NEET Previous Year Question Paper NEET UG 2019 with Solutions Code-R1| Physics, Chemistry & Biology | Free PDF Download
1. The test is of 3 hours duration and Test Booklet contains 180 questions. Each question carries 4 marks. For each correct response, the candidate will get 4 marks. For each incorrect response, one mark will be deducted from the total scores. The maximum marks are 720.
Important Instructions :
1. The test is of 3 hours duration and Test Booklet contains 180 questions. Each question carries 4 marks. For each correct response, the candidate will get 4 marks. For each incorrect response, one mark will be deducted from the total scores. The maximum marks are 720.
2. Use Blue / Black Ball point Pen only for writing particulars on this page/marking responses.
3. Rough work is to be done on the space provided for this purpose in the Test Booklet only.
4. On completion of the test, the candidate must handover the Answer Sheet to the Invigilator before leaving the Room / Hall. The candidates are allowed to take away this Test Booklet with them.
5. The CODE for this Booklet is R1.
6. The candidates should ensure that the Answer Sheet is not folded. Do not make any stray marks on the Answer Sheet. Do not write your Roll No. anywhere else except in the specified space in the Test Booklet/Answer Sheet.
7. Each candidate must show on demand his/her Admission Card to the Invigilator.
8. No candidate, without special permission of the Superintendent or Invigilator, would leave his/her seat.
9. Use of Electronic/Manual Calculator is prohibited.
10. The candidates are governed by all Rules and Regulations of the examination with regard to their conduct in the Examination Hall. All cases of unfair means will be dealt with as per Rules and Regulations of this examination.
11. No part of the Test Booklet and Answer Sheet shall be detached under any circumstances.
12. The candidates will write the Correct Test Booklet Code as given in the Test Booklet / Answer Sheet in the Attendance Sheet.
===== Page 2 =====
1. Match the following genes of the Lac operon with their respective products :
(a) i gene (i) β-galactosidase
(b) z gene (ii) Permease
(c) a gene (iii) Repressor
(d) y gene (iv) Transacetylase
Select the correct option.
(a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (iv) (i) (ii)
(2) (i) (iii) (ii) (iv)
(3) (iii) (i) (ii) (iv)
(4) (iii) (i) (iv) (ii)
Answer 4
Sol. In lac operon
i gene - Repressor
z gene - β-galactosidase
y gene - Permease
a gene - Transacetylase
2. Match the following structures with their respective location in organs
(a) Crypts of Lieberkuhn (i) Pancreas
(b) Glisson's Capsule (ii) Duodenum
(c) Islets of Langerhans (iii) Small intestine
(d) Brunner's Glands (iv) Liver
Select the correct option from the following
(a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (ii) (i) (iv)
(2) (iii) (i) (ii) (iv)
(3) (ii) (iv) (i) (iii)
(4) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer 4
Sol. Crypts of Lieberkuhn are present in small intestine. Glisson's capsule is present in liver. Islets of Langerhans constitutes the endocrine portion of pancreas. Brunner's glands are found in submucosa of duodenum.
3. What is the direction of movement of sugars in phloem?
(1) Bi-directional
(2) Non-multidirectional
(3) Upward
(4) Downward
Answer 1
Sol. The direction of movement of sugar in phloem is bi-directional as it depends on source-sink relationship which is variable in plants.
4. The ciliated epithelial cells are required to move particles or mucus in a specific direction. In humans, these cells are mainly present in
(1) Bronchioles and Fallopian tubes
(2) Bile duct and Bronchioles
(3) Fallopian tubes and Pancreatic duct
(4) Eustachian tube and Salivary duct
Answer 1
Sol. Bronchioles and Fallopian tubes are lined with ciliated epithelium to move particles or mucus in a specific direction.
5. Which of the following is the most important cause for animals and plants being driven to extinction?
(1) Alien species invasion
(2) Habitat loss and fragmentation
(3) Drought and floods
(4) Economic exploitation
Answer 2
Sol. Habitat loss and fragmentation is the most important cause driving animals and plants to extinction.
eg: Loss of tropical rainforest reducing the forest cover from 14% to 6%.
6. Which of the following contraceptive methods do involve a role of hormone?
(1) Pills, Emergency contraceptives, Barrier methods.
(2) Lactational amenorrhea, Pills Emergency contraceptives.
(3) Barrier method, Lactational amenorrhea, Pills.
(4) CuT, Pills, Emergency contraceptives.
===== Page 3 =====
Sol. In lactational amenorrhoea, due to high prolactin level, gonadotropin level decreases. Oral pills are either progestogens or progestogen-estrogen combinations used by the females. Emergency contraceptives includes the administration of progestogens or progestogen-estrogen combination or IUDs within 72 hour of coitus. So, lactational amenorrhoea, oral pills and emergency contraceptives involve a role of hormone.
7. Which of the following pair of organelles does not contain DNA?
(1) Nuclear envelope and Mitochondria
(2) Mitochondria and Lysosomes
(3) Chloroplast and Vacuoles
(4) Lysosomes and Vacuoles
Answer (4)
Sol. Lysosomes and Vacuoles do not have DNA.
8. Placentation in which ovules develop on the inner wall of the ovary or in peripheral part, is
(1) Free central
(2) Basal
(3) Axile
(4) Parietal
Answer (4)
Sol. In parietal placentation the ovules develop on the inner wall of ovary or in peripheral part. eg. Mustard, Argemone etc.
9. The Earth Summit held in Rio de Janeiro in 1992 was called
(1) for immediate steps to discontinue use of CFCs that were damaging the ozone layer
(2) to reduce CO2 emissions and global warming
(3) for conservation of biodiversity and sustainable utilization of its benefits
(4) to assess threat posed to native species by invasive weed species
Answer (3)
Sol. Earth Summit (Rio Summit)- 1992, called upon all nations to take appropriate measures for conservation of biodiversity and sustainable utilisation of its benefits.
10. Purines found both in DNA and RNA are
(1) Cytosine and thymine
(2) Adenine and thymine
(3) Adenine and guanine
(4) Guanine and cytosine
Answer (3)
Sol. Purines found both in DNA and RNA are Adenine and guanine.
11. Match the following hormones with the respective disease
(a) Insulin (i) Addison's disease
(b) Thyroxin (ii) Diabetes insipidus
(c) Corticoids (iii) Acromegaly
(d) Growth Hormone (iv) Goitre
(v) Diabetes mellitus
Select the correct option.
(a) (b) (c) (d)
(1) (ii) (iv) (i) (iii)
(2) (v) (i) (ii) (iii)
(3) (ii) (iv) (iii) (i)
(4) (v) (iv) (i) (iii)
Answer (4)
Sol. Insulin deficiency leads to diabetes mellitus.
Hypersecretion or hyposecretion of thyroxine can be associated with enlargement of thyroid gland called goitre. Deficiency of corticoids (Glucocorticoid + mineralocorticoid) leads to Addison's disease. Growth hormone hypersecretion in adults leads to Acromegaly.
===== Page 4 =====
12. The correct sequence of phases of cell cycle is
(1) G1 → S → G2 → M
(2) M → G1 → G2 → S
(3) G1 → G2 → S → M
(4) S → G1 → G2 → M
Answer (1)
Sol. The correct sequence of phases of cell cycle is G1 → S → G2 → M.
13. Which of the following sexually transmitted diseases is not completely curable?
(1) Chlamydiasis
(2) Gonorrhoea
(3) Genital warts
(4) Genital herpes
Answer (4)
Sol. Genital herpes is caused by type-II-herpes simplex virus. At present there is no cure for type-II-herpes simplex virus and therefore the disease caused, genital herpes. Other non-curable STIs are hepatitis-B and HIV.
14. Polyblend, a fine powder of recycled modified plastic, has proved to be a good material for
(1) Making tubes and pipes
(2) Making plastic sacks
(3) Use as a fertilizer
(4) Construction of roads
Answer (4)
Sol. Polyblend is a fine powder of recycled modified plastic waste. The mixture is mixed with bitumen that is used to lay roads.
15. The shorter and longer arms of a submetacentric chromosome are referred to as
(1) m-arm and n-arm respectively
(2) s-arm and l-arm respectively
(3) p-arm and q-arm respectively
(4) q-arm and p-arm respectively
Answer (3)
Sol. Sub metacentric chromosome is Heterobrachial.
Short arm designated as 'p' arm (p = petite i.e. short)
Long arm designated as 'q' arm.
16. Following statements describe the characteristics of the enzyme Restriction Endonuclease. Identify the incorrect statement.
(1) The enzyme recognizes a specific palindromic nucleotide sequence in the DNA.
(2) The enzyme cuts DNA molecule at identified position within the DNA.
(3) The enzyme binds DNA at specific sites and cuts only one of the two strands.
(4) The enzyme cuts the sugar-phosphate backbone at specific sites on each strand.
Answer (3)
Sol. Restriction enzymes cut DNA molecules at a particular point by recognising a specific sequence. Each restriction endonuclease functions by inspecting the length of a DNA sequence. Once it finds its specific recognition sequence, it will bind to the DNA and cut each of the two strands of the double helix at specific points in their sugar-phosphate backbone.
17. Persistent nucellus in the seed is known as
(1) Tegmen
(2) Chalaza
(3) Perisperm
(4) Hilum
Answer (3)
Sol. Persistent Nucellus is called Perisperm e.g.: Black pepper, Beet.
18. Identify the cells whose secretion protects the lining of gastro-intestinal tract from various enzymes.
(1) Duodenal Cells
(2) Chief Cells
(3) Goblet Cells
(4) Oxyntic Cells
Answer (3)
Sol. Goblet cells secrete mucus and bicarbonates present in the gastric juice which plays an important role in lubrication and protection of the mucosal epithelium from excoriation by the highly concentrated HCl.
===== Page 5 =====
19. Which of the following statements is not correct?
(1) Lysosomes are formed by the process of packaging in the endoplasmic reticulum
(2) Lysosomes have numerous hydrolytic enzymes
(3) The hydrolytic enzymes of lysosomes are active under acidic pH
(4) Lysosomes are membrane bound structures
Answer (1)
Sol. Lysosomes bud off from trans face of Golgi bodies.
Precursor of lysosomal enzymes are synthesised by RER and then send to Golgi bodies for further processing.
20. Match the following organisms with the products they produce
(a) Lactobacillus (i) Cheese
(b) Saccharomyces (ii) Curd cerevisiae
(c) Aspergillus niger (iii) Citric Acid
(d) Acetobacter aceti (iv) Bread
(v) Acetic Acid
Select the correct option.
(a) (b) (c) (d)
(1) (ii) (i) (iii) (v)
(2) (ii) (iv) (vi) (iii)
(3) (ii) (iv) (iii) (v)
(4) (iii) (iv) (v) (i)
Answer (3)
Sol. Microbes are used in production of several household and industrial products -
Lactobacillus - Production of curd
Saccharomyces cerevisiae - Bread making
Aspergillus niger - Citric acid production
Acetobacter aceti - Acetic acid
21. Which part of the brain is responsible for thermoregulation?
(1) Medulla oblongata
(2) Cerebrum
(3) Hypothalamus
(4) Corpus callosum
Answer (3)
Sol. Hypothalamus is the thermoregulatory centre of our brain. It is responsible for maintaining constant body temperature.
