2-methyl propanal as products. The compound X is
(1) 2-Methylbut-2-ene
(2) Pent-2-ene
(3) 3-Methylbut-1-ene
(4) 2-Methylbut-1-ene
Answer (3)
Sol. The given reaction is the reductive ozonolysis of an alkene. The alkene will be 3-Methylbut-1-ene.
88. Which one of the following is not formed when acetone reacts with 2-pentanone in the presence of dilute NaOH followed by heating?
(1) Structure 1
(2) Structure 2
(3) Structure 3
(4) Structure 4
Answer (4)
Sol. Cross Aldol condensation reaction:
Both reactants contain α-Hydrogens, so multiple products are possible which are as follows:
1. CH3-C(=O)-CH=C(CH3)-CH2CH2CH3
2. CH3-C(CH3)=CH-C(=O)-CH2CH2CH3
3. CH3-C(CH3)=C(CH2CH3)-C(=O)-CH3
4. CH3-C(=O)-CH=C(CH3)-CH3
5. CH3-C(CH2CH2CH3)=CH-C(=O)-CH2CH2CH3
6. CH3-C(CH2CH2CH3)=C(CH2CH2CH3)-C(=O)-CH3
(4) is not possible.
89. For a first order reaction A → Products, initial concentration of A is 0.1 M, which becomes 0.001 M after 5 minutes. Rate constant for the reaction in min⁻¹ is
(1) 0.4606 (2) 0.2303 (3) 1.3818 (4) 0.9212
Answer (4)
Sol. For first order reaction,
K = 2.303/t log([A0]/[A]) where A0 is the initial concentration of reactant A.
A0 = 0.1 M, A = 0.001 M, t = 5 minute
K = 2.303/5 log(0.1/0.001) = 2.303/5 log 10²
= 2.303/5 × 2
K = 0.9212 min⁻¹
90. Given below are two statements:
Statement I: In Lucas test, primary, secondary and tertiary alcohols are distinguished on the basis of their reactivity with conc. HCl + ZnCl2, known as Lucas Reagent.
Statement II: Primary alcohols are most reactive and immediately produce turbidity at room temperature on reaction with Lucas Reagent.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
(3) Both Statement I and Statement II are correct
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (1)
Sol. Primary, secondary and tertiary alcohols can be differentiated by their reaction with (HCl + anhyd ZnCl2) Lucas reagent
3° alcohol →ZnCl2+HCl→ Immediate turbidity at room temperature
2° alcohol →ZnCl2+HCl→ Turbidity after 5 minutes at room temperature
1° alcohol →ZnCl2+HCl→ Do not gives turbidity at room temperature
91. Match List-I with List-II.
List-I (Ores) | List-II (Composition)
(a) Haematite | (i) Fe3O4
(b) Magnetite | (ii) ZnCO3
(c) Calamine | (iii) Fe2O3
(d) Kaolinite | (iv) [Al2(OH)4Si2O5]
Choose the correct answer from the options given below:
(1) (a) - (ii), (b) - (i), (c) - (iv), (d) - (ii)
(2) (a) - (i), (b) - (iii), (c) - (ii), (d) - (iv)
(3) (a) - (i), (b) - (ii), (c) - (iii), (d) - (iv)
(4) (a) - (iii), (b) - (i), (c) - (ii), (d) - (iv)
Answer (4)
Sol. (a) Haematite → Fe2O3
(b) Magnetite → Fe3O4
(c) Calamine → ZnCO3
(d) Kaolinite → [Al2(OH)4Si2O5]
92. The correct IUPAC name of the following compound is
(1) 1-bromo-4-methyl-5-chlorohexan-3-ol
(2) 6-bromo-4-methyl-2-chlorohexan-4-ol
(3) 1-bromo-5-chloro-4-methylhexan-3-ol
(4) 6-bromo-2-chloro-4-methylhexan-4-ol
Answer (3)
Sol. 1-bromo-5-chloro-4-methylhexan-3-ol
93. Find the emf of the cell in which the following reaction takes place at 298 K
Ni(s) + 2Ag⁺(0.001M) → Ni²⁺(0.001M) + 2Ag(s)
Given that E°cell = 10.5 V, 2.303RT/F = 0.059 at 298 K
(1) 0.9615 V (2) 1.05 V (3) 1.0385 V (4) 1.385 V
Answer (NA)
Sol. Ni(s) + 2Ag⁺(0.001M) → Ni²⁺(0.001M) + 2Ag(s)
E°cell = 10.5 V
Ecell = E°cell - 0.059/n log([Ni²⁺]/[Ag⁺]²)
= 10.5 - 0.059/2 log(10⁻³/(10⁻³)²)
= 10.5 - 0.059/2 log(10)³
= 10.5 - 0.0295 × 3
= 10.5 - 0.0885
= 10.4115 V
94. The order of energy absorbed which is responsible for the color of complexes (A) [Ni(H2O)2(en)]²⁺ (B) [Ni(H2O)4(en)]²⁺ and (C) [Ni(en)3]²⁺ is
(1) (C) > (A) > (B) (2) (B) > (A) > (C)
(3) (A) > (B) > (C) (4) (C) > (B) > (A)
Answer (1)
Sol. Stronger the field strength of ligand, higher will be the energy absorbed by the complex.
⇒ 'en' has a stronger field strength than H2O according to spectrochemical series.
Correct order of energy absorbed will be:
[Ni(en)3]²⁺ > [Ni(H2O)2(en)2]²⁺ > [Ni(H2O)4(en)]²⁺
i.e. (C) > (A) > (B)
95. The pollution due to oxides of sulphur gets enhanced due to the presence of:
(a) particulate matter
(b) ozone
(c) hydrocarbons
(d) hydrogen peroxide
Choose the most appropriate answer from the options given below:
(1) (b), (c), (d) only
(2) (a), (c), (d) only
(3) (a), (d) only
(4) (a), (b), (d) only
Answer (4)
Sol. Presence of particulate matter in polluted air catalyzes the oxidation of SO2 to SO3
i.e., 2SO2(g) + O2(g) → 2SO3(g)
This reaction can also be promoted by O3 and H2O2 as
SO2(g) + O3(g) → SO3(g) + O2(g)
SO2(g) + H2O2(l) → H2SO4(aq)
96. The product formed from the following reaction sequence is
(1) Benzyl chloride
(2) Benzyl alcohol
(3) Benzamide
(4) Benzyl diazonium chloride
Answer (2)
Sol. Benzonitrile →(i) LiAlH4 →(ii) H2O→ Benzylamine →(ii) NaNO2 + HCl→ Benzyl diazonium chloride →(iii) H2O→ Benzyl alcohol
97. If radius of second Bohr orbit of the He⁺ ion is 105.8 pm, what is the radius of third Bohr orbit of Li²⁺ ion?
(1) 1.587 pm
(2) 158.7 Å
(3) 158.7 pm
(4) 15.87 pm
Answer (3)
Sol. rn ∝ n²/Z
r3(Li²⁺)/r2(He⁺) = (n3)²/Z(Li²⁺) × Z(He⁺)/(n2)²
r3(Li²⁺)/105.8 = (3)²/3 × 2/(2)²
= 105.8 × 3/2
r3(Li²⁺) = 158.7 pm
98. In the neutral or faintly alkaline medium, KMnO4 oxidises iodide into iodate. The change in oxidation state of manganese in this reaction is from
(1) +7 to +3
(2) +6 to +5
(3) +7 to +4
(4) +6 to +4
Answer (3)
Sol. In neutral or faintly alkaline solution.
2MnO4⁻ + H2O + I⁻(iodide) → 2MnO2 + 2OH⁻ + IO3⁻
Manganese (Mn) oxidation state change from +7 to +4
99. Copper crystallises in fcc unit cell with cell edge length of 3.608 × 10⁻⁸ cm. The density of copper is 8.92 g cm⁻³. Calculate the atomic mass of copper.
