NEET Previous Year Question Paper 2020 with Solutions
1. Which of the following refer to correct example(s) of organisms which have evolved due to changes in environment brought about by anthropogenic action?
(a) Darwin's Finches of Galapagos islands.
(b) Herbicide resistant weeds.
(c) Drug resistant eukaryotes.
(d) Man-created breeds of domesticated animals like dogs.
(1) (a) and (c)
(2) (b), (c) and (d)
(3) only (d)
(4) only (a)
Answer (2)
Sol. The correct option is (2) because :
Herbicide resistant weeds, drug resistant eukaryotes and man-created breeds of domesticated animals like dogs are examples of evolution by anthropogenic action. Darwin's Finches of Galapagos islands are example of natural selection, adaptive radiation and founder's effect.
2. Meiotic division of the secondary oocyte is completed
(1) At the time of copulation
(2) After zygote formation
(3) At the time of fusion of a sperm with an ovum
(4) Prior to ovulation
Answer (3)
Sol. Meiotic division of secondary oocyte is completed after the entry of sperm in secondary oocyte which lead to the formation of a large ovum and a tiny IInd polar body.
3. Which of the following is correct about viroids?
(1) They have free RNA without protein coat
(2) They have DNA with protein coat
(3) They have free DNA without protein coat
(4) They have RNA with protein coat
Answer (1)
Sol. Viroids have free RNA without protein coat.
4. The plant parts which consist of two generations - one within the other
(a) Pollen grains inside the anther
(b) Germinated pollen grain with two male gametes
(c) Seed inside the fruit
(d) Embryo sac inside the ovule
(1) (a), (b) and (c)
(2) (c) and (d)
(3) (a) and (d)
(4) (a) only
Answer (3)
Sol. The plant parts which consist of two generations one within the other are pollen grains inside the anther and embryo sac inside the ovule.
Pollen grain is haploid inside the diploid anther.
Embryo sac is haploid inside the diploid ovule.
5. Experimental verification of the chromosomal theory of inheritance was done by
(1) Sutton
(2) Boveri
(3) Morgan
(4) Mendel
Answer (3)
Sol. Experimental verification of the chromosomal theory of inheritance was done by Morgan.
Note:
Sutton and Boveri proposed chromosomal theory of inheritance but it was experimentally verified by T.H. Morgan.
6. Which of the following pairs is of unicellular algae?
(1) Gelidium and Gracilaria
(2) Anabaena and Volvox
(3) Chlorella and Spirulina
(4) Laminiaria and Sargassum
Answer (3)
Sol. Chlorella and Spirulina are unicellular algae. Gelidium, Gracilaria, Laminiaria and Sargassum are multicellular. Volvox is colonial.
7. Secondary metabolites such as nicotine, strychnine and caffeine are produced by plants for their
(1) Growth response
(2) Defence action
(3) Effect on reproduction
(4) Nutritive value
Answer (2)
Sol. A wide variety of chemical substances that we extract from plants on a commercial scale (nicotine, caffeine, quinine, strychnine, opium, etc) are produced by them (plants) as defences against grazers and browsers.
8. By which method was a new breed 'Hisardale' of sheep formed by using Bikaneri ewes and Marino rams?
(1) Mutational breeding
(2) Cross breeding
(3) Inbreeding
(4) Out crossing
Answer (2)
Sol. Hisardale is a new breed of sheep developed in Punjab by crossing Bikaneri-ewe and Marino rams. In cross-breeding, superior male of one breed are mated with superior females of another breed.
9. The infectious stage of Plasmodium that enters the human body is
(1) Sporozoites
(2) Female gametocytes
(3) Male gametocytes
(4) Trophozoites
Answer (1)
Sol. Plasmodium enters the human body as sporozoites (Infectious stage) through the bite of Infected Female Anopheles mosquito.
10. The process responsible for facilitating loss of water in liquid form from the tip of grass blades at night and in early morning is
(1) Root pressure
(2) Imbibition
(3) Plasmolysis
(4) Transpiration
Answer (1)
Sol. Root pressure is positive hydrostatic pressure. It develops in tracheary element at night and in early morning.
11. From his experiments, S.L. Miller produced amino acids by mixing the following in a closed flask
(1) CH3, H2, NH4 and water vapor at 800°C
(2) CH4, H2, NH3 and water vapor at 600°C
(3) CH3, H2, NH3 and water vapor at 600°C
(4) CH4, H2, NH3 and water vapor at 800°C
Answer (4)
Sol. In 1953, S.L. Miller, an American scientist created electric discharge in a closed flask containing CH4, H2, NH3 and water vapor at 800°C.
12. In relation to Gross primary productivity and Net primary productivity of an ecosystem, which one of the following statements is correct?
(1) Gross primary productivity is always more than net primary productivity
(2) Gross primary productivity and Net primary productivity are one and same
(3) There is no relationship between Gross primary productivity and Net primary productivity
(4) Gross primary productivity is always less than net primary productivity
Answer (1)
Sol. Gross primary productivity of an ecosystem is the rate of production of organic matter during photosynthesis. Net primary productivity is GPP - respiration. Hence gross primary productivity is always more than NPP.
13. The sequence that controls the copy number of the linked DNA in the vector, is termed
(1) Ori site
(2) Palindromic sequence
(3) Recognition site
(4) Selectable marker
Answer (1)
Sol. The correct option is (1) because Ori sequence is responsible for controlling the copy number of the linked DNA in the vector. Ori i.e. origin of replication is responsible for initiation of replication.
14. Cuboidal epithelium with brush border of microvilli is found in
(1) Ducts of salivary gland
(2) Proximal convoluted tubule of nephron
(3) Eustachian tube
(4) Lining of intestine
Answer (2)
Sol. Cuboidal epithelium with brush border of microvilli is found in proximal convoluted tubule of nephron (PCT).
15. The body of the ovule is fused within the funicle at
(1) Micropyle
(2) Nucleus
(3) Chalaza
(4) Hilum
Answer (4)
Sol. The attachment point of funicle and body of ovule is known as hilum.
16. In light reaction, plastoquinone facilitates the transfer of electrons from
(1) Cytb6 complex to PS-I
(2) PS-I to NADP+
(3) PS-I to ATP synthase
(4) PS-II to Cytb6 complex
Answer (4)
Sol. After excitement, e- is passed from PS-II (P680) to primary electron acceptor (Pheophytin). From primary e- acceptor, e- is passed to plastoquinone. Plastoquinone (PQ) in turn transfer its e- to Cyt b6 complex. Therefore plastoquinone facilitates the transfer of electrons from PS-II to Cyt b6 complex.
17. Match the following diseases with the causative organism and select the correct option.
Column-I Column-II
(a) Typhoid (i) Wuchereria
(b) Pneumonia (ii) Plasmodium
(c) Filariasis (iii) Salmonella
(d) Malaria (iv) Haemophilus
(a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (iv) (i) (ii)
(2) (ii) (i) (iii) (iv)
(3) (iv) (i) (ii) (iii)
(4) (i) (iii) (ii) (iv)
Answer (1)
Sol. Typhoid fever in humans is caused by pathogenic bacterium Salmonella typhi.
Pneumonia is caused by Streptococcus Pneumoniae and Haemophilus influenzae.
Filariasis or elephantiasis is caused by the filarial worm, Wuchereria bancrofti and Wuchereria malayi.
Malaria is caused by different species of Plasmodium.
