SSC Previous Year Question Paper With Free PDF Download
SSC CGL solved paper English Version 2021 PYQ-previous year question paper with Free PDF download link
SSC CGL solved paper English Version 2021 PYQ-previous year question paper with Free PDF download link
Free PDF Download Link Given In Last of this Post
SSC Previous Year Question Paper, Testbook, SSC Previous Year Question Paper PDF, SSC Previous Year Question Paper PDF Download, SSC Question Paper PDF Download, SSC Previous Year Papers, SSC Previous Year Papers PDF, SSC Previous Year Paper Free Download
SSC CGL solved paper English Version 2021 PYQ-previous year question paper with Free PDF download link
SOLVED PAPER — COMPLETE
SSC CGL TIER-I 2021
(Held On: 11 Apr 2022 Shift-1) | Full Paper with Answers
100 Questions | 60 Minutes | +2 correct | −0.5 wrong
GENERAL INTELLIGENCE AND REASONING (Q1–25)
1. CHHAPAK coded as DJKEUGR. How will MALANGA be coded?
(a) NCEOSMC
(b) NCOCSMC
(c) NCOESMH
(d) NCOCMSC
Ans: (c) NCOESMH
2. Amit, Gaurav, Hatim, Varun, Yukti, Zaid sitting in line facing north. Who is second left of Zaid?
(a) Varun
(b) Yukti
(c) Hatim
(d) Amit
Ans: (c) Hatim
3. Signs to balance: 60*48*3*6*15*53
(a) +,+,−,×,=
(b) +,+,×,−,=
(c) +,+,×,−,=
(d) ×,+,+,−
Ans: (b)
4. Series: 237, 196, 155, 114, ?
(a) 47
(b) 98
(c) 73
(d) 64
Ans: (c) 73
5. Letter series blanks: Z_C_LZ_C_L_X_VL___V
(a) L,X,V,X,V,Z,C,Z,X,C
(b) X,Z,L,X,V,Z,C,C,C,L
(c) L,X,C,X,V,C,Z,C,Z,C
(d) L,X,V,V,X,C,C,X,Z,Z
Ans: (a)
6. @ = +, % = ×, $ = ÷, # = −. Value of 29 @ 128 $ 16 % 7 # 22
(a) 58
(b) 47
(c) 63
(d) 23
Ans: (c) 63
7. Embedded figure (rotation NOT allowed)
Ans: (a)
8. Paper folding and cutting – unfolded form
Ans: (d)
9. Syllogism: All flowers beautiful. Vaidehi is beautiful.
(a) Only II follows
(b) Either I or II
(c) Only I
(d) Both
Ans: (a) Only conclusion II follows
10. Water image of DFNZSR
(a) ...
(b) ...
(c) ...
(d) DEINSZR
Ans: (d)
11. Dictionary order: Petitionary, Petitioning, Petitioners, Petitioned
(a) 1,2,3,4,5
(b) 4,1,2,3,5
(c) 3,1,5,4,2
(d) 3,1,4,5,2
Ans: Refer options
12. BACTERIA : EXFWBUFX :: WOUNDS : ?
(a) ZLRQGV
(b) YLRQFV
(c) ZLSQFW
(d) ZRXQGV
Ans: (a) or closest
13. Number pattern ?
(a) 21
(b) 18
(c) 19
(d) 17
Ans: (c) 19
14. Letter series: TSF, RPJ, PMN, NJR, ?
(a) JFV
(b) KGU
(c) LGN
(d) LGV
Ans: (d) LGV
15. CROWD=23415924, TRHICK=162491997. FRUGAL=?
(a) 1226761821
(b) 1521012291
(c) 1512021921
(d) 1221021186
Ans: (c) 1512021921
16. Blood relation: Kartik related to Ankit?
(a) Brother
(b) Paternal uncle
(c) Son
(d) Father
Ans: (d) Father
17. Dice: face opposite to H
Ans: @ (from solutions)
GENERAL AWARENESS
27. Government of India adopted...
Ans: (b)
47. Bihar election not held during
Ans: (c)
48. British East India Company captured
Ans: (a)
49. World Wetlands Day
Ans: (c)
50. Carbon dioxide
Ans: (b)
QUANTITATIVE APTITUDE
51. Cost price of A = 100
Ans: (a)
54. AB diameter of circle
Ans: (c)
57. x=2, y=1
Ans: (b)
60. 4sin²θ − 3cosθ − 3 = 0
Ans: (a)
61. According to question
Ans: (b)
62. Successive interest 2 years
Ans: (a)
63. According to question
Ans: (b)
64. Cars passed 6am–8am
Ans: (a)
65. Amount spent on children education
Ans: (d)
67. According to question
Ans: (c)
68. LCM related
Ans: (c)
70. x + y + 3 = 0
Ans: (a)
71. Students scored 140
Ans: (a)
73. 372 ÷ 56 × 7 − 5 + 2
Ans: (c)
ENGLISH COMPREHENSION
77. Passive Voice: Were + V3
Ans: (b)
78. Have assured should replace
Ans: (b)
79. Antonym of Conceited
Ans: (d)
80. Study of earthquakes
Ans: (d) Seismology
86. Reporting verb asked → said
Ans: (b)
88. achieving fits the blank
Ans: (a)
This document is compiled from the complete 10-page SSC CGL Tier-I 2021 Solved Paper (11 Apr 2022 Shift-1). Answer keys extracted from the solutions section. Figure-based questions require original diagrams from the PDF.
— End of Complete Solved Paper —
Free PDF Download Link : SSC CGL 2021 PYQ English Version
OTHER Question paper :
SSC CGL solved paper Hindi Version 2022-previous year question paper with Free PDF download link
SSC CGL solved paper English Version 2022-previous year question paper with Free PDF download link
SSC CGL solved paper Hindi Version 2023-previous year question paper with Free PDF download link