(1) 60 u (2) 65 u (3) 63.1 u (4) 31.55 u
Answer (3)
Sol. d = ZM/NA(a)³
Z = 4(FCC), d = 8.92 g cm⁻³, NA = 6.023 × 10²³, a = 3.608 × 10⁻⁸ cm
M = dNA(a)³/Z
= (8.92 × 6.023 × 10²³ × (3.608 × 10⁻⁸)³)/4
= (8.92 × 6.023 × 10²³ × 46.97 × 10⁻²⁴)/4 = (2523.47 × 10⁻¹)/4
= 630.8 × 10⁻¹ = 63.08 = 63.1 u
100. A 10.0 L flask contains 64 g of oxygen at 27°C. (Assume O2 gas is behaving ideally). The pressure inside the flask in bar is (Given R = 0.0831 L bar K⁻¹ mol⁻¹)
(1) 49.8 (2) 4.9 (3) 2.5 (4) 498.6
Answer (2)
Sol. We know for ideal gas
PV = nRT
P = nRT/V
P = (64/32) × (0.0831 × 300)/10
P = 4.9 bar
Pressure of O2 gas inside the flask = 4.9 bar
101. "Girdling Experiment" was performed by Plant Physiologists to identify the plant tissue through which:
(1) for both water and food transportation
(2) osmosis is observed
(3) water is transported
(4) food is transported
Answer (4)
Sol. The girdling experiment shows that phloem is the tissue responsible for translocation of food; and that transport takes place in one direction i.e. towards the root.
102. What is the net gain of ATP when each molecule of glucose is converted to two molecules of pyruvic acid?
(1) Two (2) Eight (3) Four (4) Six
Answer (1)
Sol. During glycolysis, total 4 ATPs are produced from one glucose molecule with a net gain of 2 ATPs.
103. What amount of energy is released from glucose during lactic acid fermentation?
(1) About 10%
(2) Less than 7%
(3) Approximately 15%
(4) More than 18%
Answer (2)
Sol. Less than seven percent of the energy in glucose is released during lactic acid fermentation and not all of it is trapped as high energy bonds of ATP.
104. XO type of sex determination can be found in :
(1) Grasshoppers
(2) Monkeys
(3) Drosophila
(4) Birds
Answer (1)
Sol. Grasshopper is an example of XO type of sex determination in which the males have only one X-chromosome besides the autosomes, whereas females have a pair of X-chromosomes.
105. Which of the following is incorrectly matched?
(1) Porphyra-Floridian Starch
(2) Volvox-Starch
(3) Ectocarpus-Fuocanthin
(4) Ulothrix-Mannitol
Answer (4)
Sol. Ulothrix is a member of Chlorophyceae (green algae), with reserve food material, starch. Mannitol is stored food material of Phaeophyceae (brown algae).
106. Identify the incorrect statement related to Pollination :
(1) Flowers produce foul odours to attract flies and beetles to get pollinated
(2) Moths and butterflies are the most dominant pollinating agents among insects
(3) Pollination by water is quite rare in flowering plants
(4) Pollination by wind is more common amongst abiotic pollination
Answer (2)
Sol. Among the animals, insects, particularly bees are the dominant biotic pollinating agents.
107. Given below are two statements : Statement I : Mendel studied seven pairs of contrasting traits in pea plants and proposed the Laws of Inheritance. Statement II : Seven characters examined by Mendel in his experiment on pea plants were seed shape and colour, flower colour, pod shape and colour, flower position and stem height. In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below : (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct (3) Both Statement I and Statement II are correct (4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (3)
Sol. Gregor J. Mendel, conducted hybridisation experiments on garden peas and selected 14 true breeding pea plant varieties (seven contrasting traits). Contrasting traits studied were smooth or wrinkled seeds, yellow or green seeds, inflated on constricted pods, green or yellow pods, tall or dwarf plants, violet or white flowers and axial or terminal flower positions.
108. Which one of the following plants does not show plasticity?
(1) Buttercup (2) Maize (3) Cotton (4) Coriander
Answer (2)
Sol. Plants follow different pathways in response to environment or phases of life to form different kinds of structures. This ability is called plasticity e.g. heterophylly in cotton, coriander and larkspur. In such plants, leaves of juvenile plant are different in a shape from those in mature plants. Maize does not show plasticity.
109. Exoskeleton of arthropods is composed of :
(1) Chitin (2) Glucosamine (3) Cutin (4) Cellulose
Answer (1)
Sol. Option (1) is the correct answer as chitin forms the exoskeleton in arthropods and is found in fungal cell wall. N-acetyl glucosamine is the monomeric unit. Cellulose is a polysaccharide. Cutin is a derived lipid.
110. Given below are two statements: Statement I: Decomposition is a process in which the detritus is degraded into simpler substances by microbes. Statement II: Decomposition is faster if the detritus is rich in lignin and chitin. In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below: (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct (3) Both Statement I and Statement II are correct (4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (1)
Sol. Decomposition is the process by which decomposers breakdown complex organic matter into inorganic substances. The rate of decomposition is controlled by chemical composition of detritus and climatic factors. Decomposition is slower if detritus is rich in lignin and chitin and quicker, if detritus is rich in nitrogen and water soluble substances like sugars.
111. Habitat loss and fragmentation, over exploitation, alien species invasion and co-extinction are causes for:
(1) Biodiversity loss
(2) Natality
(3) Population explosion
(4) Competition
Answer (1)
Sol. Habitat loss and fragmentation, over exploitation, alien species invasion and co-extinction are causes for biodiversity loss.
112. Which one of the following is not true regarding the release of energy during ATP synthesis through chemiosmosis? It involves:
(1) Movement of protons across the membrane to the stroma
(2) Reduction of NADP to NADPH on the stroma side of the membrane
(3) Breakdown of proton gradient
(4) Breakdown of electron gradient
Answer (4)
Sol. Chemiosmosis requires a membrane, a proton pump, a proton gradient and ATP synthase. Energy is used to pump protons across a membrane to create a gradient or a high concentration of protons within the thylakoid lumen.
The NADP reductase enzyme is located on the stroma side of the membrane. Along with the electrons that come from the acceptor of electrons of PS I, protons are necessary for reduction of NADP⁺ to NADPH + H⁺.
The process does not involve breaking of electron gradient.
113. Which one of the following produces nitrogen fixing nodules on the roots of Alnus?
(1) Rhodospirillum (2) Beijerinckia (3) Rhizobium (4) Frankia
Answer (4)
Sol. The microbe, Frankia, produces nitrogen fixing nodules on the roots of non-leguminous plants (e.g. Alnus)
114. Identify the correct set of statements:
(a) The leaflets are modified into pointed hard thorns in Citrus and Bougainvillea
(b) Axillary buds form slender and spirally coiled tendrils in cucumber and pumpkin
(c) Stem is flattened and fleshy in Opuntia and modified to perform the function of leaves
(d) Rhizophora shows vertically upward growing roots that help to get oxygen for respiration
(e) Subaerially growing stems in grasses and strawberry help in vegetative propagation
Choose the correct answer from the options given below:
(1) (b), (c), (d) and (e) Only
(2) (a), (b), (d) and (e) Only
(3) (b) and (c) Only
(4) (a) and (d) Only
Answer (1)
Sol. Axillary buds of stems get modified into woody, straight and pointed thorns. Thorns are found in many plants such as Citrus and Bougainvillea.
115. Which one of the following statement is not true regarding gel electrophoresis technique?
(1) The presence of chromogenic substrate gives blue coloured DNA bands on the gel.
(2) Bright orange coloured bands of DNA can be observed in the gel when exposed to UV light.
(3) The process of extraction of separated DNA strands from gel is called elution.
(4) The separated DNA fragments are stained by using ethidium bromide.
Answer (1)
Sol. Option (1) is the incorrect statement, as bright colored bands of DNA can be observed in the gel when EtBr (Ethidium bromide) treated DNA is exposed to UV light.
116. Which one of the following never occurs during mitotic cell division?
(1) Pairing of homologous chromosomes
(2) Coiling and condensation of the chromatids
(3) Spindle fibres attach to kinetochores of chromosomes
(4) Movement of centrioles towards opposite poles
Answer (1)
Sol. Pairing of homologous chromosomes occurs during prophase I of meiosis. Coiling and condensation of chromatids, spindle fibres attachment to the kinetochores and movement of centrioles towards opposite poles occur in both mitosis and meiosis.
117. Which of the following is not a method of ex situ conservation?
(1) Micropropagation
(2) Cryopreservation
(3) In vitro fertilization
(4) National Parks
Answer (4)
Sol. In-situ conservation means on site conservation i.e. when we conserve and protect the whole ecosystem, its biodiversity at all levels is protected. National parks are type of in-situ conservation. Whereas, micropropagation, cryopreservation and in-vitro fertilisation are methods of ex-situ conservation.