18. Match the following columns and select the correct option.
Column-I Column-II
(a) Clostridium butylicum (i) Cyclosporin-A
(b) Trichoderma polysporum (ii) Butyric Acid
(c) Monascus purpureus (iii) Citric acid
(d) Aspergillus niger (iv) Blood cholesterol lowering agent
(a) (b) (c) (d)
(1) (ii) (i) (iv) (iii)
(2) (i) (ii) (iv) (iii)
(3) (iv) (iii) (ii) (i)
(4) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer (1)
Sol. Column-I
(a) Clostridium butylicum (ii) Butyric acid
(b) Trichoderma polysporum (i) Cyclosporin-A
(c) Monascus purpureus (iv) Blood cholesterol lowering agent
(d) Aspergillus niger (iii) Citric acid
19. Which of the following statements are true for the phylum-Chordata?
(a) In Urochordata notochord extends from head to tail and it is present throughout their life.
(b) In Vertebrata notochord is present during the embryonic period only.
(c) Central nervous system is dorsal and hollow.
(d) Chordata is divided into 3 subphyla : Hemichordata, Tunicata and Cephalochordata.
(1) (c) and (a)
(2) (a) and (b)
(3) (b) and (c)
(4) (d) and (c)
Answer (3)
Sol. In vertebrate, notochord is present during embryonic period only as it is replaced by vertebral column. In chordates, central nervous system is dorsal and hollow.
20. Goblet cells of alimentary canal are modified from
(1) Columnar epithelial cells
(2) Chondrocytes
(3) Compound epithelial cells
(4) Squamous epithelial cells
Answer (1)
Sol. Goblet cells of alimentary canal are modified from columnar epithelial cells which secrete mucus.
21. Which of the following is not an inhibitory substance governing seed dormancy?
(1) Abscisic acid
(2) Phenolic acid
(3) Para-ascorbic acid
(4) Gibberellic acid
Answer (4)
Sol. Gibberellic acid break seed dormancy. It activate synthesis of α-amylase which breakdown starch into simple sugar.
22. Name the enzyme that facilitates opening of DNA helix during transcription.
(1) DNA helicase
(2) DNA polymerase
(3) RNA polymerase
(4) DNA ligase
Answer (3)
Sol. RNA polymerase facilitates opening of DNA helix during transcription.
23. Match the following
(a) Inhibitor of catalytic activity (i) Ricin
(b) Possess peptide bonds (ii) Malonate
(c) Cell wall material in fungi (iii) Chitin
(d) Secondary metabolite (iv) Collagen
Choose the correct option from the following
(a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (i) (iv) (ii)
(2) (iii) (iv) (i) (ii)
(3) (ii) (iii) (i) (iv)
(4) (ii) (iv) (iii) (i)
Answer (4)
Sol. Option (4) is the correct answer because Malonate is the competitive inhibitor of catalytic activity of succinic dehydrogenase, so (a) matches with (ii) in column II.
Collagen is proteinaceous in nature and possesses peptide bonds, so (b) matches with (iv) in column II.
Chitin is a homopolymer present in the cell wall of fungi and exoskeleton of arthropods, so, (c) matches with (iii) in column II.
Abrin and Ricin are toxins, secondary metabolites, so (d) in column I matches with (i) in column II.
24. Bilaterally symmetrical and acoelomate animals are exemplified by
(1) Platyhelminthes
(2) Aschelminthes
(3) Annelida
(4) Cetnophora
Answer (1)
Sol. Platyhelminthes are bilaterally symmetrical, triploblastic and acoelomate animals with organ level of organisation.
25. Presence of which of the following conditions in urine are indicative of Diabetes Mellitus?
(1) Uremia and Renal Calculi
(2) Ketonuria and Glycosuria
(3) Renal calculi and Hyperglycaemia
(4) Uremia and Ketonuria
Answer (2)
26. Ray florets have
(1) Superior ovary
(2) Hypogynous ovary
(3) Half inferior ovary
(4) Inferior ovary
Answer (4)
Sol. Ray florets have inferior ovary. Epigynous flower are formed in family Asteraceae (e.g., Sunflower)
27. Identify the substances having glycosidic bond and peptide bond, respectively in their structure
(1) Glycerol, trypsin
(2) Cellulose, lecithin
(3) Inulin, insulin
(4) Chitin, cholesterol
Answer (3)
Sol. Inulin is a fructan (polysaccharide of fructose). Adjacent fructose units are linked through glycosidic bond.
Insulin is a protein composed of 51 aminoacids. Adjacent aminoacids are attached through peptide bond.
28. Which of the following statements is not correct?
(1) The proinsulin has an extra peptide called C-peptide.
(2) The functional insulin has A and B chains linked together by hydrogen bonds.
(3) Genetically engineered insulin is produced in E.Coli.
(4) In man insulin is synthesised as a proinsulin
Answer (2)
Sol. The correct option is (2) because functional insulin has A and B chains linked together by disulphide bridges.
29. Some dividing cells exit the cell cycle and enter vegetative inactive stage. This is called quiescent stage (G0). This process occurs at the end of
(1) G1 phase
(2) S phase
(3) G2 phase
(4) M phase
Answer (1)
Sol. Some dividing cells exit the cell cycle and enter vegetative inactive stage, called quiescent stage (G0). This process occurs when cell is unable to proceed G1 phase.
30. Identify the correct statement with regard to G1 phase (Gap 1) of interphase.
(1) Reorganisation of all cell components takes place.
(2) Cell is metabolically active, grows but does not replicate its DNA.
(3) Nuclear Division takes place.
(4) DNA synthesis or replication takes place.
Answer (2)
Sol. During G1 phase the cell is metabolically active and continuously grows but does not replicate its DNA.
DNA synthesis takes place in S phase. Nuclear division occurs during Karyokinesis.
Reorganisation of all cell components takes place in M-Phase.
31. The QRS complex in a standard ECG represents
(1) Depolarisation of auricles
(2) Depolarisation of ventricles
(3) Repolarisation of ventricles
(4) Repolarisation of auricles
Answer (2)
Sol. QRS complex represents the depolarisation of ventricles.
32. If the distance between two consecutive base pairs is 0.34 nm and the total number of base pairs of a DNA double helix in a typical mammalian cell is 6.6 × 10^9 bp, then the length of the DNA is approximately
(1) 2.5 meters
(2) 2.2 meters
(3) 2.7 meters
(4) 2.0 meters
Answer (2)
Sol. Length of DNA = [0.34 × 10^-9] m × 6.6 × 10^9 bp = 2.2 m
Distance between 2 base pair in DNA helix = 0.34 nm = 0.34 × 10^-9 m
Total number of base pair = 6.6 × 10^9 bp
33. Which of the following regions of the globe exhibits highest species diversity?
(1) Madagascar
(2) Himalayas
(3) Amazon forests
(4) Western Ghats of India
Answer (3)
Sol. The largely tropical Amazonian rain forest in South America has the greatest biodiversity on earth.
34. Which of the following is put into Anaerobic sludge digester for further sewage treatment?
(1) Floating debris
(2) Effluents of primary treatment
(3) Activated sludge
(4) Primary sludge
Answer (3)
Sol. The sediment in settlement tank is called activated sludge.
A small part of the activated sludge is pumped back into aeration tank Remaining major part of the sludge is pumped into large tank called anaerobic sludge digesters.
35. Dissolution of the synaptonemal complex occurs during
(1) Zygotene
(2) Diplotene
(3) Leptotene
(4) Pachytene
Answer (2)
Sol. Dissolution of the synaptonemal complex occurs During Diplotene stage of Prophase-I of Meiosis-I.