22. In Antirrhinum (Snapdragon), a red flower was crossed with a white flower and in F1 generation pink flowers were obtained. When pink flowers were selfed, the F2 generation showed white, red and pink flowers. Choose the incorrect statement from the following:
(1) Law of Segregation does not apply in this experiment
(2) This experiment does not follow the Principle of Dominance.
(3) Pink colour in F1 is due to incomplete dominance.
(4) Ratio of F2 is 1/4 (Red) : 2/4 (Pink) : 1/4 (White)
Answer (1)
Sol. Genes for flower colour in snapdragon shows incomplete dominance which is an exception of Mendel's first principle i.e. Law of dominance.
Whereas Law of segregation is universally applicable.
23. Which of the following can be used as a biocontrol agent in the treatment of plant disease?
(1) Lactobacillus
(2) Trichoderma
(3) Chlorella
(4) Anabaena
Answer (2)
Sol. Fungus Trichoderma is a biological control agent being developed for use in the treatment of plant diseases.
24. Select the correct group of biocontrol agents.
(1) Nostoc, Azospirillium, Nucleopolyhedrovirus
(2) Bacillus thuringiensis, Tobacco mosaic virus, Aphids
(3) Trichoderma, Baculovirus, Bacillus thuringiensis
(4) Oscillatoria, Rhizobium, Trichoderma
===== Page 6 =====
Answer (3)
Sol. Fungus Trichoderma, Baculoviruses (NPV) and Bacillus thuringiensis are used as biocontrol agents.
Rhizobium, Nostoc, Azospirillum and Oscillatoria are used as biofertilisers, whereas TMV is a pathogen and aphids are pests that harm crop plants.
25. The frequency of recombination between gene pairs on the same chromosome as a measure of the distance between genes was explained by :
(1) Sutton Boveri
(2) T.H. Morgan
(3) Gregor J. Mendel
(4) Alfred Sturtevant
Answer (4)
Sol. Alfred Sturtevant explained chromosomal mapping on the basis of recombination frequency which is directly proportional to distance between two genes on same chromosome.
26. Respiratory Quotient (RQ) value of tripalmitin is
(1) 0.09
(2) 0.9
(3) 0.7
(4) 0.07
Answer (3)
Sol. Respiratory Quotient = Amount of CO2 released / Amount of O2 consumed
2(C51H98O6) + 145O2 → 102CO2 + 98H2O
Tripalmitin
RQ = 102CO2 / 145O2 = 0.7
27. What would be the heart rate of a person if the cardiac output is 5L, blood volume in the ventricles at the end of diastole is 100 mL and at the end of ventricular systole is 50 mL?
(1) 125 beats per minute
(2) 50 beats per minute
(3) 75 beats per minute
(4) 100 beats per minute
Answer (4)
Sol. Cardiac output = stroke volume × Heart rate
⇒ Cardiac output = 5L or 5000 ml
⇒ Blood volume in ventricles at the end of diastole = 100 ml
⇒ Blood volume in ventricles at the end of systole = 50 ml
Stroke volume = 100 - 50 = 50 ml
So, 5000 ml = 50 ml × Heart rate
So, Heart rate = 100 beats per minute.
28. From evolutionary point of view, retention of the female gametophyte with developing young embryo on the parent sporophyte for some time, is first observed in
(1) Gymnosperms
(2) Liverworts
(3) Mosses
(4) Pteridophytes
Answer (4)
Sol. In Pteridophyte, megaspore is retained for some times in female gametophyte, however the permanent retention is required for seed formation in Gymnosperms.
That's why Pteridophytes exhibit precursor to seed habit only.
29. Which of the following ecological pyramids is generally inverted?
(1) Pyramid of biomass in a sea
(2) Pyramid of numbers in grassland
(3) Pyramid of energy
(4) Pyramid of biomass in a forest
Answer (1)
Sol. In an aquatic ecosystem, the pyramid of biomass is generally inverted.
TC = Large fishes
SC = Small fishes
PC = Zooplanktons
PP = Phytoplanktons
===== Page 7 =====
30. Colostrum the yellowish fluid, secreted by mother during the initial days of lactation is very essential to impart immunity to the new born infants because it contains
(1) Immunoglobulin A
(2) Natural killer cells
(3) Monocytes
(4) Macrophages
Answer (1)
Sol. Colostrum, the yellowish fluid secreted by the mother during initial days of lactation is very essential to impart immunity to the new born infant because it contains Immunoglobulin A. It will impart naturally acquired passive immunity to the newborn.
31. Phloem in gymnosperms lacks:
(1) Both sieve tubes and companion cells
(2) Albuminous cells and sieve cells
(3) Sieve tubes only
(4) Companion cells only
Answer (1)
Sol. Phloem in Gymnosperms lacks both sieve tube and companion cells.
32. Match the following organisms with their respective characteristics:
(a) Pila (i) Flame cells
(b) Bombyx (ii) Comb plates
(c) Pleurobrachia (iii) Radula
(d) Taenia (iv) Malpighian tubules
Select the correct option from the following:
(a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (ii) (iv) (i)
(2) (iii) (ii) (i) (iv)
(3) (iii) (iv) (ii) (i)
(4) (ii) (iv) (iii) (i)
Answer (3)
Sol. (a) Pila is a Mollusc. The mouth contains a file-like rasping organ for feeding called radula.
(b) Bombyx is an Arthropod. In Bombyx excretion takes place through malpighian tubules.
(c) Pleurobrachia is Ctenophore. The body bears eight external rows of ciliated comb plates, which help in locomotion.
(d) Taenia is a platyhelminth specialised cells called flame cells helps in osmoregulation and excretion.
33. Use of an artificial kidney during hemodialysis may result in:
(a) Nitrogenous waste build-up in the body
(b) Non-elimination of excess potassium ions
(c) Reduced absorption of calcium ions from gastro-intestinal tract
(d) Reduced RBC production
Which of the following options is the most appropriate?
(1) (a) and (d) are correct
(2) (a) and (b) are correct
(3) (b) and (c) are correct
(4) (c) and (d) are correct
Answer (4)
Sol. (a) and (b) statements are incorrect because dialysis eliminates urea and potassium from the body whereas, c and d are correct. As phosphate ions are eliminated during dialysis, along with that calcium ions are also eliminated. So, there will be reduced absorption of calcium ions from gastrointestinal tract. RBC production will be reduced, due to reduced erythropoietin hormone.
34. Which of the following statements is correct?
(1) Cornea consists of dense matrix of collagen and is the most sensitive portion the eye.
(2) Cornea is an external, transparent and protective proteinacious covering of the eye-ball.
(3) Cornea consists of dense connective tissue of elastin and can repair itself.
(4) Cornea is convex, transparent layer which is highly vascularised.
Answer (1)
Sol. Cornea consists of dense matrix of collagen and corneal epithelium. It is the most sensitive part of eye.
===== Page 8 =====
35. Select the incorrect statement.
(1) Human males have one of their sex chromosome much shorter than the other
(2) Male fruit fly is heterogametic
(3) In male grasshoppers 50% of sperms have no sex-chromosome
(4) In domesticated fowls, sex of progeny depends on the type of sperm rather than egg
Answer (4)
Sol. In birds female heterogamety is found thus sex of progeny depends on the types of egg rather than the type of sperm. eg.
Birds (fowls):
Male → sperm = A + Z type (100%)
Female → eggs: A + Z (50%), A + W (50%)
36. The concept of "Omnis cellula-e cellula" regarding cell division was first proposed by
(1) Aristotle
(2) Rudolf Virchow
(3) Theodore Schwann
(4) Schleiden
Answer (2)
Sol. Concept of "Omnis cellula-e cellula" regarding cell division was proposed by Rudolf Virchow.
37. Which of the statements given below is not true about formation of Annual Rings in trees?
(1) Annual rings are not prominent in trees of temperate region.
(2) Annual ring is a combination of spring wood and autumn wood produced in a year
(3) Differential activity of cambium causes light and dark bands of tissue early and late wood respectively.
(4) Activity of cambium depends upon variation in climate.
Answer (1)
Sol. Growth rings are formed by the seasonal activity of cambium. In plants of temperate regions, cambium is more active in spring and less active in autumn seasons. In temperate regions climatic conditions are not uniform throughout the year. However in tropics climatic conditions are uniform throughout the year.
38. Thiobacillus is a group of bacteria helpful in carrying out
(1) Denitrification
(2) Nitrogen fixation
(3) Chemoautotrophic fixation
(4) Nitrification
Answer (1)
Sol. Thiobacillus denitrificans cause denitrification i.e., conversion of oxides of nitrogen to free N2.
39. Due to increasing air-borne allergens and pollutants, many people in urban areas are suffering from respiratory disorder causing wheezing due to
(1) reduction in the secretion of surfactants by pneumocytes.
(2) benign growth on mucous lining of nasal cavity
(3) inflammation of bronchi and bronchioles
(4) proliferation of fibrous tissues and damage of the alveolar walls
Answer (3)
Sol. Asthma is a difficulty in breathing causing wheezing due to inflammation of bronchi and bronchioles. It can be due to increasing air born allergens and pollutants. Asthma is an allergic condition. Many people in urban areas are suffering from this respiratory disorder.
40. In some plants, the female gamete develops into embryo without fertilization. This phenomenon is known as
(1) Parthenogenesis
(2) Autogamy
(3) Parthenocarpy
(4) Syngamy
Answer (1)
Sol. The phenomenon in which female gamete develops into embryo without getting fused with male gamete (fertilisation) is called parthenogenesis.
===== Page 9 =====
41. Select the correct option.
(1) There are seven pairs of vertebrosternal, three pairs of vertebrochondral and two pairs of vertebral ribs.
(2) 8th, 9th and 10th pairs of ribs articulate directly with the sternum.
(3) 11th and 12th pairs of ribs are connected to the sternum with the help of hyaline cartilage.
(4) Each rib is a flat thin bone and all the ribs are connected dorsally to the thoracic vertebrae and ventrally to the sternum.
Answer (1)
Sol. Vertebrosternal ribs are true ribs, dorsally they are attached to the thoracic vertebrae and ventrally connected to the sternum with the help of hyaline cartilage. First seven pairs of ribs are called true ribs. 8th, 9th and 10th pairs of ribs do not articulate directly with the sternum but join the seventh ribs with the help of hyaline cartilage. These are vertebrochondral or false ribs. Last 2 pairs (11 & 12) of ribs are not connected ventrally and are therefore, called floating ribs. Only first seven pairs of ribs are ventrally connected to the sternum.