118. The gaseous plant growth regulator is used in plants to :
(1) help overcome apical dominance
(2) kill dicotyledonous weeds in the fields
(3) speed up the malting process
(4) promote root growth and roothair formation to increase the absorption surface
Answer (4)
Sol. Ethylene is a gaseous plant hormone. It induces development of adventitious roots on various types of cutting. It promotes the development of lateral roots and growth of root hairs. Cytokinin helps to overcome the apical dominance. Auxin is used to kill dicot weeds. Gibberellin speeds up the malting process
119. The appearance of recombination nodules on homologous chromosomes during meiosis characterizes :
(1) Sites at which crossing over occurs
(2) Terminalization
(3) Synaptonemal complex
(4) Bivalent
Answer (1)
Sol. Pachytene stage of meiosis is characterised by the appearance of recombination nodules, the sites at which crossing over occurs between non sister chromatids of homologous chromosomes.
120. Production of Cucumber has increased manifold in recent years. Application of which of the following phytohormones has resulted in this increased yield as the hormone is known to produce female flowers in the plants :
(1) Ethylene
(2) Cytokinin
(3) ABA
(4) Gibberellin
Answer (1)
Sol. Ethylene increases the number of female flowers and fruits in certain plants such as cucumber. Gibberellins are used to increase the size of fruits in some plants.
121. Given below are two statements :
Statement I :
Cleistogamous flowers are invariably autogamous
Statement II :
Cleistogamy is disadvantageous as there is no chance for cross pollination
In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below :
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
(3) Both Statement I and Statement II are correct
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (3)
Sol. Cleistogamous flowers does not open at all. In such flowers autogamy occurs. Lack of cross pollination is a disadvantage of cleistogamy.
122. Read the following statements about the vascular bundles :
(a) In roots, xylem and phloem in a vascular bundle are arranged in an alternate manner along the different radii.
(b) Conjoint closed vascular bundles do not possess cambium
(c) In open vascular bundles, cambium is present in between xylem and phloem
(d) The vascular bundles of dicotyledonous stem possess endarch protoxylem
(e) In monocotyledonous root, usually there are more than six xylem bundles present
Choose the correct answer from the options given below :
(1) (a), (b), (c) and (d) Only
(2) (a), (c), (d) and (e) Only
(3) (a), (b) and (d) Only
(4) (b), (c), (d) and (e) Only
Answer (NA) No option is correct
Sol. All the statements are correct regarding vascular bundles but none of the options with such combination is given.
123. In old trees the greater part of secondary xylem is dark brown and resistant to insect attack due to :
(a) secretion of secondary metabolites and their deposition in the lumen of vessels.
(b) deposition of organic compounds like tannins and resins in the central layers of stem.
(c) deposition of suberin and aromatic substances in the outer layer of stem.
(d) deposition of tannins, gum, resin and aromatic substances in the peripheral layers of stem.
(e) presence of parenchyma cells, functionally active xylem elements and essential oils.
Choose the correct answer from the options given below:
(1) (d) and (e) Only
(2) (b) and (d) Only
(3) (a) and (b) Only
(4) (c) and (d) Only
Answer (3)
Sol. In old trees, the greater part of secondary xylem is dark brown due to deposition of organic compounds like tannins, resins, oils, gums, aromatic substances and essential oils in the central or innermost layers of the stem. These substances make it hard, durable and resistant to the attacks of micro-organisms and insects.
124. Hydrocolloid carrageen is obtained from:
(1) Rhodophyceae only
(2) Phaeophyceae only
(3) Chlorophyceae and Phaeophyceae
(4) Phaeophyceae and Rhodophyceae
Answer (1)
Sol. Hydrocolloids are water holding substances for eg. carrageen obtained from red algae (Rhodophyceae).
125. Which one of the following statements cannot be connected to Predation?
(1) Both the interacting species are negatively impacted
(2) It is necessitated by nature to maintain the ecological balance
(3) It helps in maintaining species diversity in a community
(4) It might lead to extinction of a species
Answer (1)
Sol. One of the species in predation gains benefit on the expense of the other. Predators help in maintaining species diversity in a community, by reducing the intensity of competition among competing prey species. If a predator is too efficient and overexploits its prey, then the prey might become extinct.
126. DNA polymorphism forms the basis of :
(1) Both genetic mapping and DNA finger printing
(2) Translation
(3) Genetic mapping
(4) DNA finger printing
Answer (1)
Sol. Polymorphism in DNA sequence is the basis of genetic mapping of human genome as well as of DNA fingerprinting.
127. The flowers are Zygomorphic in:
(a) Mustard
(b) Gulmohar
(c) Cassia
(d) Datura
(e) Chilly
Choose the correct answer from the options given below:
(1) (d), (e) Only
(2) (c), (d), (e) Only
(3) (a), (b), (c) Only
(4) (b), (c) Only
Answer (4)
Sol. When a flower can be divided into two similar halves only in one particular vertical plane, it is zygomorphic for e.g. pea, gulmohar, bean, Cassia. Mustard, Datura and Chilli show actinomorphic flowers.
128. The process of translation of mRNA to proteins begins as soon as :
(1) Both the subunits join together to bind with mRNA
(2) The tRNA is activated and the larger subunit of ribosome encounters mRNA
(3) The small subunit of ribosome encounters mRNA
(4) The larger subunit of ribosome encounters mRNA
Answer (3)
Sol. When the small subunit of ribosome encounters an mRNA, the process of translation of the mRNA to protein begins. This process is followed by the binding of bigger/larger subunit. t-RNA is activated by the addition of amino acid prior to the attachment of ribosome, in the first phase.
129. Which of the following is not observed during apoptotic pathway ?
(1) The movement is aided by cytoplasmic streaming
(2) Apoplast is continuous and does not provide any barrier to water movement
(3) Movement of water occurs through intercellular spaces and wall of the cells
(4) The movement does not involve crossing of cell membrane
Answer (1)
Sol. The symplastic system is system of interconnected protoplasts. Neighbouring cells are connected through cytoplasmic strands that extend through plasmodesmata. The water travels through cell cytoplasm and plasmodesmata, hence the movement is relatively slower. Symplastic movement is aided by cytoplasmic streaming.
130. Given below are two statements :
Statement I :
The primary CO2 acceptor in C4 plants is phosphoenolpyruvate and is found in the mesophyll cells.
Statement II :
Mesophyll cells of C4 plants lack RuBisCo enzyme.
In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
(3) Both Statement I and Statement II are correct
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (3)
Sol. The primary CO2 acceptor is a 3-carbon molecule, phosphoenol pyruvate (PEP) and is present in the mesophyll cells.
Mesophyll cells of C4 plants lack RuBisCo enzyme.
131. Read the following statements and choose the set of correct statements :
(a) Euchromatin is loosely packed chromatin
(b) Heterochromatin is transcriptionally active
(c) Histone octomer is wrapped by negatively charged DNA in nucleosome
(d) Histones are rich in lysine and arginine
(e) A typical nucleosome contains 400 bp of DNA helix
Choose the correct answer from the options given below :
(1) (b), (e) Only
(2) (a), (c), (e) Only
(3) (b), (d), (e) Only
(4) (a), (c), (d) Only
Answer (4)
Sol. Heterochromatin is transcriptionally inactive. A typical nucleosome contains 200 bp of DNA helix. Euchromatin is the loosely packed chromatin region.
The negatively charged DNA is wrapped around the positively charged histone octamer to form a structure called nucleosome. Histones are rich in basic amino acid residues lysine and arginine.
132. Match List-1 with List-1
List-1 | List-1
(a) Manganese | (i) Activates the enzyme catalase
(b) Magnesium | (ii) Required for pollen germination
(c) Boron | (iii) Activates enzymes of respiration
(d) Iron | (iv) Functions in splitting of water during photosynthesis
Choose the correct answer from the options given below :
(1) (a)-iv), (b)-i), (c)-ii), (d)-iii)
(2) (a)-iii), (b)-i), (c)-ii), (d)-iv)
(3) (a)-iii), (b)-iv), (c)-i), (d)-ii)
(4) (a)-iv), (b)-iii), (c)-ii), (d)-i)
Answer (4)
Sol. Manganese plays a major role in the splitting of water to liberate oxygen during photosynthesis. Magnesium activates several enzymes involved in photosynthesis and respiration. Boron is involved in pollen germination. Iron activates the catalase and some other enzymes.