36. Select the option including all sexually transmitted diseases.
(1) Gonorrhoea, Malaria, Genital herpes
(2) AIDS, Malaria, Filaria
(3) Cancer, AIDS, Syphilis
(4) Gonorrhoea, Syphilis, Genital herpes
Answer (4)
Sol. Gonorrhoea, Syphilis, Genital herpes are sexually transmitted diseases.
Gonorrhoea is caused by a bacterium Neisseria gonorrhoeae.
Syphilis is caused by a bacterium Treponema pallidum.
Genital herpes is caused by a virus Type-II-Herpes simplex virus.
37. Select the correct statement.
(1) Glucagon is associated with hypoglycemia.
(2) Insulin acts on pancreatic cells and adipocytes.
(3) Insulin is associated with hyperglycemia.
(4) Glucocorticoids stimulate gluconeogenesis.
Answer (4)
Sol. Glucagon is associated with hyperglycemia. Insulin acts on hepatocytes and adipocytes and is associated with hypoglycemia. Glucocorticoids stimulate gluconeogenesis, so increase blood sugar level.
38. The product(s) of reaction catalyzed by nitrogenase in root nodules of leguminous plants is/are
(1) Nitrate alone
(2) Ammonia and oxygen
(3) Ammonia and hydrogen
(4) Ammonia alone
Answer (3)
Sol. N2 + 8e- + 8H+ + 16ATP --Mg++--> 2NH3 + H2 + 16ADP + 16Pi
Ammonia and Hydrogen.
39. In gel electrophoresis, separated DNA fragments can be visualized with the help of
(1) Ethidium bromide in UV radiation
(2) Acetocarmine in UV radiation
(3) Ethidium bromide in infrared radiation
(4) Acetocarmine in bright blue light
Answer (1)
Sol. The separated DNA fragments can be visualised only after staining the DNA with Ethidium bromide followed by exposure to UV radiation.
40. In which of the following techniques, the embryos are transferred to assist those females who cannot conceive?
(1) GIFT and ZIFT
(2) ICSI and ZIFT
(3) GIFT and ICSI
(4) ZIFT and IUT
Answer (4)
41. Select the correct match
(1) Phenylketonuria - Autosomal dominant trait
(2) Sickle cell anaemia - Autosomal recessive trait, chromosome-11
(3) Thalassemia - X linked
(4) Haemophilia - Y linked
Answer (2)
Sol. Phenylketonuria - Autosomal recessive disorder
Thalassemia - Autosomal recessive disorder
Haemophilia - X linked recessive disorder
Sickle cell anaemia - Autosomal recessive trait, caused due to mutation in gene present on chromosome no. 11
42. Which of the following is not an attribute of a population?
(1) Natality
(2) Mortality
(3) Species interaction
(4) Sex ratio
Answer (3)
Sol. Natality Population attribute
Mortality Population attribute
Species interaction Population interaction
Sex ratio Population attribute
43. The oxygenation activity of RuBisCo enzyme in photorespiration leads to the formation of
(1) 1 molecule of 3-C compound
(2) 1 molecule of 6-C compound
(3) 1 molecule of 4-C compound and 1 molecule of 2-C compound
(4) 2 molecules of 3-C compound
Answer (1)
Sol. In photorespiration, O2 binds to RubisCo. As a result RuBP instead to being converted to 2 molecules of PGA bind with O2 to form one molecule each of phosphoglycerate (3 carbon compound) and phosphoglycolate (2 carbon compound).
44. Match the following concerning essential elements and their functions in plants
(a) Iron (i) Photolysis of water
(b) Zinc (ii) Pollen germination
(c) Boron (iii) Required for chlorophyll biosynthesis
(d) Manganese (iv) IAA biosynthesis
Select the correct option
(a) (b) (c) (d)
(1) (iv) (iii) (ii) (i)
(2) (iii) (iv) (ii) (i)
(3) (iv) (i) (ii) (iii)
(4) (ii) (i) (iv) (iii)
Answer (2)
Sol. (a) Iron Essential for the formation of chlorophyll
(b) Zinc Needed for synthesis of auxin
(c) Boron Have a role in pollen grain germination
(d) Manganese Is involved in the splitting of water to liberate O2 during photosynthesis
45. Which is the important site of formation of glycoproteins and glycolipids in eukaryotic cells?
(1) Peroxisomes
(2) Golgi bodies
(3) Polysomes
(4) Endoplasmic reticulum
Answer (2)
Sol. Golgi bodies are site of formation of glycoproteins and glycolipids in eukaryotic cells.
46. Select the correct events that occur during inspiration.
(a) Contraction of diaphragm
(b) Contraction of external inter-costal muscles
(c) Pulmonary volume decreases
(d) Intra pulmonary pressure increases
(1) (c) and (d)
(2) (a), (b) and (d)
(3) only (d)
(4) (a) and (b)
Answer (4)
Sol. Inspiration is initiated by the contraction of diaphragm, which increases the volume of thoracic chamber in the anterio-posterior axis.
The contraction of external intercostal muscles increase the volume of the thoracic chamber in the dorsoventral axis.
47. The roots that originate from the base of the stem are
(1) Primary roots
(2) Prop roots
(3) Lateral roots
(4) Fibrous roots
Answer (4)
Sol. The roots that originate from the base of the stem are fibrous roots.
48. The ovary is half inferior in :
(1) Mustard
(2) Sunflower
(3) Plum
(4) Brinjal
Answer (3)
Sol. The ovary is half inferior in Plum.
49. Match the following columns and select the correct option.
Column-I Column-II
(a) Floating Ribs (i) Located between second and seventh ribs
(b) Acromion (ii) Head of the Humerus
(c) Scapula (iii) Clavicle
(d) Glenoid cavity (iv) Do not connect with the sternum
(a) (b) (c) (d)
(1) (i) (iii) (ii) (iv)
(2) (iii) (ii) (iv) (i)
(3) (iv) (iii) (i) (ii)
(4) (ii) (iv) (i) (iii)
Answer (3)
Sol. (a) 11th and 12th pairs of ribs are not connected ventrally and are therefore, called floating ribs.
(b) Acromion is a flat expanded process of spine of scapula. The lateral end of clavicle articulates with acromion process.
(c) Scapula is a flat triangular bone in the dorsal part of the thorax between 2nd and the 7th rib.
(d) Glenoid cavity of scapula articulates with head of the humerus to form the shoulder joint.
50. If the head of cockroach is removed, it may live for few days because
(1) the cockroach does not have nervous system.
(2) the head holds a small proportion of a nervous system while the rest is situated along the ventral part of its body.
(3) the head holds a 1/3rd of a nervous system while the rest is situated along the dorsal part of its body.
(4) the supra-oesophageal ganglia of the cockroach are situated in ventral part of abdomen.
Answer (2)
Sol. The head holds a small proportion of a nervous system while the rest is situated along the ventral part of its body.
51. Identify the incorrect statement.
(1) Sapwood is involved in conduction of water and minerals from root to leaf
(2) Sapwood is the innermost secondary xylem and is lighter in colour
(3) Due to deposition of tannins, resins, oils etc., heart wood is dark in colour
(4) Heart wood does not conduct water but gives mechanical support
Answer (2)
52. Bt cotton variety that was developed by the introduction of toxin gene of Bacillus thuringiensis (Bt) is resistant to
(1) Fungal diseases
(2) Plant nematodes
(3) Insect predators
(4) Insect pests
Answer (4)
Sol. Bt cotton is resistant to cotton bollworm (Insect pest). cry I Ac and cry II Ab genes have been introduced in cotton to protect it from cotton bollworm. This makes Bt cotton as biopesticide.