42. How does steroid hormone influence the cellular activities?
(1) Using aquaporin channels as second messenger
(2) Changing the permeability of the cell membrane
(3) Binding to DNA and forming a gene-hormone complex
(4) Activating cyclic AMP located on the cell membrane
Answer (3)
Sol. Steroid hormones directly enter into the cell and bind with intracellular receptors in nucleus to form hormone receptor complex. Hormone receptor complex interacts with the genome.
43. Select the correctly written scientific name of Mango which was first described by Carolus Linnaeus
(1) Mangifera Indica
(2) Mangifera indica Car. Linn.
(3) Mangifera indica Linn.
(4) Mangifera indica
Answer (3)
Sol. According to rules of binomial nomenclature, correctly written scientific name of mango is Mangifera indica Linn.
44. What map unit (Centimorgan) is adopted in the construction of genetic maps?
(1) A unit of distance between genes on chromosomes, representing 50% cross over.
(2) A unit of distance between two expressed genes representing 10% cross over.
(3) A unit of distance between two expressed genes representing 100% cross over.
(4) A unit of distance between genes on chromosomes, representing 1% cross over.
Answer (4)
Sol. 1 map unit represent 1% cross over.
Map unit is used to measure genetic distance. This genetic distance is based on average number of cross over frequency.
45. Cells in G0 phase :
(1) terminate the cell cycle
(2) exit the cell cycle
(3) enter the cell cycle
(4) suspend the cell cycle
Answer (2)
Sol. Cells in G0 phase are said to exit cell cycle. These are at quiescent stage and do not proliferate unless called upon to do so.
===== Page 10 =====
46. Which one of the following statements regarding post-fertilization development in flowering plants is incorrect?
(1) Ovules develop into embryo sac
(2) Ovary develops into fruit
(3) Zygote develops into embryo
(4) Central cell develops into endosperm
Answer (1)
Sol. Following are the post-fertilisation changes.
Ovule → Seed
Ovary → Fruit
Zygote → Embryo
Central cell → Endosperm
47. Which of the following features of genetic code does allow bacteria to produce human insulin by recombinant DNA technology?
(1) Genetic code is specific
(2) Genetic code is not ambiguous
(3) Genetic code is redundant
(4) Genetic code is nearly universal
Answer (4)
Sol. In recombinant DNA technology bacteria is able to produce human insulin because genetic code is nearly universal.
48. Which of the following glucose transporters is insulin-dependent?
(1) GLUT IV
(2) GLUT I
(3) GLUT II
(4) GLUT III
Answer (1)
Sol. GLUT-IV is insulin dependent and is responsible for majority of glucose transport into muscle and adipose cells in anabolic conditions. Whereas GLUT-I is insulin independent and is widely distributed in different tissues.
49. Under which of the following conditions will there be no change in the reading frame of following mRNA?
5'AACAGCGUGUCAUU3'
(1) Deletion of GGU from 7th, 8th and 9th positions
(2) Insertion of G at 5th position
(3) Deletion of G from 5th position
(4) Insertion of A and G at 4th and 5th positions respectively
Answer (1)
Sol. No change in reading frame of mRNA.
50. Select the hormone-releasing Intra-Uterine Devices.
(1) Lippes Loop, Multiload 375
(2) Vaults, LNG-20
(3) Multiload 375, Progestasert
(4) Progestasert, LNG-20
Answer (4)
Sol. Progestasert and LNG-20 are hormone releasing IUDs which make the uterus unsuitable for implantation and the cervix hostile to sperms.
51. Variations caused by mutation, as proposed by Hugo de Vries are
(1) small and directionless
(2) random and directional
(3) random and directionless
(4) small and directional
Answer (3)
Sol. According to Hugo de Vries, mutations are random and directionless.
Devries believed mutation caused speciation and hence called saltation (single step large mutation).
52. Expressed Sequence Tags (ESTs) refers to :
(1) Novel DNA sequences
(2) Genes expressed as RNA
(3) Polypeptide expression
(4) DNA polymorphism
===== Page 11 =====
Sol. Expressed Sequence Tags (ESTs) are DNA sequences (genes) that are expressed as mRNA for protein synthesis. These are used in human Genome Project.
53. What triggers activation of protoxin to active Bt toxin of Bacillus thuringiensis in boll worm?
(1) Acidic pH of stomach
(2) Body temperature
(3) Moist surface of midgut
(4) Alkaline pH of gut
Answer (4)
Sol. Bacillus thuringiensis forms protein crystals during a particular phase of their growth. These crystals contain a toxic insecticidal protein. These protein exist as inactive protoxins but once an insect ingest the inactive toxin, it is converted into an active form of toxin due to alkaline pH of the gut which solubilize the crystals. The activated toxin binds to the surface of midgut epithelial cells and create pores that cause cell swelling and lysis and eventually cause death of insect.
54. Match the hominids with their correct brain size:
(a) Homo habilis (i) 900 cc
(b) Homo neanderthalensis (ii) 1350 cc
(c) Homo erectus (iii) 650-800 cc
(d) Homo sapiens (iv) 1400 cc
Select the correct option.
(a) (b) (c) (d)
(1) (iv) (iii) (i) (ii)
(2) (iii) (i) (iv) (ii)
(3) (iii) (ii) (i) (iv)
(4) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer (4)
Sol. The correct match of hominids and their brain sizes are:
Homo habilis 650-800 cc
Homo neanderthalensis 1400 cc
Homo erectus 900 cc
Homo sapiens 1350 cc
55. Which of the following pairs of gases is mainly responsible for green house effect?
(1) Carbon dioxide and Methane
(2) Ozone and Ammonia
(3) Oxygen and Nitrogen
(4) Nitrogen and Sulphur dioxide
Answer (1)
Sol. Relative contribution of various greenhouse gases to total global warming is
CO2 = 60%
CH4 = 20%
CFC = 14%
N2O = 6%
⇒ Therefore CO2 and CH4 are the major greenhouse gases.
56. Match Column-I with Column-II
Column-I Column-II
(a) Saprophyte (i) Symbiotic association of fungi with plant roots
(b) Parasite (ii) Decomposition of dead organic materials
(c) Lichens (iii) Living on living plants or animals
(d) Mycorrhiza (iv) Symbiotic association of algae and fungi
Choose the correct answer from the option given below
(a) (b) (c) (d)
(1) (ii) (iii) (iv) (i)
(2) (i) (ii) (iii) (iv)
(3) (iii) (ii) (i) (iv)
(4) (ii) (i) (iii) (iv)
===== Page 12 =====
Sol. Saprophytes - Decomposition of dead organic materials
Parasites - Grow on/in living plants and animals
Lichens - Symbiotic association of algae and fungi
Mycorrhiza - Symbiotic association of fungi with plant roots
57. Which of the following is true for Golden rice?
(1) It has yellow grains, because of a gene introduced from a primitive variety of rice
(2) It is Vitamin A enriched, with a gene from daffodil
(3) It is pest resistant, with a gene from Bacillus thuringiensis
(4) It is drought tolerant, developed using Agrobacterium vector
Answer (2)
Sol. Golden rice is vitamin A enriched rice, with a gene from daffodil and is rich in carotene.
58. What is the genetic disorder in which an individual has an overall masculine development gynaecomastia, and is sterile?
(1) Down's syndrome
(2) Turner's syndrome
(3) Klinefelter's syndrome
(4) Edward syndrome
Answer (3)
Sol. Individuals with Klinefelter's syndrome have trisomy of sex chromosome as 44 + XXY (47). They show overall masculine development, gynaecomastia and are sterile.
59. Extrusion of second polar body from egg nucleus occurs :
(1) simultaneously with first cleavage
(2) after entry of sperm but before fertilization
(3) after fertilization
(4) before entry of sperm into ovum
Answer (2)
Sol. Extrusion of second polar body from egg nucleus occurs after entry of sperm but before fertilization.
The entry of sperm into the ovum induces completion of the meiotic division of the secondary oocyte.
Entry of sperm causes breakdown of metaphase promoting factor (MPF) and turns on anaphase promoting complex (APC).
60. A gene locus has two alleles A, a. If the frequency of dominant allele A is 0.4, then what will be the frequency of homozygous dominant, heterozygous and homozygous recessive individuals in the population?
(1) 0.16(AA); 0.36(Aa); 0.48(aa)
(2) 0.36(AA); 0.48(Aa); 0.16(aa)
(3) 0.16(AA); 0.24(Aa); 0.36(aa)
(4) 0.16(AA); 0.48(Aa); 0.36(aa)
Answer (4)
Sol. Frequency of dominant allele (say p) = 0.4
Frequency of recessive allele (say q) = 1 - 0.4 = 0.6
Frequency of homozygous dominant individuals (AA) = p² = (0.4)² = 0.16
Frequency of heterozygous individuals (Aa) = 2pq = 2(0.4)(0.6) = 0.48
Frequency of homozygous recessive individuals (aa) = q² = (0.6)² = 0.36
61. What is the fate of the male gametes discharged in the synergid?
(1) One fuses with the egg and other fuses with central cell nuclei.
(2) One fuses with egg other(s) degenerate(s) in the synergid.
(3) All fuse with the egg.
(4) One fuses with the egg, other(s) fuse(s) with synergid nucleus.
===== Page 13 =====
Answer (2)
Sol. In flowering plants, out of the two male gametes discharged in synergids, one fuses with the egg and other fuses with the secondary or definitive nucleus present in central cell.
Egg (n) + 1st male gamete (n) → Zygote (2n)
Secondary nucleus + 2nd male gamete (n) → (central cell nuclei) PEN (3n)
62. In a species, the weight of newborn ranges from 2 to 5 kg. 97% of the newborn with an average weight between 3 to 3.3 kg survive whereas 99% of the infants born with weights from 2 to 2.5 kg or 4.5 to 5 kg die. Which type of selection process is taking place?
(1) Cyclical Selection
(2) Directional Selection
(3) Stabilizing Selection
(4) Disruptive Selection
Answer (3)
Sol. The given data shows stabilising selection as most of the newborn having average weight between 3 to 3.3 kg survive and babies with less and more weight have low survival rate.
63. Which of the following muscular disorders is inherited?
(1) Botulism
(2) Tetany
(3) Muscular dystrophy
(4) Myasthenia gravis
Answer (3)
Sol. Progressive degeneration of skeletal muscle mostly due to genetic disorder is muscular dystrophy where as tetany is muscular spasm due to low calcium in body fluid. Myasthenia gravis is an auto immune disorder leading to paralysis of skeletal muscles. Botulism is rare and dangerous type of food poisoning caused by bacterium Clostridium Botulinum.
64. Which of the following protocols did aim for reducing emission of chlorofluorocarbons into the atmosphere?
(1) Geneva Protocol
(2) Montreal Protocol
(3) Kyoto Protocol
(4) Gothenburg Protocol
Answer (2)
Sol. To control the deleterious effect of the stratospheric ozone depletion an international treaty was signed at Montreal, Canada in 1987. It is popularly known as Montreal protocol.
65. Consider the following statement :
(A) Coenzyme or metal ion that is tightly bound to enzyme protein is called prosthetic group.
(B) A complete catalytic active enzyme with its bound prosthetic group is called apoenzyme.