133. The device which can remove particulate matter present in the exhaust from a thermal power plant is :
(1) Electrostatic Precipitator
(2) Catalytic Convertor
(3) STP
(4) Incinerator
Answer (1)
Sol. Electrostatic precipitator can remove over 99% particulate matter present in the exhaust from a thermal power plant. Catalytic converters are fitted into automobiles for reducing emission of poisonous gases. STPs are associated with sewage treatment.
134. Given below are two statements : one is labelled as
Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A) :
Polymerase chain reaction is used in DNA amplification.
Reason (R) :
The ampicillin resistant gene is used as a selectable marker to check transformation
In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below :
(1) (A) is correct but (R) is not correct
(2) (A) is not correct but (R) is correct
(3) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(4) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer (4)
Sol. Option (4) is the correct answer because both the statements are correct but the given reason is not the correct explanation. Polymerase chain reaction is used in DNA amplification.
Amplicillin resistance gene is a selectable marker that helps to check transformation by selection of transformants.
135. Which one of the following plants shows vexillary aestivation and diadelphous stamens?
(1) Allium cepa
(2) Solanum nigrum
(3) Colchicum autumnale
(4) Pisum sativum
Answer (4)
Sol. Vexillary aestivation and diadelphous stamens are the characteristic features of family Fabaceae.
Pisum sativum (garden pea) belongs to family Fabaceae. Allium cepa (onion) and Colchicum autumnale (colchicine) belong to family Liliaceae. Solanum nigrum belongs to Solanaceae.
136. In the following palindromic base sequences of DNA, which one can be cut easily by particular restriction enzyme?
(1) 5'CTCAGT3'; 3'GAGTCA5'
(2) 5'GTATTC3'; 3'CATAAG5'
(3) 5'GATACT3'; 3'CTATGA5'
(4) 5'GAATTC3'; 3'CTTAAG5'
Answer (4)
Sol. Option (4) is the correct answer as a palindromic DNA sequence is a DNA sequence of base pairs that reads same on the two strands when orientation of reading is kept the same. Out of the four options, option (4) is the only palindromic sequence.
5'GAATTC3' 3'CTTAAG5'
137. The entire fleet of buses in Delhi were converted to CNG from diesel. In reference to this, which one of the following statements is false?
(1) It is cheaper than diesel
(2) It cannot be adulterated like diesel
(3) CNG burns more efficiently than diesel
(4) The same diesel engine is used in CNG buses making the cost of conversion low
Answer (4)
Sol. CNG is cheaper then petrol and it burns more efficiently unlike petrol or diesel. It also cannot be adulterated like diesel and petrol. The same diesel engine cannot be used in CNG buses for making the cost conversion low.
138. Which part of the fruit, labelled in the given figure makes it a false fruit?
(1) C → Thalamus
(2) D → Seed
(3) A → Mesocarp
(4) B → Endocarp
Answer (1)
Sol. The given figure is of a false fruit. False fruit develops from other floral parts and thalamus alongwith the development of ovary wall.
139. Addition of more solutes in a given solution will :
(1) make its water potential zero
(2) not affect the water potential at all
(3) raise its water potential
(4) lower its water potential
Answer (4)
Sol. If some solute is dissolved in pure water, the solution has lower free water and the concentration of water decreases, reducing it's water potential. The magnitude of this lowering due to dissolution of a solute is called solute potential.
140. Match the plant with the kind of life cycle it exhibits:
List-I | List-II
(a) Spirogyra | (i) Dominant diploid sporophyte vascular plant, with highly reduced male or female gametophyte
(b) Fern | (ii) Dominant haploid free-living gametophyte
(c) Funaria | (iii) Dominant diploid sporophyte alternating with reduced gametophyte called prothallus
(d) Cycas | (iv) Dominant haploid leafy gametophyte alternating with partially dependent multicellular sporophyte
Choose the correct answer from the options given below :
(1) (a) - (iii), (b) - (iv), (c) - (i), (d) - (ii)
(2) (a) - (ii), (b) - (iv), (c) - (i), (d) - (iii)
(3) (a) - (iv), (b) - (i), (c) - (ii), (d) - (iii)
(4) (a) - (ii), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (i)
Answer (4)
Sol. Spirogyra is an alga. It shows haplontic life-cycle.
Fern is pteridophyte. The dominant phase of life-cycle is diploid sporophyte. Its gametophyte is called prothallus. Funaria is a bryophyte. Its gametophyte is a leafy stage. Cycas is a gymnosperm. The main plant body in gymnosperm is sporophyte. They have highly reduced gametophyte stage.
141. While explaining interspecific interaction of population, (+) sign is assigned for beneficial interaction, (-) sign is assigned for detrimental interaction and (0) for neutral interaction. Which of the following interactions can be assigned (+) for one specifics and (-) for another specifics involved in the interaction ?
(1) Commensalism
(2) Competition
(3) Predation
(4) Amensalism
Answer (3)
Sol. In predation, one species is benefitted where as the other is harmed. It is (+ -) type of population interaction.
142. The anatomy of springwood shows some peculiar features. Identify the correct set of statements about springwood.
(a) It is also called as the earlywood
(b) In spring season cambium produces xylem elements with narrow vessels
(c) It is lighter in colour
(d) The springwood along with autumnwood shows alternate concentric rings forming annual rings
(e) It has lower density
Choose the correct answer from the options given below :
(1) (a), (b) and (d) Only
(2) (c), (d) and (e) Only
(3) (a), (b), (d) and (e) Only
(4) (a), (c), (d) and (e) Only
Answer (4)
Sol. Spring wood is also called early wood. It is lighter in colour and has a lower density. The vessels are produced with the wider lumens to transport more water to meet the requirement by increased transpiring surface in spring season.
The spring and autumn wood appear as alternate concentric rings of light and dark colour forming annual rings.
143. Read the following statements on lipids and find out correct set of statements:
(a) Lecithin found in the plasma membrane is a glycolipid
(b) Saturated fatty acids possess one or more C=C bonds
(c) Gingely oil has lower melting point, hence remains as oil in winter
(d) Lipids are generally insoluble in water but soluble in some organic solvents
(e) When fatty acid is esterified with glycerol, monoglycerides are formed
Choose the correct answer from the option given below:
(1) (c), (d) and (e) only
(2) (a), (b) and (d) only
(3) (a), (b) and (c) only
(4) (a), (d) and (e) only
Answer (1)
Sol. Option (1) is the correct answer because statements (c), (d) and (e) are correct as oils have lower melting point and hence remain oil in winters. Lipids are generally insoluble in water but soluble in some organic solvents. Option (2), (3) and (4) are incorrect because statements (a) and (b) are incorrect. Lecithin is a type of phospholipid found in plasma membrane. Saturated fatty acids are without double bond.
144. Given below are two statements : one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A) : Mendel's law of Independent assortment does not hold good for the genes that are located closely on the same chromosome.
Reason (R) : Closely located genes assort independently.
In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:
(1) (A) is correct but (R) is not correct
(2) (A) is not correct but (R) is correct
(3) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(4) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer (1)
Sol. Closely located genes do not show independent assortment. Mendel's law of independent assortment holds good for those genes which are located on different chromosomes.
145. If a geneticist uses the blind approach for sequencing the whole genome of an organism, followed by assignment of function to different segments, the methodology adopted by him is called as :
(1) Expressed sequence tags
(2) Bioinformatics
(3) Sequence annotation
(4) Gene mapping
Answer (3)
Sol. Sequencing the whole set of genome that contained all the coding and non-coding sequences and later assigning different regions in the sequence with fuctions is called sequence annotation.
146. Which one of the following will accelerate phosphorus cycle?
(1) Weathering of rocks
(2) Rain fall and storms
(3) Burning of fossil fuels
(4) Volcanic activity
Answer (1)
Sol. Phosphorus cycle is a sedimentary cycle. Reservoir pool of phosphorus in ecosystem is the earth's crust or lithosphere. Weathering of rocks accelerate phosphorus cycle.
147. Transposons can be used during which one of the following ?
(1) Autoradiography
(2) Gene sequencing
(3) Polymerase Chain Reaction
(4) Gene Silencing
Answer (4)
Sol. Option (4) is the correct answer as the source of the complementary RNA for RNAi could be mobile genetic elements (transposons) that replicate via an RNA intermediate. Option (1) is incorrect as autoradiography usually follows hybridisation. Option (3) is incorrect because polymerase chain reaction is used to make copies of the DNA sample and does not need transposons. Option (2) is incorrect because transposons are not required during gene sequencing.