53. The number of substrate level phosphorylations in one turn of citric acid cycle is
(1) One
(2) Two
(3) Three
(4) Zero
Answer (1)
Sol. One substrate level phosphorylation in one turn of citric acid cycle as per following reaction:
Succinyl Co-A --Succinate Thiokinase--> Succinate
GDP -> GTP
ATP <- ADP
54. Identify the wrong statement with regard to Restriction Enzymes.
(1) They cut the strand of DNA at palindromic sites.
(2) They are useful in genetic engineering.
(3) Sticky ends can be joined by using DNA ligases.
(4) Each restriction enzyme functions by inspecting the length of a DNA sequence.
Answer (3)
Sol. Restriction endonucleases make cuts at specific positions within the DNA. They function by inspecting the length of a DNA sequence. Restriction endonuclease bind to the DNA and cut the two strands of double helix at specific points in their sugar-phosphate backbones. They are used in genetic engineering to form recombinant molecules of DNA. DNA ligases join the DNA fragments.
55. Flippers of Penguins and Dolphins are examples of
(1) Convergent evolution
(2) Industrial melanism
(3) Natural selection
(4) Adaptive radiation
Answer (1)
Sol. The correct option is (1) because flippers of Penguins and Dolphins are an example of analogous organs. Analogous structures are a result of convergent evolution.
56. Identify the wrong statement with reference to transport of oxygen
(1) Partial pressure of CO2 can interfere with O2 binding with haemoglobin
(2) Higher H+ conc. in alveoli favours the formation of oxyhaemoglobin
(3) Low pCO2 in alveoli favours the formation of oxyhaemoglobin
(4) Binding of oxygen with haemoglobin is mainly related to partial pressure of O2
Answer (2)
Sol. The correct option is (2) because higher H+ concentration favours the dissociation of oxygen from oxyhaemoglobin in tissues. In the alveoli, high pO2, low pCO2, lesser H+ concentration and lower temperature favour formation of oxyhaemoglobin.
57. Identify the wrong statement with reference to the gene 'I' that controls ABO blood groups.
(1) A person will have only two of the three alleles.
(2) When IA and IB are present together, they express same type of sugar.
(3) Allele 'i' does not produce any sugar.
(4) The gene (I) has three alleles.
58. Identify the basic amino acid from the following.
(1) Glutamic Acid
(2) Lysine
(3) Valine
(4) Tyrosine
Answer (2)
Sol. Option (2) is the correct answer because lysine is a basic amino acid. Valine is a neutral amino acid. Glutamic acid is an acidic amino acid while Tyrosine is an aromatic amino acid.
59. Name the plant growth regulator which upon spraying on sugarcane crop, increases the length of stem, thus increasing the yield of sugarcane crop.
(1) Gibberellin
(2) Ethylene
(3) Abscisic acid
(4) Cytokinin
Answer (1)
Sol. Spraying sugarcane crop with gibberellins increases the length of the stem, thus increasing the yield by as much as 20 tonnes per acre.
60. Match the organism with its use in biotechnology.
(a) Bacillus thuringiensis (i) Cloning vector
(b) Thermus aquaticus (ii) Construction of first rDNA molecule
(c) Agrobacterium tumefaciens (iii) DNA polymerase
(d) Salmonella typhimurium (iv) Cry proteins
(a) (b) (c) (d)
(1) (iv) (iii) (i) (ii)
(2) (ii) (iii) (iv) (i)
(3) (iii) (ii) (iv) (i)
(4) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer (1)
Sol. Bacillus thuringiensis - Cry proteins
Thermus aquaticus - DNA polymerase
Agrobacterium tumefaciens - Cloning vector
Salmonella typhimurium - Construction of first rDNA molecule
61. The Earth Summit held in Rio de Janeiro in 1992 was called
(1) to reduce CO2 emissions and global warming
(2) for conservation of biodiversity and sustainable utilization of its benefits
(3) to assess threat posed to native species by invasive weed species
(4) for immediate steps to discontinue use of CFCs that were damaging the ozone layer
Answer (2)
62. Which of the following would help in prevention of diuresis?
(1) Reabsorption of Na+ and water from renal tubules due to aldosterone
(2) Atrial natriuretic factor causes vasoconstriction
(3) Decrease in secretion of renin by JG cells
(4) More water reabsorption due to undersecretion of ADH
Answer (1)
Sol. Adrenal cortex secretes mineralocorticoids like aldosterone which increase the reabsorption of Na+ and water from renal tubule that prevent diuresis.
63. Choose the correct pair from the following
(1) Polymerases - Break the DNA into fragments
(2) Nucleases - Separate the two strands of DNA
(3) Exonucleases - Make cuts at specific positions within DNA
(4) Ligases - Join the two DNA molecules
Answer (4)
Sol. Ligases join the two DNA molecules.
64. Identify the correct statement with reference to human digestive system.
(1) Serosa is the innermost layer of the alimentary canal
(2) Ileum is a highly coiled part
(3) Vermiform appendix arises from duodenum
(4) Ileum opens into small intestine
Answer (2)
Sol. Option (2) is correct as ileum is a highly coiled tube. Serosa is the outermost layer of the alimentary canal, thus, option (1) is an incorrect statement.
A narrow finger-like tubular projection, the vermiform appendix arises from caecum part of large intestine thus, option (3) is incorrect statement. Ileum opens into the large intestine, thus option (4) is also an incorrect statement.
65. Embryological support for evolution was disapproved by
(1) Alfred Wallace
(2) Charles Darwin
(3) Oparin
(4) Karl Ernst von Baer
Answer (4)
Sol. Embryological support for evolution was disapproved by Karl Ernst von Baer, he noted that embryos never pass through the adult stages of other animals during embryonic development.
66. Which of the following hormone levels will cause release of ovum (ovulation) from the graffian follicle?
(1) High concentration of Progesterone
(2) Low concentration of LH
(3) Low concentration of FSH
(4) High concentration of Estrogen
Answer (4)
Sol. High level of estrogen will send positive feedback to anterior pituitary for release of LH. FSH, LH and estrogen are at peak level during mid of menstrual cycle (28 day cycle). LH surge leads to ovulation.
67. The specific palindromic sequence which is recognized by EcoRI is
(1) 5'-GGAACC-3'
3'-CCTTGG-5'
(2) 5'-CTTAAG-3'
3'-GAATTC-5'
(3) 5'-GGATCC-3'
3'-CCTAGG-5'
(4) 5'-GAATTC-3'
3'-CTTAAG-5'
Answer (4)
68. The first phase of translation is
(1) Recognition of DNA molecule
(2) Aminoacylation of tRNA
(3) Recognition of an anti-codon
(4) Binding of mRNA to ribosome
Answer (2)
Sol. The first phase of translation involves activation of amino acid in the presence of ATP and linked to their cognate tRNA - a process commonly called as charging of tRNA or aminoacylation of tRNA.
69. Floridean starch has structure similar to
(1) Amylopectin and glycogen
(2) Mannitol and algin
(3) Laminarin and cellulose
(4) Starch and cellulose
Answer (1)
Sol. Floridean starch is stored food material in red algae. It's structure is similar to Amylopectin and Glycogen.
70. Strobili or cones are found in
(1) Pteris
(2) Marchantia
(3) Equisetum
(4) Salvinia
Answer (3)
Sol. Strobili or cones are found in Equisetum.
71. How many true breeding pea plant varieties did Mendel select as pairs, which were similar except in one character with contrasting traits?
(1) 2
(2) 14
(3) 8
(4) 4
Answer (2)
Sol. Mendel selected 14 True breeding plant varieties.