Select the correct option.
(1) (A) is false but (B) is true.
(2) Both (A) and (B) are true.
(3) (A) is true but (B) is false.
(4) Both (A) and (B) are false.
Answer (3)
Sol. Coenzyme or metal ion that is tightly bound to enzyme protein is called prosthetic group. A complete catalytic active enzyme with its bound prosthetic group is called holoenzyme.
66. Consider following features
(a) Organ system level of organisation
(b) Bilateral symmetry
(c) True coelomates with segmentation of body
Select the correct option of animal groups which possess all the above characteristics
(1) Annelida, Mollusca and Chordata
(2) Annelida, Arthropoda and Chordata
(3) Annelida, Arthropoda and Mollusca
(4) Arthropoda, Mollusca and Chordata
Answer (1)
===== Page 14 =====
Answer (2)
Sol. True segmentation is present in Annelida, Arthropoda and Chordata. They also have organ system level of organisation, bilateral symmetry and are true coelomates.
67. Pinus seed cannot germinate and establish without fungal association. This is because :
(1) its seeds contain inhibitors that prevent germination.
(2) its embryo is immature.
(3) it has obligate association with mycorrhizae.
(4) it has very hard seed coat.
Answer (3)
Sol. Fungus associated with roots of Pinus increases minerals & water absorption for the plant by increasing surface area and in turn fungus gets food from plant. Therefore, mycorrhizal association is obligatory for Pinus seed germination.
68. Select the correct sequence of organs in the alimentary canal of cockroach starting from mouth
(1) Pharynx → Oesophagus → Ileum → Crop → Gizzard → Colon → Rectum
(2) Pharynx → Oesophagus → Crop → Gizzard → Ileum → Colon → Rectum
(3) Pharynx → Oesophagus → Gizzard → Crop → Ileum → Colon → Rectum
(4) Pharynx → Oesophagus → Gizzard → Ileum → Crop → Colon → Rectum
Answer (2)
Sol. The correct sequence of organs in the alimentary canal of cockroach starting from mouth is :
Pharynx → Oesophagus → Crop → Gizzard → Ileum → Colon → Rectum
69. Which of the following statements regarding mitochondria is incorrect?
(1) Mitochondrial matrix contains single circular DNA molecule and ribosomes.
(2) Outer membrane is permeable to monomers of carbohydrates, fats and proteins.
(3) Enzymes of electron transport are embedded in outer membrane.
(4) Inner membrane is convoluted with infoldings.
Answer (3)
Sol. In mitochondria, enzymes for electron transport are present in the inner membrane.
70. Drug called 'Heroin' is synthesized by
(1) nitration of morphine
(2) methylation of morphine
(3) acetylation of morphine
(4) glycosylation of morphine
Answer (3)
Sol. Heroin, commonly called smack and is chemically diacetylmorphine which is synthesized by acetylation of morphine.
71. Conversion of glucose to glucose-6-phosphate, the first irreversible reaction of glycolysis, is catalyzed by
(1) Phosphofructokinase
(2) Aldolase
(3) Hexokinase
(4) Enolase
Answer (3)
Sol. Hexokinase catalyse the conversion of Glucose to Glucose-6 phosphate. It is the first step of activation phase of glycolysis.
72. DNA precipitation out of a mixture of biomolecules can be achieved by treatment with
(1) Chilled chloroform
(2) Isopropanol
(3) Chilled ethanol
(4) Methanol at room temperature
===== Page 15 =====
Answer (3)
Sol. During the isolation of desired gene, chilled ethanol is used for the precipitation of DNA.
73. Which of the following is a commercial blood cholesterol lowering agent?
(1) Lipases
(2) Cyclosporin A
(3) Statin
(4) Streptokinase
Answer (3)
Sol. Statin is obtained from a yeast (Fungi) called Monascus purpureus. It acts by competitively inhibiting the enzyme responsible for synthesis of cholesterol.
74. Which one of the following equipments is essentially required for growing microbes on a large scale, for industrial production of enzymes?
(1) Bioreactor
(2) BOD incubator
(3) Sludge digester
(4) Industrial oven
Answer (1)
Sol. To produce enzyme in large quantity equipment required are bioreactors. Large scale production involves use of bioreactors.
75. Which of the following statements is incorrect?
(1) Prions consist of abnormally folded proteins.
(2) Viroids lack a protein coat.
(3) Viruses are obligate parasites.
(4) Infective constituent in viruses is the protein coat.
Answer (4)
Sol. Infective constituent in viruses is either DNA or RNA, not protein.
76. Grass leaves curl inwards during very dry weather. Select the most appropriate reason from the following
(1) Tyloses in vessels
(2) Closure of stomata
(3) Flaccidity of bulliform cells
(4) Shrinkage of air spaces in spongy mesophyll
Answer (3)
Sol. Bulliform cells become flaccid due to water loss. This will make the leaves to curl inward to minimise water loss.
77. Xylem translocates
(1) Water, mineral salts, some organic nitrogen and hormones
(2) Water only
(3) Water and mineral salts only
(4) Water, mineral salts and some organic nitrogen only
Answer (1)
Sol. Xylem is associated with translocation of mainly water, mineral salts, some organic nitrogen and hormones.
78. Select the correct sequence for transport of sperm cells in male reproductive system.
(1) Testis → Epididymis → Vasa efferentia → Vas deferens → Ejaculatory duct → Inguinal canal → Urethra → Urethral meatus
(2) Testis → Epididymis → Vasa efferentia → Rete testis → Inguinal canal → Urethra
(3) Seminiferous tubules → Rete testis → Vasa efferentia → Epididymis → Vas deferens → Ejaculatory duct → Urethra → Urethral meatus
(4) Seminiferous tubules → Vasa efferentia → Epididymis → Inguinal canal → Urethra
===== Page 16 =====
82. Identify the correct pair representing the causative agent of typhoid fever and the confirmatory test for typhoid.
(1) Salmonella typhi / Widal test
(2) Plasmodium vivax / UTI test
(3) Streptococcus pneumoniae / Widal test
(4) Salmonella typhi / Anthrone test
Answer (3)
Sol. The correct sequence for transport of sperm cells in male reproductive system is Seminiferous tubules → Rete testis → Vasa efferentia → Epididymis → Vas deferens → Ejaculatory duct → Urethra → Urethral meatus.
79. Which of these following methods is the most suitable for disposal of nuclear waste?
(1) Bury the waste within rocks deep below the Earth's surface
(2) Shoot the waste into space
(3) Bury the waste under Antarctic ice-cover
(4) Dump the waste within rocks under deep ocean
Answer (1)
Sol. Storage of nuclear waste should be done in suitably shielded containers and buried within rocks deep below the earth's surface (500 m deep).
80. Which of the following immune responses is responsible for rejection of kidney graft?
(1) Cell-mediated immune response
(2) Auto-immune response
(3) Humoral immune response
(4) Inflammatory immune response
Answer (1)
Sol. The body is able to differentiate self and nonself and the cell-mediated response is responsible for graft rejection.
81. What is the site of perception of photoperiod necessary for induction of flowering in plants?
(1) Leaves
(2) Lateral buds
(3) Pulvinus
(4) Shoot apex
Answer (1)
Sol. During flowering, photoperiodic stimulus is perceived by leaves of plants.
Answer (1)
Sol. Salmonella typhi is the causative agent. Confirmatory test = Widal test, it's based on antigen antibody reaction.
Answer (4)
Sol. Concanavalin A is a secondary metabolite e.g is lectin, it has the property to agglutinates RBCs.
84. It takes very long time for pineapple plants to produce flowers. Which combination of hormones can be applied to artificially induce flowering in pineapple plants throughout the year to increase yield?
(1) Cytokinin and Abscisic acid
(2) Auxin and Ethylene
(3) Gibberellin and Cytokinin
(4) Gibberellin and Abscisic acid
Answer (2)
Sol. Plant hormone auxin induces flowering in pineapple. Ethylene also helps in synchronization of flowering and fruit set up in pineapple.
85. Select the incorrect statement.
(1) Inbreeding helps in accumulation of superior genes and elimination of undesirable genes
(2) Inbreeding increases homozygosity
(3) Inbreeding is essential to evolve purelines in any animal.
(4) Inbreeding selects harmful recessive genes that reduce fertility and productivity
===== Page 17 =====
89. Which of the following factors is responsible for the formation of concentrated urine?
(1) Hydrostatic pressure during glomerular filtration
(2) Low levels of antidiuretic hormone
(3) Maintaining hyperosmolarity towards inner medullary interstitium in the kidneys.
(4) Secretion of erythropoietin by Juxtaglomerular complex
Answer (4)
Sol. Inbreeding exposes harmful recessive genes that are eliminated by selection. It also helps in accumulation of superior genes and elimination of less desirable genes. Therefore this is selection at each step, increase the productivity of inbred population. Close and continued inbreeding usually reduces fertility and even productivity.
86. Which of the following statements is incorrect?
(1) Yeasts have filamentous bodies with long thread-like hyphae.
(2) Morels and truffles are edible delicacies.
(3) Claviceps is a source of many alkaloids and LSD.
(4) Conidia are produced exogenously and ascospores endogenously.
Answer (1)
Sol. Yeast is an unicellular sac fungus. It lacks filamentous structure or hyphae.
87. Tidal Volume and Expiratory Reserve Volume of an athlete is 500 mL and 1000 mL respectively. What will be his Expiratory Capacity if the Residual Volume is 1200 mL?
(1) 2700 mL
(2) 1500 mL
(3) 1700 mL
(4) 2200 mL
Answer (2)
Sol. Tidal Volume = 500 mL
Expiratory Reserve Volume = 1000 mL
Expiratory Capacity = TV + ERV
= 500 + 1000
= 1500 mL
88. Which one of the following is not a method of in situ conservation of biodiversity?
(1) Sacred Grove
(2) Biosphere Reserve
(3) Wildlife Sanctuary
(4) Botanical Garden
Answer (4)
Sol. Botanical garden - ex-situ conservation (offsite conservation) i.e. living plants (flora) are conserved in human managed system.
Answer (3)
Sol. The proximity between loop of henle and vasa recta as well as counter current in them help in maintaining an increasing osmolarity towards the inner medullary interstitium. This mechanism help to maintain a concentration gradient in medullary interstitium so human urine is nearly four times concentrated than initial filtrate formed.
90. Match the Column-I with Column-II
Column-I Column-II
(a) P-wave (i) Depolarisation of ventricles
(b) QRS complex (ii) Repolarisation of ventricles
(c) T-wave (iii) Coronary ischemia
(d) Reduction in the size of T-wave (iv) Depolarisation of atria
(v) Repolarisation of atria
Select the correct option.
(a) (b) (c) (d)
(1) (ii) (iii) (v) (iv)
(2) (iv) (i) (ii) (iii)
(3) (iv) (i) (ii) (v)
(4) (ii) (i) (v) (iii)
Answer (2)
Sol. In ECG P-wave represents depolarisation of atria. QRS complex represents depolarisation of ventricles. T-wave represents repolarisation of ventricle i.e. return from excited to normal state. Reduction in the size of T-wave i.e. if the T-wave represents insufficient supply of oxygen i.e. coronary ischaemia.