148. What is the role of large bundle sheath cells found around the vascular bundles in C4 plants?
(1) To enable the plant to tolerate high temperature
(2) To protect the vascular tissue from high light intensity
(3) To provide the site for photorespiratory pathway
(4) To increase the number of chloroplast for the operation of Calvin cycle
Answer (4)
Sol. The large cells around the vascular bundles of C4 plants form bundle sheath. These cells have large number of chloroplasts to perform calvin cycle.
149. Which of the following occurs due to the presence of autosome linked dominant trait ?
(1) Haemophilia
(2) Thalessemia
(3) Sickle cell anaemia
(4) Myotonic dystrophy
Answer (4)
Sol. Haemophilia is a X-linked recessive disorder. Thalassemia is an autosomal recessive disorder. Sickle cell anaemia is an autosomal recessive disorder. Myotonic dystrophy is an autosomal dominant disorder i.e. it occurs due to the presence of autosomal linked dominant trait.
150. Match List-1 with List-1.
List-1 | List-II
(a) Metacentric chromosome | (i) Centromere situated close to the end forming one extremely short and one very long arms
(b) Accrocentric chromosome | (ii) Centromere at the terminal end
(c) Submetacentric | (iii) Centromere in the middle forming two equal arms of chromosomes
(d) Telocentric chromosome | (iv) Centromere slightly away from the middle forming one shorter arm and one longer arm
Choose the correct answer from the options given below :
(1) (a) - (ii), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (i)
(2) (a) - (i), (b) - (ii), (c) - (iii), (d) - (iv)
(3) (a) - (iii), (b) - (i), (c) - (iv), (d) - (ii)
(4) (a) - (i), (b) - (iii), (c) - (ii), (d) - (iv)
Answer (3)
Sol. In metacentric chromosome, centromere is in the middle of the chromosomes. Accrocentric chromosome has centromere close to the end of the chromosome. In submetacentric chromosome, centromere is slightly away from the middle of the chromosome. Telocentric chromosome has terminal centromere.
151. Select the incorrect statement with reference to mitosis:
(1) Chromosomes decondense at telophase
(2) Splitting of centromere occurs at anaphase
(3) All the chromosomes lie at the equator at metaphase
(4) Spindle fibres attach to centromere of chromosomes
Answer (4)
Sol. Spindle fibres attach to the kinetochores of chromosomes.
Kinetochores are the disc shaped structures present on sides of primary constriction or centromere of chromosomes.
152. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A):
Osteoporosis is characterised by decreased bone mass and increased chance of fractures.
Reason (R):
Common cause of osteoporosis is increased levels of estrogen.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below.
(1) (A) is correct but (R) is not correct
(2) (A) is not correct but (R) is correct
(3) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(4) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer (1)
Sol. Option (1) is the correct answer as osteoporosis is due to decreased levels of oestrogen.
Osteoporosis is an age-related disorder characterised by decreased bone mass hence, the chances of fractures increase.
153. A dehydration reaction links two glucose molecules to product maltose. If the formula for glucose is C6H12O6 then what is the formula for maltose?
(1) C12H22O11 (2) C12H24O11 (3) C12H20O10 (4) C12H24O12
Answer (1)
Sol. Option (1) is correct because maltose is a disaccharide formed by dehydration process i.e., synthesis by elimination of one water molecule to form a glycosidic bond in between two glucose molecules. So, its molecular formula is.
C6H12O6 × 2 →H2O→ C12H22O11
154. Which of the following statements are true for spermatogenesis but do not hold true for Oogenesis?
(a) It results in the formation of haploid gametes
(b) Differentiation of gamete occurs after the completion of meiosis
(c) Meiosis occurs continuously in a mitotically dividing stem cell population
(d) It is controlled by the Luteinising hormone (LH) and Follicle Stimulating Hormone (FSH) secreted by the anterior pituitary
(e) It is initiated at puberty
Choose the most appropriate answer from the options given below:
(1) (b), (d) and (e) only
(2) (b), (c) and (e) only
(3) (c) and (e) only
(4) (b) and (c) only
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer.
In both, spermatogenesis and oogenesis haploid gametes are formed. So (a) is true for both. The spermatids are transformed into spermatozoa (sperms) by the process called spermiogenesis. Hence, (b) is true for spermatogenesis only. Spermatogenesis and oogenesis both are controlled by LH and FSH secreted by the anterior pituitary. Hence (d) is true for both. Spermatogenesis is a continuous process that begins at puberty. So (e) is true for spermatogenesis. Oogenesis on the other hand begins during embryonic development of the female.
155. In which of the following animals, digestive tract has additional chambers like crop and gizzard?
(1) Catla, Columba, Crocodilus
(2) Pavo, Psittacula, Corvus
(3) Corvus, Columba, Chameleon
(4) Bufo, Balaenoptera, Bangarus
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer because two additional chambers like crop and gizzard in alimentary canal are present in birds. Pavo (Peacock), Psittacula (Parrot), Corvus (Crow) and Columba (Pigeon) are birds. Option (1), (3) and (4) are incorrect because Catla is a bony fish, Crocodilus, Chameleon and Bangarus are reptiles, Bufo is an amphibian and Balaenoptera is an aquatic mammal.
156. Regarding Meiosis, which of the statements is incorrect?
(1) Pairing of homologous chromosomes and recombination occurs in Meiosis-I
(2) Four haploid cells are formed at the end of Meiosis-II
(3) There are two stages in Meiosis, Meiosis-I and II
(4) DNA replication occurs in S phase of Meiosis-II
Answer (4)
Sol. Meiosis involves two sequential cycles of nuclear and cell division called meiosis-I and meiosis-II but only single cycle of DNA replication.
The stage between two meiotic divisions is called interkinesis and is generally short lived and involves no DNA replication.
157. Which of the following is present between the adjacent bones of the vertebral column?
(1) Areolar tissue
(2) Smooth muscle
(3) Intercalated discs
(4) Cartilage
Answer (4)
Sol. Option (4) is the correct answer because cartilage forming the intervertebral disc is present between the adjacent bones of the vertebral column and it is a type of cartilaginous joint. Option (1) is incorrect because areolar tissue present beneath the skin is a type of loose connective tissue. Option (2) is incorrect because smooth muscles are present in the visceral organs. Option (3) is incorrect because intercalated discs are characteristic feature of cardiac muscles present in heart.
158. Nitrogenous waste is excreted in the form of pellet or paste by :
(1) Hippocampus
(2) Pavo
(3) Ornithorhynchus
(4) Salamandra
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer because birds (Pavo) excrete nitrogenous wastes as uric acid in the form of pellet or paste with a minimum loss of water. Option (1) and (4) are incorrect because many bony fishes (like Hippocampus) and aquatic amphibians (like Salamandra) are ammonotelic in nature. Option (3) is incorrect because mammals (like Ornithorhynchus) mainly excrete urea and are called ureotelic animals.
159. Identify the microorganism which is responsible for the production of an immunosuppressive molecule cyclosporin A :
(1) Aspergillus niger
(2) Streptococcus cerevisiae
(3) Trichoderma polysporum
(4) Clostridium butylicum
Answer (3)
Sol. Bioactive molecule, cyclosporin A, that is used as an immunosuppressive agent in organ transplant patients, is produced by the fungus, Trichoderma polysporum.
160. Given below are two statements : one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A) : All vertebrates are chordates but all chordates are not vertebrates.
Reason (R) : Notochord is replaced by vertebral column in the adult vertebrates.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the option given below :
(1) (A) is correct but (R) is not correct
(2) (A) is not correct but (R) is correct
(3) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(4) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer (3)
Sol. Option (3) is the correct answer because all chordates are divided into three subphyla - Urochordata, Cephalochordata and Vertebrata. In subphylum Vertebrata, notochord is replaced by bony or cartilaginous vertebral column in adults. Therefore, all vertebrates are chordates but all chordates are not vertebrates.
161. Identify the asexual reproductive structure associated with Penicillium :
(1) Gemmules
(2) Buds
(3) Zoospores
(4) Conidia
Answer (4)
Sol. Conidia are the asexual reproductive structures produced in Penicillium.