72. Snow-blindness in Antarctic region is due to
(1) Inflammation of cornea due to high dose of UV-B radiation
(2) High reflection of light from snow
(3) Damage to retina caused by infra-red rays
(4) Freezing of fluids in the eye by low temperature
Answer (1)
Sol. UV-B radiations damage DNA and mutations may occur.
In human eye, cornea absorbs UV-B radiations, and a high dose of UV-B causes inflammation of cornea called snow blindness, cataract, etc.
73. The enzyme enterokinase helps in conversion of
(1) trypsinogen into trypsin
(2) caseinogen into casein
(3) pepsinogen into pepsin
(4) protein into polypeptides
Answer (1)
Sol. The correct option is (1) because trypsinogen is activated by an enzyme, enterokinase, secreted by the intestinal mucosa into active trypsin. Trypsinogen is a zymogen from pancreas.
74. Match the following with respect to meiosis
(a) Zygotene (i) Terminalization
(b) Pachytene (ii) Chiasmata
(c) Diplotene (iii) Crossing over
(d) Diakinesis (iv) Synapsis
Select the correct option from the following
(a) (b) (c) (d)
(1) (iv) (iii) (ii) (i)
(2) (i) (ii) (iv) (iii)
(3) (ii) (iv) (iii) (i)
(4) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer (1)
Sol. Zygotene -> Synapsis Pachytene -> Crossing over Diplotene -> Chiasmata formation Diakinesis -> Terminalisation
75. Which of the following statements about inclusion bodies is incorrect?
(1) These are involved in ingestion of food particles
(2) They lie free in the cytoplasm
(3) These represent reserve material in cytoplasm
(4) They are not bound by any membrane
Answer (1)
Sol. These are not involved in ingestion of food particles.
76. Match the following columns and select the correct option.
Column-I Column-II
(a) Eosinophils (i) Immune response
(b) Basophils (ii) Phagocytosis
(c) Neutrophils (iii) Release histaminase, destructive enzymes
(d) Lymphocytes (iv) Release granules containing histamine
(a) (b) (c) (d)
(1) (iv) (i) (ii) (iii)
(2) (i) (ii) (iv) (iii)
(3) (ii) (i) (iii) (iv)
(4) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer (4)
Sol. Option (4) is the correct answer because Eosinophils are associated with allergic reactions and release histaminase, destructive enzymes, so (a) in column I matches with (iii) in column II.
Basophils secrete histamine, serotonin, heparin etc. and are involved in inflammatory reactions, so (b) matches with (iv).
Neutrophils are phagocytic cells; so (c) matches with (ii). Both B and T lymphocytes are responsible for immune responses of the body, so, (d) in column I matches with (i) in column II.
77. The transverse section of a plant shows following anatomical features :
(a) Large number of scattered vascular bundles surrounded by bundle sheath
(b) Large conspicuous parenchymatous ground tissue
(c) Vascular bundles conjoint and closed
(d) Phloem parenchyma absent
Identify the category of plant and its part :
(1) Monocotyledonous root
(2) Dicotyledonous stem
(3) Dicotyledonous root
(4) Monocotyledonous stem
Answer (4)
Sol. All features are related to monocotyledonous stems.
78. Match the following columns and select the correct option.
Column-I Column-II
(a) Pituitary gland (i) Grave's disease
(b) Thyroid gland (ii) Diabetes mellitus
(c) Adrenal gland (iii) Diabetes insipidus
(d) Pancreas (iv) Addison's disease
(a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (ii) (i) (iv)
(2) (iii) (i) (iv) (ii)
(3) (ii) (i) (iv) (iii)
(4) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer (2)
Sol. Graves' disease is due to excess secretion of thyroid hormones (T3 & T4).
Diabetes mellitus is due to hypersecretion of insulin from β-cells of pancreas.
Diabetes insipidus is due to hyposecretion of ADH from posterior pituitary.
Addison's disease is due to hyposecretion of hormone from adrenal cortex.
79. Match the following columns and select the correct option.
Column-I Column-II
(a) Placenta (i) Androgens
(b) Zona pellucida (ii) Human Chorionic Gonadotropin (hCG)
(c) Bulbo-urethral glands (iii) Layer of the ovum
(d) Leydig cells (iv) Lubrication of the Penis
(a) (b) (c) (d)
(1) (i) (iv) (ii) (iii)
(2) (iii) (ii) (iv) (i)
(3) (ii) (iii) (iv) (i)
(4) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer (3)
Sol. The correct option is (3) because
(a) Placenta secretes human chorionic gonadotropin (hCG)
(b) Zona pellucida is a primary egg membrane secreted by the secondary oocyte
(c) The secretions of bulbourethral glands help in lubrication of the penis
(d) Leydig cells synthesise and secrete testicular hormones called androgens
80. In water hyacinth and water lily, pollination takes place by :
(1) Water currents only
(2) Wind and water
(3) Insects and water
(4) Insects or wind
Answer (4)
Sol. In majority of aquatic plants, the flowers emerge above the level of water. These may be pollinated by insects or wind eg.: Water hyacinth and water lily
81. According to Robert May, the global species diversity is about
(1) 20 million
(2) 50 million
(3) 7 million
(4) 1.5 million
Answer (3)
Sol. Robert May estimated global species diversity at about 7 million. Although some extreme estimates range from 20 to 50 million.
82. Match the following columns and select the correct option.
Column-I Column-II
(a) 6-15 pairs of gill slits (i) Trygon
(b) Heterocercal caudal fin (ii) Cyclostomes
(c) Air Bladder (iii) Chondrichthyes
(d) Poison sting (iv) Osteichthyes
Answer (4)
Sol. Cyclostomes have an elongated body bearing 6-15 pairs of gill slits for respiration, so (a) matches with (ii) in column-I.
Air bladder is present in bony fishes belonging to class Osteichthyes which regulates buoyancy, so (c) matches with (iv) in column-I.
Trygon, a cartilaginous fish, possesses poison sting, so, (d) matches with (i) in column-I.
Heterocercal caudal fin is present in members of class Chondrichthyes, so (b) in column-I matches with (iii) in column-I.
83. The process of growth is maximum during
(1) Lag phase
(2) Senescence
(3) Dormancy
(4) Log phase
Answer (4)
Sol. In exponential growth, the initial growth is slow (lag phase) and it increases rapidly thereafter at an exponential rate in log or exponential phase.
84. Match the following columns and select the correct option.
Column-I Column-II
(a) Bt cotton (i) Gene therapy
(b) Adenosine deaminase deficiency (ii) Cellular defence
(c) RNAi (iii) Detection of HIV infection
(d) PCR (iv) Bacillus thuringiensis
(a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (ii) (i) (iv)
(2) (ii) (iii) (iv) (i)
(3) (i) (ii) (iii) (iv)
(4) (iv) (i) (ii) (iii)
Answer (4)
85. Identify the wrong statement with reference to immunity.
(a) In Bt cotton the specific Bt toxin gene was isolated from Bacillus thuringiensis.
(b) The first clinical gene therapy was given in 1990 to a 4-year old girl with adenosine deaminase (ADA) deficiency.
(c) RNAi (RNA interference) takes place in all eukaryotic organisms as a method of cellular defense.
(d) PCR is now routinely used to detect HIV in suspected AIDS patients.
86. Match the following columns and select the correct option.
Column-I Column-II
(a) Organ of Corti (i) Connects middle ear and pharynx
(b) Cochlea (ii) Coiled part of the labyrinth
(c) Eustachian tube (iii) Attached to the oval window
(d) Stapes (iv) Located on the basilar membrane
(a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (i) (iv) (ii)
(2) (iv) (ii) (i) (iii)
(3) (i) (ii) (iv) (iii)
(4) (ii) (iii) (i) (iv)
Answer (2)
Sol. Option (2) is correct because organ of Corti is located on the Basilar membrane, thus (a) in column-I matches with (iv) in column-II.