===== Page 18 =====
91. When an object is shot from the bottom of a long smooth inclined plane kept at an angle 60° with horizontal, it can travel a distance x1 along the plane. But when the inclination is decreased to 30° and the same object is shot with the same velocity, it can travel x2 distance. Then x1 : x2 will be:
(1) 1 : 2√3
(2) 1 : √2
(3) √2 : 1
(4) 1 : √3
Answer (4)
Sol. (Stopping distance) x1 = u²/(2g sin 60°)
(Stopping distance) x2 = u²/(2g sin 30°)
⇒ x1/x2 = sin 30°/sin 60° = (1 × 2)/(2 × √3) = 1 : √3
92. A soap bubble, having radius of 1 mm, is blown from a detergent solution having a surface tension of 2.5 × 10⁻² N/m. The pressure inside the bubble equals at a point Z0 below the free surface of water in a container. Taking g = 10 m/s², density of water = 10³ kg/m³, the value of Z0 is:
(1) 0.5 cm
(2) 100 cm
(3) 10 cm
(4) 1 cm
Answer (4)
Sol. Excess pressure = 4T/R, Gauge pressure = ρgZ0
P0 + 4T/R = P0 + ρgZ0
Z0 = 4T/(R × ρg)
Z0 = (4 × 2.5 × 10⁻²)/(10⁻³ × 1000 × 10) m
Z0 = 1 cm
93. Two similar thin equi-convex lenses, of focal length f each, are kept coaxially in contact with each other such that the focal length of the combination is F1. When the space between the two lenses is filled with glycerine (which has the same refractive index (μ = 1.5) as that of glass) then the equivalent focal length is F2. The ratio F1 : F2 will be:
(1) 3 : 4
(2) 2 : 1
(3) 1 : 2
(4) 2 : 3
Answer (3)
Sol. Equivalent focal length in air 1/F1 = 1/f + 1/f = 2/f
When glycerin is filled inside, glycerin lens behaves like a diverging lens of focal length (-f)
1/F2 = 1/f + 1/f - 1/f
= 1/f
F1/F2 = 1/2
94. α-particle consists of:
(1) 2 protons only
(2) 2 protons and 2 neutrons only
(3) 2 electrons, 2 protons and 2 neutrons
(4) 2 electrons and 4 protons only
Answer (2)
Sol. α-particle is nucleus of Helium which has two protons and two neutrons.
===== Page 19 =====
95. Which of the following acts as a circuit protection device?
(1) Fuse
(2) Conductor
(3) Inductor
(4) Switch
Answer (1)
Sol. Fuse wire has less melting point so when excess current flows, due to heat produced in it, melts.
96. In total internal reflection when the angle of incidence is equal to the critical angle for the pair of media in contact, what will be angle of refraction?
(1) 90°
(2) 180°
(3) 0°
(4) Equal to angle of incidence
Answer (1)
Sol. At i = ic refracted ray grazes with the surface.
So angle of refraction is 90°.
97. The speed of a swimmer in still water is 20 m/s. The speed of river water is 10 m/s and is flowing due east. If he is standing on the south bank and wishes to cross the river along the shortest path the angle at which he should make his strokes w.r.t. north is given by :
(1) 45° west
(2) 30° west
(3) 0°
(4) 60° west
Answer (2)
Sol. VSR = 20 m/s
VRG = 10 m/s
VSG = VSR + VRG
sin θ = |VRG|/|VSR|
sin θ = 10/20
sin θ = 1/2
θ = 30° west
98. A parallel plate capacitor of capacitance 20 μF is being charged by a voltage source whose potential is changing at the rate of 3 V/s. The conduction current through the connecting wires, and the displacement current through the plates of the capacitor, would be, respectively
(1) Zero, zero
(2) Zero, 60 μA
(3) 60 μA, 60 μA
(4) 60 μA, zero
Answer (3)
Sol. Capacitance of capacitor C = 20 μF
= 20 × 10⁻⁶ F
Rate of change of potential (dV/dt) = 3 v/s
q = CV
dq/dt = C dV/dt
ic = 20 × 10⁻⁶ × 3
= 60 × 10⁻⁶ A
= 60 μA
As we know that id = ic = 60 μA
99. The total energy of an electron in an atom in an orbit is -3.4 eV. Its kinetic and potential energies are, respectively:
(1) 3.4 eV, 3.4 eV
(2) -3.4 eV, -3.4 eV
(3) -3.4 eV, -6.8 eV
(4) 3.4 eV, -6.8 eV
Answer (4)
Sol. In Bohr's model of H atom
∴ K.E. = |TE| = |U|/2
∴ K.E. = 3.4 eV
U = -6.8 eV
===== Page 20 =====
100. In an experiment, the percentage of error occurred in the measurement of physical quantities A, B, C and D are 1%, 2%, 3% and 4% respectively. Then the maximum percentage of error in the measurement X, where X = A²B²/(C²D³), will be
(1) 10%
(2) (3/13)%
(3) 16%
(4) -10%
Answer (3)
Sol. Given x = A²B²/(C³D³)
% error, Δx/x × 100 = 2(ΔA/A) × 100 + (1/2)(ΔB/B) × 100 + (1/3)(ΔC/C) × 100 + 3(ΔD/D) × 100
= 2 × 1% + (1/2) × 2% + (1/3) × 3% + 3 × 4%
= 2% + 1% + 1% + 12%
= 16%
101. A hollow metal sphere of radius R is uniformly charged. The electric field due to the sphere at a distance r from the centre
(1) Decreases as r increases for r < R and for r > R
(2) Increases as r increases for r < R and for r > R
(3) Zero as r increases for r < R, decreases as r increases for r > R
(4) Zero as r increases for r < R, increases as r increases for r > R
Answer (3)
Sol. Charge Q will be distributed over the surface of hollow metal sphere.
(i) For r < R (inside)
By Gauss law, ∮ Ein · dS = qen/ε0 = 0
⇒ Ein = 0 (∴ qen = 0)
(ii) For r > R (outside)
∮ E0 · dS = qen/ε0
Here, qen = Q (∵ qen = Q)
∴ E0 4πr² = Q/ε0
∴ E0 ∝ 1/r²
102. Two parallel infinite line charges with linear charge densities +λ C/m and -λ C/m are placed at a distance of 2R in free space. What is the electric field mid-way between the two line charges?
(1) λ/(2π ε0 R) N/C
(2) Zero
(3) 2λ/(π ε0 R) N/C
(4) λ/(π ε0 R) N/C
Answer (4)
Sol. Electric field due to line charge (1)
E1 = λ/(2π ε0 R) i N/C
Electric field due to line charge (2)
===== Page 21 =====
103. The unit of thermal conductivity is :
(1) W m⁻¹ K⁻¹
(2) J m K⁻¹
(3) J m⁻¹ K⁻¹
(4) W m K⁻¹
Answer (1)
Sol. The heat current related to difference of temperature across the length l of a conductor of area A is
dH/dt = (KA/ℓ) ΔT (K = coefficient of thermal conductivity)
∴ K = ℓ dH/(A dt ΔT)
Unit of K = W m⁻¹ K⁻¹
104. The displacement of a particle executing simple harmonic motion is given by
y = A0 + A sin ωt + B cos ωt
Then the amplitude of its oscillation is given by :
(1) A + B
(2) A0 + √(A² + B²)
(3) √(A² + B²)
(4) √(A0² + (A + B)²)
Answer (3)
Sol. y = A0 + A sin ωt + B sin ωt
Equate SHM
y' = y - A0 = A sin ωt + B cos ωt
Resultant amplitude
R = √(A² + B² + 2AB cos 90°)
= √(A² + B²)
105. In a double slit experiment, when light of wavelength 400 nm was used, the angular width of the first minima formed on a screen placed 1 m away, was found to be 0.2°. What will be the angular width of the first minima, if the entire experimental apparatus is immersed in water? (μ_water = 4/3)
(1) 0.1°
(2) 0.266°
(3) 0.15°
(4) 0.05°
Answer (3)
Sol. In air angular fringe width θ0 = β/D
Angular fringe width in water
θw = β/(μD) = θ0/μ
= 0.2°/(4/3) = 0.15°
106. A body weighs 200 N on the surface of the earth. How much will it weigh half way down to the centre of the earth ?
(1) 100 N
(2) 150 N
(3) 200 N
(4) 250 N
Answer (1)
Sol. Acceleration due to gravity at a depth d from surface of earth
g' = g(1 - d/R) ...(1)
Where g = acceleration due to gravity at earth's surface
Multiplying by mass 'm' on both sides of (1)
mg' = mg(1 - d/R) (d = R/2)
= 200(1 - R/2R) = 200/2 = 100 N
===== Page 22 =====
107. A particle moving with velocity v is acted by three forces shown by the vector triangle PQR. The velocity of the particle will :
(1) Change according to the smallest force QR
(2) Increase
(3) Decrease
(4) Remain constant
Answer (4)
Sol. As forces are forming closed loop in same order
So, Fnet = 0
⇒ m dv/dt = 0
⇒ v = constant
108. Two particles A and B are moving in uniform circular motion in concentric circles of radii rA and rB with speed vA and vB respectively. Their time period of rotation is the same. The ratio of angular speed of A to that of B will be :
(1) 1 : 1
(2) rA : rB
(3) vA : vB
Answer (1)
Sol. TA = TB = T
ωA = 2π/TA
ωB = 2π/TB
ωA/ωB = TB/TA = T/T = 1
109. A 800 turn coil of effective area 0.05 m² is kept perpendicular to a magnetic field 5 × 10⁻⁵ T. When the plane of the coil is rotated by 90° around any of its coplanar axis in 0.1 s, the emf induced in the coil will be:
(1) 0.02 V
(2) 2 V
(3) 0.2 V
(4) 2 × 10⁻³ V
Answer (1)
Sol. Magnetic field B = 5 × 10⁻⁵ T
Number of turns in coil N = 800
Area of coil A = 0.05 m²
Time taken to rotate Δt = 0.1 s
Initial angle θ1 = 0°
Final angle θ2 = 90°
Change in magnetic flux Δφ
= NBA cos 90° - BA cos 0°
= -NBA
= -800 × 5 × 10⁻⁵ × 0.05
= -2 × 10⁻³ weber
e = -Δφ/Δt = -(-2 × 10⁻³ Wb)/0.1 s = 0.02 V
110. A block of mass 10 kg is in contact against the inner wall of a hollow cylindrical drum of radius 1 m. The coefficient of friction between the block and the inner wall of the cylinder is 0.1. The minimum angular velocity needed for the cylinder to keep the block stationary when the cylinder is vertical and rotating about its axis, will be : (g = 10 m/s²)
(1) 10π rad/s
(2) √10 rad/s
(3) 10/(2π) rad/s
(4) 10 rad/s
Answer (4)
===== Page 23 =====
111. When a block of mass M is suspended by a long wire of length L, the length of the wire becomes (L + l). The elastic potential energy stored in the extended wire is :
(1) 1/2 MgL
(2) Mgl
(3) MgL
(4) 1/2 Mgl
Answer (4)
Sol. U = 1/2 (work done by gravity)
U = 1/2 Mgl
112. Increase in temperature of a gas filled in a container would lead to :
(1) Decrease in intermolecular distance
(2) Increase in its mass
(3) Increase in its kinetic energy
(4) Decrease in its pressure
Answer (3)
Sol. Increase in temperature would lead to the increase in kinetic energy of gas (assuming far as to be ideal) as U = (F/2) nRT
113. A cylindrical conductor of radius R is carrying a constant current. The plot of the magnitude of the magnetic field B with the distance d from the centre of the conductor, is correctly represented by the figure :
Answer (4)
Sol. Inside (d < R)
Magnetic field inside conductor
B = (μ0/2π)(i/R²)d
or B = Kd ...(i)
Straight line passing through origin
At surface (d = R)
B = (μ0/2π)(i/R)
Maximum at surface
Outside (d > R)
B = (μ0/2π)(i/d)
or B ∝ 1/d (Hyperbolic)
===== Page 24 =====
114. Body A of mass 4m moving with speed u collides with another body B of mass 2m at rest. The collision is head on and elastic in nature. After the collision the fraction of energy lost by the colliding body A is :
(1) 5/9
(2) 1/9
(3) 8/9
(4) 4/9
Answer (3)