Gemmules are produced in sponge Buds are produced in Hydra Zoospores are produced in Chlamydomonas
162. Given below are two statements:
Statement I:
Autoimmune disorder is a condition where body defense mechanism recognizes its own cells as foreign bodies.
Statement II:
Rheumatoid arthritis is a condition where body does not attack self cells.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
(3) Both Statement I and Statement II are correct
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (1)
Sol. Option (1) is the correct answer as autoimmune disorder is a condition where body defense mechanism recognises its own cells as foreign bodies. Sometimes, due to genetic and other unknown reasons, the body attacks self-cells. Rheumatoid arthritis is an example where body attacks self cells (synovial membrane). So Statement I is correct but Statement II is incorrect.
163. If the length of a DNA molecule is 1.1 metres, what will be the approximate number of base pairs?
(1) 3.3 × 10⁶ bp
(2) 6.6 × 10⁶ bp
(3) 3.3 × 10⁹ bp
(4) 6.6 × 10⁹ bp
Answer (3)
Sol. Number of base pairs × distance between 2 consecutive base pairs = Length of DNA molecule
x · 0.34 × 10⁻⁹ m = 1.1 m
x = 1.1/(0.3 × 10⁻⁹)
= 3.6 × 10⁹
= 3.3 × 10⁹ bp
164. Which of the following is a correct match for disease and its symptoms?
(1) Myasthenia gravis - Genetic disorder resulting in weakening and paralysis of skeletal muscle
(2) Muscular dystrophy - An auto immune disorder causing progressive degeneration of skeletal muscle
(3) Arthritis - Inflamed joints
(4) Tetany - High Ca²⁺ level causing rapid spasms.
Answer (3)
Sol. Option (3) is the correct answer because Arthritis is inflammation of joints.
Option (1) is incorrect because myasthenia gravis is an immune disorder affecting neuro-muscular junction leading to fatigue, weakening and paralysis of skeletal muscle. Option (2) is incorrect because muscular dystrophy is progressive degeneration of skeletal muscle mostly due to genetic disorder. Option (4) is incorrect because tetany is rapid spasms in muscle due to low Ca²⁺ in body fluid.
165. In-situ conservation refers to:
(1) Conserve only endangered species
(2) Conserve only extinct species
(3) Protect and conserve the whole ecosystem
(4) Conserve only high-risk species
Answer (3)
Sol. When we conserve and protect the whole ecosystem, its biodiversity at all levels is protected. This is in-situ or on site conservation strategy.
166. Given below are two statements:
Statement I:
The release of sperms into the seminiferous tubules is called spermation.
Statement II:
Spermiogenesis is the process of formation of sperms from spermatogonia.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
(3) Both Statement I and Statement II are correct
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (1)
Sol. Option (1) is the correct answer because Statement II is incorrect as the transformation of spermatids into spermatozoa (sperms) are called spermiogenesis. After this, sperm head becomes embedded in the Sertoli cells and are finally released from the seminiferous tubules by the process called spermation. Hence, Statement I is a correct statement.
Spermatogenesis is the process of formation of sperms from spermatogonia.
167. If '8' Drosophila in a laboratory population of '80' died during a week, the death rate in the population is individuals per Drosophila per week.
(1) 1.0 (2) zero (3) 0.1 (4) 10
Answer (3)
Sol. If 8 Drosophila in a laboratory population of 80 died during a week, the death rate in the population is 8/80 = 0.1 individuals per Drosophila per week.
168. Given below are two statements:
Statement I:
Restriction endonucleases recognise specific sequence to cut DNA known as palindromic nucleotide sequence.
Statement II:
Restriction endonucleases cut the DNA strand a little away from the centre of the palindromic site.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
(3) Both Statement I and Statement II are correct
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (3)
Sol. Option (3) is the correct answer because both the statements I and II are correct.
Each restriction endonuclease recognises a specific palindromic nucleotide sequences in the DNA. It will bind to the DNA and cut each of the two strands of double helix at specific points.
Restriction enzymes cut the strand of DNA a little away from the centre of the palindrome site; but between the same two bases on the opposite strands. So both the statements I and II are correct.
169. Which of the following is not the function of conducting part of respiratory system?
(1) Temperature of inhaled air is brought to body temperature
(2) Provides surface for diffusion of O2 and CO2
(3) It clears inhaled air from foreign particles
(4) Inhaled air is humidified
Answer (2)
Sol. Option (2) is correct because the part starting with the external nostrils upto the terminal bronchioles constitute the conducting part; whereas the alveoli and their ducts form the respiratory or exchange part of the respiratory system.
The conducting part transports the atmospheric air to the alveoli, clears it from foreign particles, humidifies and also bring the air to body temperature. Exchange part is the site of actual diffusion of O2/CO2 between blood and atmospheric air.
170. Given below are two statements : Statement I : Mycoplasma can pass through less than 1 micron filter size. Statement II : Mycoplasma are bacteria with cell wall. In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct (3) Both Statement I and Statement II are correct (4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (1)
Sol. Mycoplasma are the smallest cells and are only 0.3 μm in length. So it can pass through less than 1 μm filter size. Mycoplasma lack cell wall.
171. Under normal physiological conditions in human being every 100 ml of oxygenated blood can deliver ml of O2 to the tissues.
(1) 4 ml (2) 10 ml (3) 2 ml (4) 5 ml
Answer (4)
Sol. Option (4) is the correct answer because every 100 ml of oxygenated blood can deliver around 5 ml of O2 to the tissues under normal physiological conditions. Option (1), (2) and (3) are incorrect because every 100 ml of deoxygenated blood delivers approximately 4 ml of CO2 to the alveoli.
172. At which stage of life the oogenesis process is initiated?
(1) Birth (2) Adult (3) Puberty (4) Embryonic development stage
Answer (4)
Sol. Option (4) is the correct answer as oogenesis is initiated during the embryonic development stage when a couple of million gamete mother cells (oogonia) are formed within each foetal ovary. No more oogonia are formed and added after birth in a human female. At puberty only 60,000 to 80,000 primary follicles are left in each ovary, rest degenerate during the phase from birth to puberty.
173. Tegmina in cockroach, arises from
(1) Metathorax (2) Prothorax and Mesothorax (3) Prothorax (4) Mesothorax
Answer (4)
Sol. Option (4) is the correct answer because tegmina or forewings (the first pair of wings) in cockroach arises from mesothorax. Options (1), (2) and (3) are incorrect because no wing arises from prothorax and hindwings arise from metathorax.
174. Given below are two statements : Statement I : Fatty acids and glycerols cannot be absorbed into the blood. Statement II : Specialized lymphatic capillaries called lacteals carry chylomicrons into lymphatic vessels and ultimately into the blood. In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below: (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct (3) Both Statement I and Statement II are correct (4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (3)
Sol. Option (3) is the correct answer because both the statements I and II are correct as fatty acids and glycerol being insoluble in water, cannot be absorbed into the blood. They are first incorporated into small droplets called micelles which move into the intestinal mucosa. They are re-formed into very small protein coated fat globules called chylomicrons which are transported into the lymph vessels (lacteals) in the villi. These lymph vessels ultimately release the absorbed substances into the blood stream.
175. Which of the following functions is not performed by secretions from salivary glands?
(1) Lubrication of oral cavity
(2) Digestion of disaccharides
(3) Control bacterial population in mouth
(4) Digestion of complex carbohydrates
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer because digestion of polysaccharides like starch occurs in mouth and digestion of disaccharides occurs in small intestine. Option (1) is incorrect because saliva contains mucus which helps in the lubrication of oral cavity. Option (3) is incorrect because saliva contains an antibacterial agent-lysozyme so that it controls bacterial population in mouth. Option (4) is incorrect because digestion of complex carbohydrates are performed by secretions from salivary glands.
176. Natural selection where more individuals acquire specific character value other than the mean character value, leads to
(1) Disruptive change (2) Random change (3) Stabilising change (4) Directional change
Answer (4)
Sol. Option (4) is correct because in directional natural selection more individuals acquire value other than the mean character value. Option (1) is incorrect because in disruptive change, more individuals acquire peripheral character value at both ends of the distribution curve. Option (2) is incorrect because there is no random change in natural selection. Option (3) is incorrect because natural selection leads to stabilisation when more individuals acquire mean character value.
177. In an E. Coli strain i gene gets mutated and its product can not bind the inducer molecule. If growth medium is provided with lactose, what will be the outcome?