The coiled portion of the labyrinth is called cochlea, so (b) matches with (ii) in column II. The eustachian tube connects the middle ear cavity with the pharynx, thus (c) matches with (i) in column-II. The middle ear contains ossicle called Stapes that is attached to the oval window of the cochlea, so (d) matches with (iii) in column II.
87. Which one of the following is the most abundant protein in the animals?
(1) Collagen
(2) Lectin
(3) Insulin
(4) Haemoglobin
Answer (1)
Sol. Collagen is the most abundant protein in animal world and RuBisCO is the most abundant protein in the whole of the Biosphere.
88. Identify the wrong statement with reference to immunity.
(1) When ready-made antibodies are directly given, it is called "Passive immunity".
(2) Active immunity is quick and gives full response.
(3) Foetus receives some antibodies from mother, it is an example for passive immunity.
(4) When exposed to antigen (living or dead) antibodies are produced in the host's body. It is called "Active immunity".
Answer (2)
Sol. The correct option is (2) because active immunity is slow and takes time to give its full effective response in comparison to passive immunity where pre-formed antibodies are administered.
89. Montreal protocol was signed in 1987 for control of
(1) Emission of ozone depleting substances
(2) Release of Green House gases
(3) Disposal of e-wastes
(4) Transport of Genetically modified organisms from one country to another
Answer (1)
Sol. Montreal protocol - Signed in 16 Sep, 1987 (Ozone day)
Came into force - 1 Jan, 1989.
It was aimed at stopping the production and import of ODS and reduce their concentration in the atmosphere.
90. Match the trophic levels with their correct species examples in grassland ecosystem.
(a) Fourth trophic level (i) Crow
(b) Second trophic level (ii) Vulture
(c) First trophic level (iii) Rabbit
(d) Third trophic level (iv) Grass
Select the correct option
(a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (ii) (i) (iv)
(2) (iv) (iii) (ii) (i)
(3) (i) (ii) (iii) (iv)
(4) (ii) (iii) (iv) (i)
Answer (4)
Sol. Grassland ecosystem is a terrestrial ecosystem. It includes various trophic levels
First trophic level (T1) - Grass
Second trophic level (T2) - Rabbit
Third trophic level (T3) - Crow
Fourth trophic level (T4) - Vulture
91. A screw gauge has least count of 0.01 mm and there are 50 divisions in its circular scale. The pitch of the screw gauge is :
(1) 0.25 mm
(2) 0.5 mm
(3) 1.0 mm
(4) 0.01 mm
Answer (2)
Sol. Least count = Pitch / Number of divisions in circular scale
0.01 mm = Pitch / 50
Pitch = 0.5 mm
92. The mean free path for a gas, with molecular diameter d and number density n can be expressed as :
(1) 1/(sqrt(2) n pi d^2)
(2) 1/(sqrt(2) n^2 pi d^2)
(3) 1/(sqrt(2) n^2 pi^2 d^2)
(4) 1/(sqrt(2) n pi d)
Answer (1)
Sol. According to the formula
lambda = 1/(sqrt(2) n pi d^2)
93. Light of frequency 1.5 times the threshold frequency is incident on a photosensitive material. What will be the photoelectric current if the frequency is halved and intensity is doubled?
(1) four times
(2) one-fourth
(3) zero
(4) doubled
Answer (3)
Sol. nu = 3/2 nu0
nu' = nu/2 = 3/4 nu0
therefore nu' < nu0
No photoelectric emission will take place.
94. In a certain region of space with volume 0.2 m^3, the electric potential is found to be 5 V throughout. The magnitude of electric field in this region is :
(1) 0.5 N/C
(2) 1 N/C
(3) 5 N/C
(4) zero
Answer (4)
Sol. Since, electric potential is found throughout constant, hence electric field, E = -dV/dr = 0
95. Which of the following graph represents the variation of resistivity (rho) with temperature (T) for copper?
Answer (2)
Sol. At temperature much lower than 0°C, graph deviates considerably from a straight line. Option (2) is correct
96. A wire of length L, area of cross section A is hanging from a fixed support. The length of the wire changes to L1 when mass M is suspended from its free end. The expression for Young's modulus is :
(1) Mg(L1 - L)/(AL)
(2) MgL/(AL1)
(3) MgL/(A(L1 - L))
(4) MgL1/(AL)
Answer (3)
Sol. Stress = Mg/A
Strain = Delta L/L = (L1 - L)/L
Young's modulus = Stress/Strain = MgL/(A(L1 - L))
97. In a guitar, two strings A and B made of same material are slightly out of tune and produce beats of frequency 6 Hz. When tension in B is slightly decreased, the beat frequency increases to 7 Hz. If the frequency of A is 530 Hz, the original frequency of B will be:
(1) 524 Hz
(2) 536 Hz
(3) 537 Hz
(4) 523 Hz
Answer (1)
Sol. Difference of fA and fB is 6 Hz
If tension decreases, fB decreases and becomes fB'.
Now, difference of fA and fB' = 7 Hz (increases)
So, fA > fB
fA - fB = 6 Hz
fA = 530 Hz
fB = 524 Hz (original)
98. A 40 uF capacitor is connected to a 200 V, 50 Hz ac supply. The rms value of the current in the circuit is, nearly :
(1) 2.05 A
(2) 2.5 A
(3) 25.1 A
(4) 1.7 A
Answer (2)
Sol. irms = C omega Erms
C = 40 x 10^-6 F
omega = 2 pi f = 100 pi
Erms = 200 V
therefore irms = 200 x 40 x 10^-6 x 2 pi x 50
= 2.5 A
99. A ball is thrown vertically downward with a velocity of 20 m/s from the top of a tower. It hits the ground after some time with a velocity of 80 m/s. The height of the tower is : (g = 10 m/s^2)
(1) 340 m
(2) 320 m
(3) 300 m
(4) 360 m
Answer (3)
Sol. v^2 = u^2 + 2gh
v = 80 m/s
u = 20 m/s
h = (v^2 - u^2)/(2g) = (6400 - 400)/20 = 300 m
100. An electron is accelerated from rest through a potential difference of V volt. If the de Broglie wavelength of the electron is 1.227 x 10^-2 nm, the potential difference is :
(1) 10^2 V
(2) 10^3 V
(3) 10^4 V
(4) 10 V
Answer (3)
Sol. lambda = 12.27/sqrt(V) Å
sqrt(V) = (12.27 x 10^-10)/(1.227 x 10^-11) = 10^2
therefore V = 10^4 volts
101. For the logic circuit shown, the truth table is:
(1) A B Y
0 0 0
0 1 1
1 0 1
1 1 1
(2) A B Y
0 0 1
0 1 1
1 0 1
1 1 0
(3) A B Y
0 0 0
0 1 0
1 0 0
1 1 1
(4) A B Y
0 0 0
0 1 0
1 0 0
1 1 1
Answer (4)
102. The increase in the width of the depletion region in a p-n junction diode is due to :
(1) reverse bias only
(2) both forward bias and reverse bias
(3) increase in forward current
(4) forward bias only
Answer (1)
Sol. Due to reverse biasing, the width of the depletion region increases.