Sol. Fractional loss of KE of colliding body
ΔKE/KE = 4m1m2/(m1 + m2)²
= 4(4m)2m/(4m + 2m)²
= 32m²/36m² = 8/9
115. Which colour of the light has the longest wavelength?
(1) Violet
(2) Red
(3) Blue
(4) Green
Answer (2)
Sol. Red has the longest wavelength among the given options.
116. A copper rod of 88 cm and an aluminium rod of unknown length have their increase in length independent of increase in temperature. The length of aluminium rod is : (αCu = 1.7 × 10⁻⁵ K⁻¹ and αAl = 2.2 × 10⁻⁵ K⁻¹)
(1) 68 cm
(2) 6.8 cm
(3) 113.9 cm
(4) 88 cm
Answer (1)
Sol. αCu LCu = αAl LAl
1.7 × 10⁻⁵ × 88 cm = 2.2 × 10⁻⁵ × LAl
LAl = (1.7 × 88)/2.2 = 68 cm
117. For a p-type semiconductor, which of the following statements is true ?
(1) Electrons are the majority carriers and pentavalent atoms are the dopants.
(2) Electrons are the majority carriers and trivalent atoms are the dopants.
(3) Holes are the majority carriers and trivalent atoms are the dopants.
(4) Holes are the majority carriers and pentavalent atoms are the dopants.
Answer (3)
Sol. In p-type semiconductor, an intrinsic semiconductor is doped with trivalent impurities, that creates deficiencies of valence electrons called holes which are majority charge carriers.
118. The radius of circle, the period of revolution, initial position and sense of revolution are indicated in the fig.
y-projection of the radius vector of rotating particle P is :
(1) y(t) = 3 cos(πt/2), where y in m
(2) y(t) = -3 cos 2πt, where y in m
(3) y(t) = 4 sin(πt/2), where y in m
(4) y(t) = 3 cos(3πt/2), where y in m
Answer (1)
Sol. At t = 0, y displacement is maximum, so equation will be cosine function.
T = 4 s
ω = 2π/T = 2π/4 = π/2 rad/s
y = a cos ωt
y = 3 cos(π/2)t
===== Page 25 =====
119. A force F = 20 + 10y acts on a particle in y-direction where F is in newton and y in meter. Work done by this force to move the particle from y = 0 to y = 1 m is
(1) 20 J
(2) 30 J
(3) 5 J
(4) 25 J
Answer (4)
Sol. Work done by variable force is
W = ∫ F dy
Here, y1 = 0, y2 = 1 m
∴ W = ∫₀¹ (20 + 10y) dy = [20y + 10y²/2]₀¹ = 25 J
120. A mass m is attached to a thin wire and whirled in a vertical circle. The wire is most likely to break when:
(1) inclined at an angle of 60° from vertical
(2) the mass is at the highest point
(3) the wire is horizontal
(4) the mass is at the lowest point
Answer (4)
Sol. The tension is maximum at the lowest position of mass, so the chance of breaking is maximum.
121. Average velocity of a particle executing SHM in one complete vibration is :
(1) Zero
(2) Aω²/2
(3) Aω/2
(4) Aω
Answer (1)
Sol. In one complete vibration, displacement is zero. So, average velocity in one complete vibration = 0.
122. Pick the wrong answer in the context with rainbow.
(1) Rainbow is a combined effect of dispersion refraction and reflection of sunlight
(2) When the light rays undergo two internal reflections in a water drop, a secondary rainbow is formed
(3) The order of colours is reversed in the secondary rainbow
(4) An observer can see a rainbow when his front is towards the sun
Answer (4)
Sol. Rainbow can't be observed when observer faces towards sun.
123. An electron is accelerated through a potential difference of 10,000 V. Its de Broglie wavelength is, (nearly) : (m = 9 x 10⁻³¹ kg)
(1) 12.2 m
(2) 12.2 × 10⁻¹³ m
(3) 12.2 × 10⁻¹² m
(4) 12.2 × 10⁻¹⁴ m
Answer (3)
Sol. For an electron accelerated through a potential V
λ = 12.27/√V Å = (12.27 × 10⁻¹⁰)/√10000 = 12.27 × 10⁻¹² m
124. A disc of radius 2 m and mass 100 kg rolls on a horizontal floor. Its centre of mass has speed of 20 cm/s. How much work is needed to stop it?
(1) 1 J
(2) 3 J
(3) 30 kJ
(4) 2 J
Answer (2)
Sol. Work required = change in kinetic energy
Final KE = 0
Initial KE = 1/2 mv² + 1/2 Iω² = 3/4 mv²
= 3/4 × 100 × (20 × 10⁻²)² = 3 J
|ΔKE| = 3 J
===== Page 26 =====
125. The correct Boolean operation represented by the circuit diagram drawn is :
(1) NOR
(2) AND
(3) OR
(4) NAND
Answer (4)
Sol. From the given logic circuit LED will glow, when voltage across LED is high.
Truth Table
A B Y
0 0 1
0 1 1
1 0 1
1 1 0
This is output of NAND gate.
126. Ionized hydrogen atoms and α-particles with same momenta enters perpendicular to a constant magnetic field, B. The ratio of their radii of their paths rH : rα will be :
(1) 1 : 4
(2) 2 : 1
(3) 1 : 2
(4) 4 : 1
Answer (2)
Sol. rH = p/(eB)
rα = p/(2eB)
rH/rα = 2/1
127. Two point charges A and B, having charges +Q and -Q respectively, are placed at certain distance apart and force acting between them is F. If 25% charge of A is transferred to B, then force between the charges becomes :
(1) 4F/3
(2) F
(3) 9F/16
(4) 16F/9
Answer (3)
Sol. +Q A r B -Q
F = kQ²/r²
If 25% of charge of A transferred to B then
qA = Q - Q/4 = 3Q/4 and qB = -Q + Q/4 = -3Q/4
qA ← r → qB
F1 = k qA qB/r²
F1 = k(3Q/4)²/r²
F1 = 9kQ²/(16r²)
F1 = 9F/16
128. In which of the following devices, the eddy current effect is not used?
(1) Electric heater
(2) Induction furnace
(3) Magnetic braking in train
(4) Electromagnet
Answer (1)
Sol. Electric heater does not involve Eddy currents. It uses Joule's heating effect.
===== Page 27 =====
129. At a point A on the earth's surface the angle of dip, δ = +25°. At a point B on the earth's surface the angle of dip, δ = -25°. We can interpret that:
(1) A and B are both located in the southern hemisphere.
(2) A and B are both located in the northern hemisphere.
(3) A is located in the southern hemisphere and B is located in the northern hemisphere.
(4) A is located in the northern hemisphere and B is located in the southern hemisphere.
Answer (4)
Sol. Angle of dip is the angle between earth's resultant magnetic field from horizontal. Dip is zero at equator and positive in northern hemisphere.
In southern hemisphere dip angle is considered as negative.
130. Six similar bulbs are connected as shown in the figure with a DC source of emf E and zero internal resistance.
The ratio of power consumption by the bulbs when (i) all are glowing and (ii) in the situation when two from section A and one from section B are glowing, will be :
(1) 2 : 1
(2) 4 : 9
(3) 9 : 4
(4) 1 : 2
Answer (3)
Sol. (i) All bulbs are glowing
Req = R/3 + R/3 = 2R/3
Power (Pi) = E²/Req = 3E²/2R ...(1)
(ii) Two from section A and one from section B are glowing.
Req = R/2 + R = 3R/2
Power(Pf) = 2E²/3R ...(2)
Pi/Pf = (3E²/2R)/(2E²/3R) = 9 : 4
131. A small hole of area of cross-section 2 mm² is present near the bottom of a fully filled open tank of height 2 m. Taking g = 10 m/s², the rate of flow of water through the open hole would be nearly
(1) 6.4 × 10⁻⁶ m³/s
(2) 12.6 × 10⁻⁶ m³/s
(3) 8.9 × 10⁻⁶ m³/s
(4) 2.23 × 10⁻⁶ m³/s
Answer (2)
Sol. Rate of flow liquid
Q = au = a√(2gh)
= 2 × 10⁻⁶ m² × √(2 × 10 × 2) m/s
= 2 × 2 × 3.14 × 10⁻⁶ m³/s
= 12.56 × 10⁻⁶ m³/s
= 12.6 × 10⁻⁶ m³/s
===== Page 28 =====
132. In the circuits shown below, the readings of voltmeters and the ammeters will be
(1) V2 > V1 and i1 > i2
(2) V2 > V1 and i1 = i2
(3) V1 = V2 and i1 > i2
(4) V1 = V2 and i1 = i2
Answer (4)
Sol. For ideal voltmeter, resistance is infinite and for the ideal ammeter, resistance is zero.
V1 = i1 × 10 = (10/10) × 10 = 10 volt
V2 = i2 × 10 = (10/10) × 10 = 10 volt
V1 = V2
i1 = i2 = 10 V / 10 Ω = 1 A
133. The work done to raise a mass m from the surface of the earth to a height h, which is equal to the radius of the earth, is:
(1) 3/2 mgR
(2) mgR
(3) 2mgR
(4) 1/2 mgR
Answer (4)
Sol. Initial potential energy at earths surface is
Ui = -GMm/R
Final potential energy at height h = R
Uf = -GMm/2R
As work done = Change in PE
∴ W = Uf - Ui
= GMm/2R = gR²m/2R = mgR/2 (∴ GM = gR²)
134. In which of the following processes, heat is neither absorbed nor released by a system?
(1) Isochoric
(2) Isothermal
(3) Adiabatic
(4) Isobaric
Answer (3)
Sol. In adiabatic process, there is no exchange of heat.