(1) z, y, a genes will not be translated
(2) RNA polymerase will bind the promoter region
(3) Only z gene will get transcribed
(4) z, y, a genes will be transcribed
Answer (1)
Sol. As the product of 'i' gene binds with the operator region and blocks the transcription and translation of z, y and a genes.
It's product is prevented from binding to the operator by attaching it with the inducer. As the inducer can now no more capable of binding with the repressor, thus, in all the cases, operator always gets attached with the repressor thereby preventing the transcription and transmission of z, y and a.
Even in the presence of lactose, transcription and translation of z, y and a would not occur.
178. In gene therapy of Adenosine Deaminase (ADA) deficiency, the patient requires periodic infusion of genetically engineered lymphocytes because :
(1) Lymphocytes from patient's blood are grown in culture, outside the body.
(2) Genetically engineered lymphocytes are not immortal cells.
(3) Retroviral vector is introduced into these lymphocytes.
(4) Gene isolated from marrow cells producing ADA is introduced into cells at embryonic stages
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer as genetically engineered lymphocytes are not immortal cells and die after some time.
Option (1) is not the correct answer as the lymphocytes from patient's blood are grown in culture, outside the body but it is not the correct reason.
In option (4), if the gene isolated from bone marrow cells producing ADA is introduced into cells at early embryonic stages, it could be a permanent cure.
179. Which of the following is not a connective tissue?
(1) Cartilage (2) Neuroglia (3) Blood (4) Adipose tissue
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer as neuroglia are a part of nervous tissue.
Neuroglia are the supportive cells of nervous tissue. They make up more than half the volume of neural tissue. Neurons, the unit of neural system are excitable cells. Cartilage and blood are specialised type of connective tissues. Adipose tissue is a type of loose connective tissue.
180. Breeding crops with higher levels of vitamins and minerals or higher proteins and healthier fats is called :
(1) Bio-fortification (2) Bio-accumulation (3) Bio-magnification (4) Bio-remediation
Answer (1)
Sol. Breeding crops with higher levels of vitamins and minerals, or higher protein and healthier fats is known as Biofortification. Biomagnification refers to increase in concentration of the toxicant at successive trophic levels. Bioremediation is the phenomenon of using biological organism to handle pollution.
181. Which of the following statements with respect to Endoplasmic Reticulum is incorrect?
(1) In prokaryotes only RER are present
(2) SER are the sites for lipid synthesis
(3) RER has ribosomes attached to ER
(4) SER is devoid of ribosomes
Answer (1)
Sol. In prokaryotes, ER is absent be it RER or SER.
182. Given below are two statements :
Statement I :
The coagulation is formed of network of threads called thrombins.
Statement II :
Spleen is the graveyard of erythrocytes.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below :
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
(3) Both Statement I and Statement II are correct
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer because coagulation or clot is formed mainly of a network of threads called fibrins. Hence, Statement I is incorrect. RBCs are destroyed in the spleen so spleen is known as the graveyard of erythrocytes. Hence, Statement II is correct.
183. Lippe's loop is a type of contraceptive used as:
(1) Non-Medicated IUD (2) Copper releasing IUD
(3) Cervical barrier (4) Vault barrier
Answer (1)
Sol. Option (1) is the correct answer because the intrauterine device (IUD) presently available as the nonmedicated IUDs, is Lippe's loop.
Option (2) is incorrect as copper releasing IUDs are CuT, Cu7 and multiload 375.
Option (3) and (4) are incorrect as diaphragms, cervical caps and vaults are included in barrier method of contraception.
184. In the taxonomic categories which hierarchical arrangement in ascending order is correct in case of animals?
(1) Kingdom, Order, Class, Phylum, Family, Genus, Species
(2) Kingdom, Order, Phylum, Class, Family, Genus, Species
(3) Kingdom, Phylum, Class, Order, Family, Genus, Species
(4) Kingdom, Class, Phylum, Family, Order, Genus, Species
Answer (3*)
Sol. None of the options are matching with the language of the question The correct ascending order of taxonomic categories in case of animals is species → genus → family → order → class → phylum → kingdom
185. Detritivores breakdown detritus into smaller particles. This process is called:
(1) Humification (2) Decomposition (3) Catabolism (4) Fragmentation
Answer (4)
Sol. Detritivores (eg. earthworm) break down detritus into smaller particles. This process is called fragmentation.
SECTION-B
186. Select the incorrect statement regarding synapses:
(1) Chemical synapses use neurotransmitters
(2) Impulse transmission across a chemical synapse is always faster than that across an electrical synapse.
(3) The membranes of presynaptic and postsynaptic neurons are in close proximity in an electrical synapse.
(4) Electrical current can flow directly from one neuron into the other across the electrical synapse.
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer as impulse transmission across an electrical synapse is always faster than that across a chemical synapse.
→ Chemical synapses use chemicals for transmission which are known as neurotransmitters.
→ The membranes of presynaptic and postsynaptic neurons are in close proximity in an electrical synapse.
→ In an electrical synapse, the transmission of the impulse occurs in the form of an electrical current from one neuron to the next neuron.
187. Match List-I with List-II with respect to methods of Contraception and their respective actions.
List-I | List-II
(a) Diaphragms | (i) Inhibit ovulation and Implantation
(b) Contraceptive Pills | (ii) Increase phagocytosis of sperm within Uterus
(c) Intra Uterine Devices | (iii) Absence of Menstrual cycle and ovulation following parturition
(d) Lactational Amenorrhea | (iv) They cover the cervix blocking the entry of sperms
Choose the correct answer from the options given below:
(1) (a) - (ii), (b) - (iv), (c) - (i), (d) - (iii)
(2) (a) - (iii), (b) - (ii), (c) - (i), (d) - (iv)
(3) (a) - (iv), (b) - (i), (c) - (iii), (d) - (ii)
(4) (a) - (iv), (b) - (i), (c) - (ii), (d) - (iii)
Answer (4)
Sol. Option (4) is the correct answer because
- Diaphragms are barrier methods of contraception. They cover the cervix and block the entry of sperms.
- Contraceptive pills are preparations containing either progestogens alone or combination of progestogen and oestrogen. They inhibit ovulation and implantation as well as alter the quality of cervical mucus to prevent entry of sperms.
- Intra uterine devices increase the phagocytosis of sperms within the uterus.
- Lactational amenorrhoea is a natural method of contraception and it is based on the fact that the ovulation and therefore menstrual cycle do not occur during the period of intense lactation following parturition.
188. Select the incorrect statement with respect to acquired immunity.
(1) Anamnestic response is due to memory of first encounter.
(2) Acquired immunity is non-specific type of defense present at the time of birth.
(3) Primary response is produced when our body encounters a pathogen for the first time.
(4) Anamnestic response is elicited on subsequent encounters with the same pathogen.
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer as acquired immunity is a specific type of defence which is not present at the time of birth.
Option (1), (3) and (4) are true statements and hence cannot be the answer.
Anamnestic response or secondary immune response is a highly intensified response due to memory of first encounter.
When our body encounters a pathogen for the first time then the body elicits the primary immune response.
When there is a subsequent encounter with the same pathogen, secondary or anamnestic immune response is elicited.
189. If a colour blind female marries a man whose mother was also colour blind, what are the chances of her progeny having colour blindness?
(1) 75% (2) 100% (3) 25% (4) 50%
Answer (2)
Sol. If mother of man is colourblind, then man will also be colourblind as colour blindness is a X-linked recessive trait and shows criss-cross inheritance.
190. Which of the following are not the effects of Parathyroid hormone?
(a) Stimulates the process of bone resorption
(b) Decreases Ca²⁺ level in blood
(c) Reabsorption of Ca²⁺ by renal tubules
(d) Decreases the absorption of Ca²⁺ from digested food
(e) Increases metabolism of carbohydrates
Choose the most appropriate answer from the options given below:
(1) (a) and (e) only
(2) (b) and (c) only
(3) (a) and (c) only
(4) (b), (d) and (e) only
Answer (4)
Sol. Option (4) is the correct answer because parathyroid hormone is a hypercalcemic hormone i.e, it increases the blood calcium levels. It also increases the absorption of calcium from digested food. Glucocorticoids regulate the carbohydrate metabolism.
Option (1) is not the answer because parathyroid hormone stimulates the process of bone resorption. Option (2) and (3) are not the answers because reabsorption of Ca²⁺ by renal tubules is a function of PTH.