103. A capillary tube of radius r is immersed in water and water rises in it to a height h. The mass of the water in the capillary is 5 g. Another capillary tube of radius 2r is immersed in water. The mass of water that will rise in this tube is :
(1) 5.0 g
(2) 10.0 g
(3) 20.0 g
(4) 2.5 g
Answer (2)
Sol. Force of surface tension balances the weight of water in capillary tube.
FS = 2 pi r T cos theta = mg
Here, T and theta are constant
So, m proportional to r
Hence, m2/5.0 = 2r/r
=> m2 = 10.0 g
104. The energy equivalent of 0.5 g of a substance is :
(1) 4.5 x 10^13 J
(2) 1.5 x 10^13 J
(3) 0.5 x 10^13 J
(4) 4.5 x 10^16 J
Answer (1)
Sol. From mass-energy equivalence.
E = mc^2
= 0.5 x 10^-3 x (3 x 10^8)^2
= 4.5 x 10^13 J
105. The solids which have the negative temperature coefficient of resistance are:
(1) insulators only
(2) semiconductors only
(3) insulators and semiconductors
(4) metals
Answer (3)
106. A ray is incident at an angle of incidence i on one surface of a small angle prism (with angle of prism A) and emerges normally from the opposite surface. If the refractive index of the material of the prism is mu, then the angle of incidence is nearly equal to :
(1) 2A/mu
(2) mu A
(3) mu A/2
(4) A/(2mu)
Answer (2)
Sol. Light ray emerges normally from another surface, hence e(angle of emergence) = 0
r2 = 0
r1 + r2 = A
=> r1 = A
Applying Snell's law on first surface
1. sin i = mu sin r1
=> sin i = mu sin A
For small angles (sin theta ≈ theta)
hence i = mu A
107. For which one of the following, Bohr model is not valid ?
(1) Singly ionised helium atom (He+)
(2) Deuteron atom
(3) Singly ionised neon atom (Ne+)
(4) Hydrogen atom
Answer (3)
Sol. Bohr model is only valid for single electron species.
Singly ionised neon atom has more than one electron in orbit. Hence, Bohr model is not valid.
108. Assume that light of wavelength 600 nm is coming from a star. The limit of resolution of telescope whose objective has a diameter of 2 m is :
(1) 1.83 x 10^-7 rad
(2) 7.32 x 10^-7 rad
(3) 6.00 x 10^-7 rad
(4) 3.66 x 10^-7 rad
Answer (4)
Sol. thetaR = 1.22 lambda/d; lambda = 600 x 10^-9 m d = 2 m
= 1.22 x 600 x 10^-9 / 2
theta = 3.66 x 10^-7 rad
109. A body weighs 72 N on the surface of the earth. What is the gravitational force on it, at a height equal to half the radius of the earth?
(1) 32 N
(2) 30 N
(3) 24 N
(4) 48 N
Answer (1)
Sol. W = mg0 / (1 + h/R)^2
W = 72 / (1 + R/2/R)^2
W = 72 / (3/2)^2 = 4/9 x 72 = 32 N
110. A charged particle having drift velocity of 7.5 x 10^-4 m s^-1 in an electric field of 3 x 10^-10 Vm^-1, has a mobility in m^2 V^-1 s^-1 of :
(1) 2.5 x 10^6
(2) 2.5 x 10^-6
(3) 2.25 x 10^-15
(4) 2.25 x 10^15
Answer (1)
Sol. Mobility, mu = vd/E
= 7.5 x 10^-4 / 3 x 10^-10
= 2.5 x 10^6 m^2 V^-1 s^-1
111. For transistor action, which of the following statements is correct?
(1) Base, emitter and collector regions should have same size.
(2) Both emitter junction as well as the collector junction are forward biased.
(3) The base region must be very thin and lightly doped.
(4) Base, emitter and collector regions should have same doping concentrations.
Answer (3)
Sol. For Bi-polar junction transistor
Length Profile is LC > LE > LB
and doping profile is E > C > B
For transistor action Base-emitter junction is forward biased and Base-collector junction is reversed biased.
112. The capacitance of a parallel plate capacitor with air as medium is 6 uF. With the introduction of a dielectric medium, the capacitance becomes 30 uF. The permittivity of the medium is :
(epsilon0 = 8.85 x 10^-12 C^2 N^-1 m^-1)
(1) 1.77 x 10^-12 C^2 N^-1 m^-2
(2) 0.44 x 10^-10 C^2 N^-1 m^-2
(3) 5.00 C^2 N^-1 m^-2
(4) 0.44 x 10^-13 C^2 N^-1 m^-2
Answer (2)
Sol. C = K C0
K = C/C0 = 30/6 = 5
K = epsilon/epsilon0
epsilon = K epsilon0
= 5 x 8.85 x 10^-12
= 0.44 x 10^-10 C^2 N^-1 m^-2
113. Taking into account of the significant figures, what is the value of 9.99 m - 0.0099 m ?
(1) 9.98 m
(2) 9.980 m
(3) 9.9 m
(4) 9.9801 m
Answer (1)
Sol. 9.99 - 0.0099 = 9.9801 m
In subtraction, answer should be reported to least number of decimal places, so answer should be 9.98 m.
114. Two bodies of mass 4 kg and 6 kg are tied to the ends of a massless string. The string passes over a pulley which is frictionless (see figure). The acceleration of the system in terms of acceleration due to gravity (g) is :
(1) g/2
(2) g/5
(3) g/10
(4) g
Answer (2)
Sol. a = (m1 - m2)g / (m1 + m2) where m1 > m2
a = (6 - 4)g / (6 + 4)
a = g/5
Note : Here no option is given according to acceleration of COM of the system.
115. A cylinder contains hydrogen gas at pressure of 249 kPa and temperature 27°C.
Its density is : (R = 8.3 J mol^-1 K^-1)
(1) 0.2 kg/m^3
(2) 0.1 kg/m^3
(3) 0.02 kg/m^3
(4) 0.5 kg/m^3
Answer (1)
Sol. PM = rho RT => rho = PM/RT
P = 249 x 10^3 N/m^2
M = 2 x 10^-3 kg
T = 300 K
therefore rho = (249 x 10^3)(2 x 10^-3)/(8.3 x 300) = 0.2 kg/m^3
116. The ratio of contributions made by the electric field and magnetic field components to the intensity of an electromagnetic wave is : (c = speed of electromagnetic waves)
(1) 1:1
(2) 1:c
(3) 1:c^2
(4) c:1
Answer (1)
Sol. In an electromagnetic wave, half of the intensity is provided by the electric field and half by the magnetic field Hence required ratio should be 1:1
117. A long solenoid of 50 cm length having 100 turns carries a current of 2.5 A. The magnetic field at the centre of the solenoid is :
(mu0 = 4 pi x 10^-7 T m A^-1)
(1) 3.14 x 10^-4 T
(2) 6.28 x 10^-5 T
(3) 3.14 x 10^-5 T
(4) 6.28 x 10^-4 T
Answer (4)
Sol. Magnetic field at centre of solenoid = mu0 n I
n = N/L = 100/(50 x 10^-2) = 200 turns/m
I = 2.5 A
On putting the values
B = 4 pi x 10^-7 x 200 x 2.5
= 6.28 x 10^-4 T
118. In Young's double slit experiment, if the separation between coherent sources is halved and the distance of the screen from the coherent sources is doubled, then the fringe width becomes :
(1) half
(2) four times
(3) one-fourth
(4) double
Answer (2)
Sol. Fringe width beta = lambda D/d
Now, d' = d/2 and D' = 2D
So, beta' = lambda(2D)/(d/2) = 4 lambda D/d
beta' = 4 beta
119. A resistance wire connected in the left gap of a metre bridge balances a 10 ohm resistance in the right gap at a point which divides the bridge wire in the ratio 3:2. If the length of the resistance wire is 1.5 m, then the length of 1 ohm of the resistance wire is :
(1) 1.0 x 10^-1 m
(2) 1.5 x 10^-1 m
(3) 1.5 x 10^-2 m
(4) 1.0 x 10^-2 m
Answer (1)
Sol. Initially, P/10 = l1/l2 = 3/2
=> P = 30/2 = 15 ohm
Now Resistance, R = rho l/A
R1/R2 = l1/l2
=> 15/1 = 1.5/l2
l2 = 0.1 m = 1.0 x 10^-1 m
120. The energy required to break one bond in DNA is 10^-20 J. This value in eV is nearly:
(1) 0.6
(2) 0.06
(3) 0.006
(4) 6
Answer (2)
Sol. 1 eV = 1.6 x 10^-19 J
1 J = 1/(1.6 x 10^-19) eV
10^-20 J = 10^-20/(1.6 x 10^-19) eV
= 0.06 eV
121. When a uranium isotope 235/92 U is bombarded with a neutron, it generates 89/36 Kr, three neutrons and :
(1) 91/40 Zr
(2) 101/36 Kr
(3) 103/36 Kr
(4) 144/56 Ba
Answer (4)
Sol. U(235,92) + n(1,0) -> Kr(89,36) + 3n(1,0) + X(A,Z)
92 + 0 = 36 + Z => Z = 56
235 + 1 = 89 + 3 + A => A = 144
So, Ba(144,56) is generated.