135. A solid cylinder of mass 2 kg and radius 4 cm is rotating about its axis at the rate of 3 rpm. The torque required to stop after 2π revolutions is
(1) 2 × 10⁶ Nm
(2) 2 × 10⁻⁶ Nm
(3) 2 × 10⁻³ Nm
(4) 12 × 10⁻⁴ Nm
Answer (2)
Sol. Work energy theorem.
W = 1/2 I(ω1² - ω2²), θ = 2π revolution
= 2π × 2π = 4π² rad
ω1 = 3 × 2π/60 rad/s
⇒ -τθ = 1/2 × 1/2 mr²(0² - ω1²)
⇒ -τ = [1/2 × 1/2 × 2 × (4 × 10⁻²)(-3 × 2π/60)²]/(4π²)
⇒ τ = 2 × 10⁻⁶ Nm
===== Page 29 =====
136. Which one is malachite from the following?
(1) CuCO3.Cu(OH)2
(2) CuFeS2
(3) Cu(OH)2
(4) Fe3O4
Answer (1)
Sol. Malachite : CuCO3.Cu(OH)2 (Green colour)
137. Enzymes that utilize ATP in phosphate transfer require an alkaline earth metal (M) as the cofactor. M is :
(1) Sr
(2) Be
(3) Mg
(4) Ca
Answer (3)
Sol. All enzymes that utilize ATP in phosphate transfer require magnesium(Mg) as the co-factor.
138. For an ideal solution, the correct option is :
(1) ΔmixG = 0 at constant T and P
(2) ΔmixS = 0 at constant T and P
(3) ΔmixV ≠ 0 at constant T and P
(4) ΔmixH = 0 at constant T and P
Answer (4)
Sol. For ideal solution,
ΔmixH = 0
ΔmixS > 0
ΔmixG < 0
ΔmixV = 0
139. What is the correct electronic configuration of the central atom in K4[Fe(CN)6] based on crystal field theory?
(1) e⁴t2²
(2) t2g⁴eg²
(3) t2g⁶eg⁰
(4) e³t2³
Answer (3)
Sol. K4[Fe(CN)6]
Fe ground state: [Ar]3d⁶4s²
Fe²⁺: 3d⁶4s⁰
In the presence of 6CN⁻ strong field: t2g⁶ eg⁰
140. The number of sigma (σ) and pi (π) bonds in pent-2-en-4-yne is
(1) 13 σ bonds and no π bonds
(2) 10 σ bonds and 3 π bonds
(3) 8 σ bonds and 5 π bonds
(4) 11 σ bonds and 2 π bonds
Answer (2)
Sol. Pent-2-en-4-yne: CH3-CH=CH-C≡CH
Number of σ bonds = 10 and number of π bonds = 3.
141. A compound is formed by cation C and anion A. The anions form hexagonal close packed (hcp) lattice and the cations occupy 75% of octahedral voids. The formula of the compound is :
(1) C2A3
(2) C2A3
(3) C3A2
(4) C3A4
Answer (4)
Sol. Anions(A) are in hcp, so number of anions (A) = 6
Cations(C) are in 75% O.V., so number of cations (C)
= 6 × 3/4
= 18/4
= 9/2
===== Page 30 =====
145. The manganate and permanganate ions are tetrahedral, due to :
(1) The π bonding involves overlap of d-orbitals of oxygen with d-orbitals of manganese
(2) The π bonding involves overlap of p-orbitals of oxygen with d-orbitals of manganese
(3) There is no π bonding
(4) The π bonding involves overlap of p-orbitals of oxygen with p-orbitals of manganese
So formula of compound will be
C9A6 ⇒ C9A12
C9A12 ⇒ C3A4
142. The number of moles of hydrogen molecules required to produce 20 moles of ammonia through Haber's process is :
(1) 40
(2) 10
(3) 20
(4) 30
Answer (4)
Sol. Haber's process
N2(g) + 3H2(g) ⇌ 2NH3(g)
20 moles need to be produced
2 moles of NH3 → 3 moles of H2
Hence 20 moles of NH3 → (3 × 20)/2 = 30 moles of H2
143. Which of the following is incorrect statement?
(1) SnF4 is ionic in nature
(2) PbF4 is covalent in nature
(3) SiCl4 is easily hydrolysed
(4) GeX4 (X = F, Cl, Br, I) is more stable than GeX2
Answer (2)
Sol. PbF4 and SnF4 are ionic in nature.
144. Which of the following is an amphoteric hydroxide?
(1) Be(OH)2
(2) Sr(OH)2
(3) Ca(OH)2
(4) Mg(OH)2
Answer (1)
Sol. Be(OH)2 amphoteric in nature, since it can react both with acid and base
Be(OH)2 + 2HCl → BeCl2 + 2H2O
Be(OH)2 + 2NaOH → Na2[Be(OH)4]
Answer (2)
Sol. Manganate (MnO4²⁻): Mn=O
⇒ π-bonds are of dπ-pπ type
Permanganate (MnO4⁻): Mn=O
⇒ π-bonds are of dπ-pπ type
146. pH of a saturated solution of Ca(OH)2 is 9. The solubility product Ksp of Ca(OH)2 is:
(1) 0.5 × 10⁻¹⁰
(2) 0.5 × 10⁻¹⁵
(3) 0.25 × 10⁻¹⁰
(4) 0.125 × 10⁻¹⁵
Answer (2)
Sol. Ca(OH)2 ⇌ Ca²⁺ + 2OH⁻
pH = 9 Hence pOH = 14 - 9 = 5
[OH⁻] = 10⁻⁵ M
Hence [Ca²⁺] = 10⁻⁵/2
Thus Ksp = [Ca²⁺][OH⁻]²
= (10⁻⁵/2)(10⁻⁵)²
= 0.5 × 10⁻¹⁵
===== Page 31 =====
147. The mixture that forms maximum boiling azeotrope is:
(1) Heptane + Octane
(2) Water + Nitric acid
(3) Ethanol + Water
(4) Acetone + Carbon disulphide
Answer (2)
Sol. Solutions showing negative deviation from Raoult's law form maximum boiling azeotrope
Water and Nitric acid → forms maximum boiling azeotrope
148. Match the Xenon compounds in Column-I with its structure in Column-II and assign the correct code:
Column-I Column-II
(a) XeF4 (i) Pyramidal
(b) XeF6 (ii) Square planar
(c) XeOF4 (iii) Distorted octahedral
(d) XeO3 (iv) Square pyramidal
(a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (iv) (i) (ii)
(2) (i) (ii) (iii) (iv)
(3) (ii) (iii) (iv) (i)
(4) (ii) (iii) (i) (iv)
Answer (3)
Sol. (a) XeF4 : Square planar
(b) XeF6 : Distorted octahedral
(c) XeOF4 : Square pyramidal
(d) XeO3 : Pyramidal
149. Which of the following reactions are disproportionation reaction?
(a) 2Cu⁺ → Cu²⁺ + Cu⁰
(b) 3MnO4²⁻ + 4H⁺ → 2MnO4⁻ + MnO2 + 2H2O
(c) 2KMnO4 →Δ→ K2MnO4 + MnO2 + O2
(d) 2MnO4⁻ + 3Mn²⁺ + 2H2O → 5MnO2 + 4H⁺
Select the correct option from the following
(1) (a) and (d) only
(2) (a) and (b) only
(3) (a), (b) and (c)
(4) (a), (c) and (d)
Answer (2)
Sol. (a) 2Cu⁺¹ → Cu²⁺ + Cu⁰ Disproportionation
(b) 3MnO4²⁻ + 4H⁺ → 2MnO4⁻ + MnO2 + 2H2O Disproportionation
(c) 2KMnO4 →Δ→ K2MnO4 + MnO2 + O2 Not a disproportionation
(d) 2MnO4⁻ + 3Mn²⁺ + 2H2O → 5MnO2 + 4H⁺ Not disproportionation
150. Conjugate base for Brönsted acids H2O and HF are:
(1) H3O⁺ and H2F⁺, respectively
(2) OH⁻ and H2F⁺, respectively
(3) H3O⁺ and F⁻, respectively
(4) OH⁻ and F⁻, respectively
Answer (4)
Sol. H2O → OH⁻ Conjugate base
H2O → H3O⁺ Conjugate acid
HF on loss of H⁺ ion becomes F⁻ is the conjugate base of HF
Example: HF + H2O ⇌ F⁻ + H3O⁺
Acid Base Conjugate base Conjugate acid
===== Page 32 =====
151. Among the following, the reaction that proceeds through an electrophilic substitution, is:
Answer (3)
Sol. Generation of electrophile:
Cl-Cl + AlCl3 → Cl⁺-Cl-AlCl3⁻ → :Cl⁺ + AlCl4⁻
Electrophile
152. An alkene "A" on reaction with O3 and Zn-H2O gives propanone and ethanal in equimolar ratio. Addition of HCl to alkene "A" gives "B" as the major product. The structure of product "B" is:
Answer (4)
Sol. (A) CH3-C(CH3)=CH-CH3 --O3/Zn-H2O--> CH3-CO-CH3 (Propanone) + O=CH-CH3 (Ethanal)
(A) + HCl → (B) CH3-C(Cl)(CH3)-CH2-CH3
153. A gas at 350 K and 15 bar has molar volume 20 percent smaller than that for an ideal gas under the same conditions. The correct option about the gas and its compressibility factor (Z) is:
(1) Z < 1 and repulsive forces are dominant
(2) Z > 1 and attractive forces are dominant
(3) Z > 1 and repulsive forces are dominant
(4) Z < 1 and attractive forces are dominant
Answer (4)
===== Page 33 =====
157. Which of the following species is not stable?
Sol. Compressibility factor (Z) = Vreal/Videal
Vreal < Videal
Hence Z < 1
If Z < 1, attractive forces are dominant among gaseous molecules and liquefaction of gas will be easy.
154. Among the following, the one that is not a green house gas is
(1) Sulphur dioxide
(2) Nitrous oxide
(3) Methane
(4) Ozone
Answer (1)
Sol. Fact
SO2(g) is not a greenhouse gas.
155. In which case change in entropy is negative?
(1) 2H(g) → H2(g)
(2) Evaporation of water
(3) Expansion of a gas at constant temperature
(4) Sublimation of solid to gas
Answer (1)
Sol. H2O(ℓ) ⇌ H2O(v), ΔS > 0
Expansion of gas at constant temperature, ΔS > 0
Sublimation of solid to gas, ΔS > 0
2H(g) → H2(g), ΔS < 0 (∵ Δng < 0)
156. Under isothermal condition, a gas at 300 K expands from 0.1 L to 0.25 L against a constant external pressure of 2 bar. The work done by the gas is
(Given that 1 L bar = 100 J)
(1) 30 J
(2) -30 J
(3) 5 kJ
(4) 25 J
Answer (2)
Sol. Wirr = -Pext ΔV
= -2 bar × (0.25 - 0.1) L
= -2 × 0.15 L-bar
= -0.30 L-bar
= -0.30 × 100 J
= -30 J
(1) [SiCl6]²⁻
(2) [SiF6]²⁻
(3) [GeCl6]²⁻
(4) [Sn(OH)6]²⁻
Answer (1)
Sol. Due to presence of d-orbital in Si, Ge and Sn they form species like SiF6²⁻, [GeCl6]²⁻, [Sn(OH)6]²⁻
SiCl6²⁻ does not exist because six large chloride ions cannot be accommodated around Si⁴⁺ due to limitation of its size.