191. Statements related to human Insulin are given below. Which statement(s) is/are correct about genetically engineered Insulin? (a) Pro-hormone insulin contain extra stretch of C-peptide (b) A-peptide and B-peptide chains of insulin were produced separately in E. coli, extracted and combined by creating disulphide bond between them. (c) Insulin used for treating Diabetes was extracted from Cattles and Pigs. (d) Pro-hormone Insulin needs to be processed for converting into a mature and functional hormone. (e) Some patients develop allergic reactions to the foreign insulin. Choose the most appropriate answer from the options given below: (1) (c) and (d) only (2) (c), (d) and (e) only (3) (a), (b) and (d) only (4) (b) only
Answer (4)
Sol. Option (4) is the correct answer as genetically engineered insulin has A-peptide and B-peptide chains of insulin which are produced separately in E. coli, then they are extracted and combined by creating disulphide bond between them.
Statement (a) is incorrect as genetically engineered insulin does not have an extra stretch of C-peptide.
Statement (c) is incorrect as insulin obtained from cattles and pigs is not genetically engineered insulin.
Statement (d) is incorrect because conversion of pro-insulin to insulin is not required during production of insulin by genetic engineering as A-peptide and B-peptide chains are produced separately.
Statement (e) is incorrect as allergic reactions to insulin are mostly seen when the insulin is obtained from animals.
192. Which of the following statements is not true?
(1) Homology indicates common ancestry
(2) Flippers of penguins and dolphins are a pair of homologous organs
(3) Analogous structures are a result of convergent evolution
(4) Sweet potato and potato is an example of analogy
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer because flippers of penguins and dolphins are analogous organs as they help in swimming but do not have the same structure.
Option (1), (3) and (4) are true statements and hence cannot be the correct answer.
Homologous organs have the same structure but have different functions according to the needs of the organisms. Hence, homology indicates common ancestry.
Analogous structures have developed for the same function but do not show a similarity in structure. Hence, they are a result of convergent evolution.
Sweet potato is a root modification for food storage whereas potato is an underground stem modification for storage. Hence they are analogous.
193. Which one of the following statements is correct?
(1) Blood moves freely from atrium to the ventricle during joint diastole.
(2) Increased ventricular pressure causes closing of the semilunar valves.
(3) The atrio-ventricular node (AVN) generates an action potential to stimulate atrial contraction
(4) The tricuspid and the bicuspid valves open due to the pressure exerted by the simultaneous contraction of the atria
Answer (1)
Sol. Option (1) is the correct answer because during joint diastole, blood moves freely from atrium to ventricle as atrioventricular valve remain open during joint diastole. Option (2) is incorrect because decrease in ventricular pressure, during ventricular diastole closes semilunar valves to produce 'dub' heart sound. Option (3) is incorrect because SA node generates action potential to stimulate atrial contraction. Option (4) is incorrect because bicuspid and tricuspid valves open due to pressure exerted by blood present in atria and decrease in pressure in ventricles during ventricular diastole.
194. Which of the following is not a desirable feature of a cloning vector?
(1) Presence of single restriction enzyme site
(2) Presence of two or more recognition sites
(3) Presence of origin of replication
(4) Presence of a marker gene
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer. Cloning vectors are the carriers of the desired gene in the host cell. The features desirable in a cloning vector are:-
Presence of origin of replication Presence of marker genes Presence of very few, preferably single recognition site for the commonly used restriction enzymes
195. The recombination frequency between the genes a & c is 5%, b & c is 15%, b & d is 9%, a & b is 20%, c & d is 24% and a & d is 29%. What will be the sequence of these genes on a linear chromosome?
(1) a, b, c, d
(2) a, c, b, d
(3) a, d, b, c
(4) d, b, a, c
Answer (2)
Sol. 1% recombination frequency = 1 centi Morgan
To place the genes on a linear chromosome, decreasing order of recombination frequency will be considered.
196. Match List-I with List-II
List-I (Biological Molecules) | List-II (Biological functions)
(a) Glycogen | (i) Hormone
(b) Globulin | (ii) Biocatalyst
(c) Steroids | (iii) Antibody
(d) Thrombin | (iv) Storage product
Choose the correct answer from the options given below:
(1) (a) - (ii), (b) - (iv), (c) - (iii), (d) - (i)
(2) (a) - (iv), (b) - (iii), (c) - (i), (d) - (ii)
(3) (a) - (iii), (b) - (ii), (c) - (iv), (d) - (i)
(4) (a) - (iv), (b) - (ii), (c) - (i), (d) - (iii)
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer as glycogen is a polysaccharide and is a storage product in animals.
Globulins form antibodies which are also known as immunoglobulin. Steroids form hormones like testosterone. Thrombin is a biocatalyst which converts soluble fibrinogen to insoluble fibrin.
197. Match List-I with List-II
List-I | List-II
(a) Bronchioles | (i) Dense Regular Connective Tissue
(b) Goblet Cell | (ii) Loose Connective Tissue
(c) Tendons | (iii) Glandular Tissue
(d) Adipose Tissue | (iv) Ciliated Epithelium
Choose the correct answer from the options given below:
(1) (a) - (ii), (b) - (i), (c) - (iv), (d) - (iii)
(2) (a) - (iii), (b) - (iv), (c) - (ii), (d) - (i)
(3) (a) - (iv), (b) - (iii), (c) - (i), (d) - (ii)
(4) (a) - (i), (b) - (ii), (c) - (iii), (d) - (iv)
Answer (3)
Sol. Option (3) is the correct answer because
Ciliated epithelium is mainly present in the inner surface of hollow organs like bronchioles and fallopian tubes. The function is to move particles or mucus in a specific direction over the epithelium. Some of the columnar or cuboidal cells get specialised for secretion and are called glandular epithelium. Goblet cells are unicellular glands. Tendons are dense regular connective tissues. They attach skeletal muscles to bones. Adipose tissue is a type of loose connective tissue located mainly beneath the skin. The cells of this tissue are specialised to store fats.
198. Which of the following is a correct statement?
(1) Slime moulds are saprophytic organisms classified under Kingdom Monera.
(2) Mycoplasma have DNA, ribosome and cell wall.
(3) Cyanobacteria are a group of autotrophic organisms classified under kingdom Monera.
(4) Bacteria are exclusively heterotrophic organisms.
Answer (3)
Sol. Slime moulds are classified under kingdom Protista. Mycoplasma lack cell wall. Bacteria can be autotrophic as well as heterotrophic.
199. Given below are two statements:
Statements I:
In a scrubber the exhaust from the thermal plant is passed through the electric wires to charge the dust particles.
Statement II:
Particulate matter (PM 2.5) cannot be removed by scrubber but can be removed by an electrostatic precipitator.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below :
(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
(2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
(3) Both Statement I and Statement II are correct
(4) Both Statement I and Statement II are incorrect
Answer (2)
Sol. Scrubber is used by the industries which produce SO2 as a by product.
The limestone present in slurry of scrubber remove SO2 from the exhaust.
Electrostatic precipitator is the most effective device to remove 99% of particulate matter, 'even PM 2.5' present in the exhaust.
200. Ten E.coli cells with ¹⁵N-dsDNA are incubated in medium containing ¹⁴N nucleotide. After 60 minutes, how many E.coli cells will have DNA totally free from ¹⁵N ?
(1) 60 cells (2) 80 cells (3) 20 cells (4) 40 cells
Answer (1)
Sol. From 10 parent E.coli cells
1st generation
¹⁵N containing 10 cells → 20 mins → 20 cells (all hybrid ¹⁵N-¹⁴N)
2nd generation
20 cells (hybrid) → 20 mins → 40 cells → 20 cells hybrid ¹⁵N-¹⁴N and 20 cells with ¹⁴N
3rd generation
40 cells → 20 min → 20 ¹⁵N containing cells + 20 hybrid and 40 ¹⁴N containing cells (20 cells hybrid + 20 ¹⁴N containing cells)
Therefore, after 60 minutes, 60 E.coli cells will have DNA totally free from ¹⁵N.
NEET Previous Year Question Paper Free PDF download Link
NEET Previous Year Question Paper 2022 Code T1
NEET Previous Year Question Paper 2022 Code T2
NEET Previous Year Question Paper 2021-Code Q1
NEET Previous Year Question Paper 2021 Code Q2