158. For a cell involving one electron E°cell = 0.59 V at 298 K, the equilibrium constant for the cell reaction is:
[Given that (2.303 RT)/F = 0.059 V at T = 298 K]
(1) 1.0 × 10³⁰
(2) 1.0 × 10²
(3) 1.0 × 10⁵
(4) 1.0 × 10¹⁰
Answer (4)
Sol. Ecell = E°cell - (0.059/n) log Q ...(i)
(At equilibrium, Q = Keq and Ecell = 0)
0 = E°cell - (0.059/1) log Keq (from equation (i))
log Keq = E°cell/0.059 = 0.59/0.059 = 10
Keq = 10¹⁰ = 1 × 10¹⁰
159. The method used to remove temporary hardness of water is:
(1) Synthetic resins method
(2) Calgon's method
(3) Clark's method
(4) Ion-exchange method
Answer (3)
===== Page 34 =====
Sol. Clark's method is used to remove temporary hardness of water, in which bicarbonates of calcium and magnesium are reacted with slaked lime Ca(OH)2
Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 → 2CaCO3↓ + 2H2O
Mg(HCO3)2 + 2Ca(OH)2 → 2CaCO3↓ + Mg(OH)2↓ + 2H2O
160. Which will make basic buffer?
(1) 100 mL of 0.1 M HCl + 100 mL of 0.1 M NaOH
(2) 50 mL of 0.1 M NaOH + 25 mL of 0.1 M CH3COOH
(3) 100 mL of 0.1 M CH3COOH + 100 mL of 0.1 M NaOH
(4) 100 mL of 0.1 M HCl + 200 mL of 0.1 M NH4OH
Answer (4)
Sol.
(1) HCl + NaOH → NaCl + H2O
Before 100 mL 100 mL 0
× 0.1 M × 0.1 M
= 10 mmol = 10 mmol
After 0 0 10 mmol
⇒ Neutral solution
(2) CH3COOH + NaOH → CH3COONa + H2O
Before 25 mL 50 mL 0
× 0.1 M × 0.1 M
= 2.5 mmol = 5 mmol
After 0 2.5 mmol 2.5 mmol
This is basic solution due to NaOH.
This is not basic buffer.
(3) CH3COOH + NaOH → CH3COONa + H2O
Before 100 mL 100 mL 0
× 0.1 M × 0.1 M
= 10 mmol = 10 mmol
After 0 0 10 mmol
Hydrolysis of salt takes place.
This is not basic buffer.
(4) HCl + NH4OH → NH4Cl + H2O
Before 100 mL 200 mL 0
× 0.1 M × 0.1 M
= 10 mmol = 20 mmol
After 0 10 mmol 10 mmol
This is basic buffer.
===== Page 35 =====
164. The correct structure of tribromooctaoxide is
Answer (2)
Sol. The correct structure is
Tribromooctaoxide
165. The major product of the following reaction is:
Answer (3)
Sol. Phthalic acid + NH3 ⇌ Ammonium phthalate --(-2H2O, Δ)--> Phthalamide --(-NH3, Strong heating)--> Phthalimide
166. Match the following :
(a) Pure nitrogen (i) Chlorine
(b) Haber process (ii) Sulphuric acid
(c) Contact process (iii) Ammonia
(d) Deacon's process (iv) Sodium azide or Barium azide
Which of the following is the correct option?
(a) (b) (c) (d)
(1) (iv) (iii) (ii) (i)
(2) (i) (ii) (iii) (iv)
(3) (ii) (iv) (i) (iii)
(4) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer (1)
Sol. (a) Pure nitrogen : Sodium azide or Barium azide
(b) Haber process : Ammonia
(c) Contact process : Sulphuric acid
(d) Deacon's process : Chlorine
167. For the chemical reaction
N2(g) + 3H2(g) ⇌ 2NH3(g)
The correct option is:
3 d[H2]/dt = 2 d[NH3]/dt
(1/3) d[H2]/dt = (1/2) d[NH3]/dt
-d[N2]/dt = 2 d[NH3]/dt
-d[N2]/dt = (1/2) d[NH3]/dt
Answer (4)
Sol. N2 + 3H2 ⇌ 2NH3
Rate of reaction is given as
-d[N2]/dt = -(1/3) d[H2]/dt = +(1/2) d[NH3]/dt
===== Page 36 =====
168. The structure of intermediate A in the following reaction, is
Answer (3)
Sol. Cumene --O2--> Cumene hydroperoxide (A) --H⁺/H2O--> Phenol + Acetone
169. The non-essential amino acid among the following is:
(1) Lysine
(2) Valine
(3) Leucine
(4) Alanine
Answer (4)
Sol. Alanine
170. Which of the following diatomic molecular species has only π bonds according to Molecular Orbital Theory?
(1) Be2
(2) O2
(3) N2
(4) C2
Answer (4)
Sol. MO configuration C2 is:
σ1s², σ*1s², σ2s², σ*2s², π2px² = π2py²
171. The correct order of the basic strength of methyl substituted amines in aqueous solution is:
(1) CH3NH2 > (CH3)2NH > (CH3)3N
(2) (CH3)2NH > CH3NH2 > (CH3)3N
(3) (CH3)3N > CH3NH2 > (CH3)2NH
(4) (CH3)3N > (CH3)2NH > CH3NH2
Answer (2)
Sol. In aqueous solution, electron donating inductive effect, solvation effect (H-bonding) and steric hindrance all together affect basic strength of substituted amines
Basic character :
(CH3)2NH > CH3NH2 > (CH3)3N
2° 1° 3°
172. Which mixture of the solutions will lead to the formation of negatively charged colloidal [AgI]I⁻ sol ?
(1) 50 mL of 0.1 M AgNO3 + 50 mL of 0.1 M KI
(2) 50 mL of 1 M AgNO3 + 50 mL of 1.5 M KI
(3) 50 mL of 1 M AgNO3 + 50 mL of 2 M KI
(4) 50 mL of 2 M AgNO3 + 50 mL of 1.5 M KI
Answer (3)
Sol. Generally charge present on the colloid is due to adsorption of common ion from dispersion medium. Millimole of KI is maximum in option (2) (50 × 2 = 100) so act as solvent and anion I⁻ is adsorbed by the colloid AgI formed
AgNO3 + KI → AgI + KNO3
D.P. D.M. Negatively (excess) charged colloid
173. Identify the incorrect statement related to PCl5 from the following:
(1) PCl5 molecule is non-reactive
(2) Three equatorial P-Cl bonds make an angle of 120° with each other
(3) Two axial P-Cl bonds make an angle of 180° with each other
(4) Axial P-Cl bonds are longer than equatorial P-Cl bonds
Answer (1)
Sol.
(1) False
Due to longer and hence weaker axial bonds, PCl5 is a reactive molecule.
(2) True
===== Page 37 =====
174. Among the following, the narrow spectrum antibiotic is :
(1) Chloramphenicol
(2) Penicillin G
(3) Ampicillin
(4) Amoxycillin
Answer (2)
Sol. Penicillin G
175. If the rate constant for a first order reaction is k, the time (t) required for the completion of 99% of the reaction is given by:
(1) t = 2.303/k
(2) t = 0.693/k
(3) t = 6.909/k
(4) t = 4.606/k
Answer (4)
Sol. First order rate constant is given as,
k = (2.303/t) log([A0]/[A]t)
99% completed reaction,
k = (2.303/t) log(100/1)
= (2.303/t) log 10²
k = (2.303/t) × 2 log 10
t = (2.303/k) × 2 = 4.606/k
t = 4.606/k
176. For the second period elements the correct increasing order of first ionisation enthalpy is:
(1) Li < Be < B < C < O < N < F < Ne
(2) Li < Be < B < C < N < O < F < Ne
(3) Li < B < Be < C < O < N < F < Ne
(4) Li < B < Be < C < N < O < F < Ne
Answer (3)
Sol. 'Be' and 'N' have comparatively more stable valence sub-shell than 'B' and 'O'.
Correct order of first ionisation enthalpy is:
Li < B < Be < C < O < N < F < Ne
177. 4d, 5p, 5f and 6p orbitals are arranged in the order of decreasing energy. The correct option is
(1) 5f > 6p > 4d > 5p
(2) 5f > 6p > 5p > 4d
(3) 6p > 5f > 5p > 4d
(4) 6p > 5f > 4d > 5p
Answer (2)
Sol. (n + 1) values for, 4d = 4 + 2 = 6
5p = 5 + 1 = 6
5f = 5 + 3 = 8
6p = 6 + 1 = 7
Correct order of energy would be
5f > 6p > 5p > 4d
178. For the cell reaction
2Fe³⁺(aq) + 2I⁻(aq) → 2Fe²⁺(aq) + I2(aq)
E°cell = 0.24 V at 298 K. The standard Gibbs energy (ΔrG°) of the cell reaction is :
[Given that Faraday constant F = 96500 C mol⁻¹]
(1) 23.16 kJ mol⁻¹
(2) -46.32 kJ mol⁻¹
(3) -23.16 kJ mol⁻¹
(4) 46.32 kJ mol⁻¹
Answer (2)
Sol. ΔG° = -nF E°cell
= -2 × 96500 × 0.24 J mol⁻¹
= -46320 J mol⁻¹
= -46.32 kJ mol⁻¹
179. Which of the following series of transitions in the spectrum of hydrogen atom fall in visible region?
(1) Brackett series
(2) Lyman series
(3) Balmer series
(4) Paschen series
Answer (3)
Sol. In H-spectrum, Balmer series transitions fall in visible region.
180. The biodegradable polymer is:
(1) Buna-S
(2) Nylon-6,6
(3) Nylon-2-Nylon 6
(4) Nylon-6
Answer (3)
Sol. Nylon-2-Nylon 6
NEET Previous Year Question Paper with Solution Free PDF Download
NEET PRevious Year Question Paper 2019-S1
NEET Previous Year Question Paper Code S2 -2019
NEET Previous Year Question paper 2018
NEET Previous Year Question Paper 2018 -II
Quarry Solved:
- NEET 2019 Previous Year Questions
- NEET 2019 Solved Questions
- NEET Previous Year Questions with Solutions
- NEET 2019 Question Paper Solutions
- NEET 2019 Physics Questions
- NEET 2019 Chemistry Questions
- NEET 2019 Biology Questions