122. Two cylinders A and B of equal capacity are connected to each other via a stop cock. A contains an ideal gas at standard temperature and pressure. B is completely evacuated. The entire system is thermally insulated. The stop cock is suddenly opened. The process is :
(1) adiabatic
(2) isochoric
(3) isobaric
(4) isothermal
Answer (1)
Sol. Entire system is thermally insulated. So, no heat exchange will take place. Hence, process will be adiabatic.
123. Light with an average flux of 20 W/cm^2 falls on a non-reflecting surface at normal incidence having surface area 20 cm^2. The energy received by the surface during time span of 1 minute is :
(1) 12 x 10^3 J
(2) 24 x 10^3 J
(3) 48 x 10^3 J
(4) 10 x 10^3 J
Answer (2)
Sol. Energy received = Intensity x Area x Time
= 20 x 20 x 60
= 24 x 10^3 J
124. The quantities of heat required to raise the temperature of two solid copper spheres of radii r1 and r2 (r1 = 1.5 r2) through 1 K are in the ratio :
(1) 9/4
(2) 3/2
(3) 5/3
(4) 27/8
Answer (4)
Sol. Delta Q = m s Delta T
Delta Q = 4/3 pi r^3 rho s Delta T
Delta Q1/Delta Q2 = (r1/r2)^3
= (1.5)^3
= 27/8
125. The average thermal energy for a mono-atomic gas is : (kB is Boltzmann constant and T, absolute temperature)
(1) 3/2 kB T
(2) 5/2 kB T
(3) 7/2 kB T
(4) 1/2 kB T
Answer (1)
Sol. For monoatomic gases, degree of freedom is 3. Hence average thermal energy per molecule is KEavg = 3/2 kB T
126. A series LCR circuit is connected to an ac voltage source. When L is removed from the circuit, the phase difference between current and voltage is pi/3. If instead C is removed from the circuit, the phase difference is again pi/3 between current and voltage. The power factor of the circuit is :
(1) 0.5
(2) 1.0
(3) -1.0
(4) zero
Answer (2)
Sol. When L is removed,
tan phi = |XC|/R => tan pi/3 = XC/R ...(i)
When C is removed,
tan phi = |XL|/R => tan pi/3 = XL/R ...(ii)
From (i) and (ii), XL = XC
Since, XL = XC, the circuit is in resonance. Z = R
Power factor = cos phi = R/Z = 1
127. Two particles of mass 5 kg and 10 kg respectively are attached to the two ends of a rigid rod of length 1 m with negligible mass.
The centre of mass of the system from the 5 kg particle is nearly at a distance of :
(1) 50 cm
(2) 67 cm
(3) 80 cm
(4) 33 cm
Answer (2)
Sol. xcm = (m1x1 + m2x2)/(m1 + m2)
= (5 x 0 + 100 x 10)/(5 + 10) = 200/3 = 66.66 cm
xcm ≈ 67 cm
128. The phase difference between displacement and acceleration of a particle in a simple harmonic motion is :
(1) 3 pi/2 rad
(2) pi/2 rad
(3) zero
(4) pi rad
Answer (4)
Sol. If y = A sin omega t
v = dy/dt = A omega cos omega t
a = dv/dt = -A omega^2 sin(omega t)
a = A omega^2 sin(omega t + pi)
So phase difference between displacement and acceleration is pi.
129. The Brewsters angle ib for an interface should be
(1) 30° < ib < 45°
(2) 45° < ib < 90°
(3) ib = 90°
(4) 0° < ib < 30°
Answer (2)
Sol. mu = tan ib
1 < mu < infinity
1 < tan ib < infinity
tan^-1(1) < ib < tan^-1(infinity)
45° < ib < 90°
130. Dimensions of stress are :
(1) [ML^2 T^-2]
(2) [ML^0 T^-2]
(3) [ML^-1 T^-2]
(4) [ML^2 T^-2]
Answer (3)
Sol. Stress = Force/Area
131. The color code of a resistance is given below
(1) 47 k ohm, 10%
(2) 4.7 k ohm, 5%
(3) 470 ohm, 5%
(4) 470 k ohm, 5%
Answer (3)
Sol. According to colour coding
Yellow Violet Brown Gold
4 7 1 5%
So, R = 47 x 10^1 ± 5%
R = 470 ± 5% ohm
132. A spherical conductor of radius 10 cm has a charge of 3.2 x 10^-7 C distributed uniformly. What is the magnitude of electric field at a point 15 cm from the centre of the sphere?
(1/(4 pi epsilon0) = 9 x 10^9 Nm^2/C^2)
(1) 1.28 x 10^5 N/C
(2) 1.28 x 10^6 N/C
(3) 1.28 x 10^7 N/C
(4) 1.28 x 10^4 N/C
Answer (1)
Sol. Electric field outside a conducting sphere
E = (1/(4 pi epsilon0)) q/r^2
= 9 x 10^9 x 3.2 x 10^-7 / (225 x 10^-4)
= 0.128 x 10^6
= 1.28 x 10^5 N/C
133. Find the torque about the origin when a force of 3j N acts on a particle whose position vector is 2k m.
(1) 6j Nm
(2) -6i Nm
(3) 6k Nm
(4) 6i Nm
Answer (2)
Sol. tau = r x F
tau = 2k x 3j
tau = -6i Nm
134. The mixture which shows positive deviation from Raoult's law is
(1) Benzene + Toluene
(2) Acetone + Chloroform
(3) Chloroethane + Bromoethane
(4) Ethanol + Acetone
Answer (4)
Sol. Pure ethanol molecules are hydrogen bonded. On adding acetone, its molecules get in between the ethanol molecules and break some of the hydrogen bonds between them. This weakens the intermolecular attractive interactions and the solution shows positive deviation from Raoult's law.
135. Which of the following is not correct about carbon monoxide?
(1) It reduces oxygen carrying ability of blood.
(2) The carboxyhaemoglobin (haemoglobin bound to CO) is less stable than oxyhaemoglobin.
(3) It is produced due to incomplete combustion.
(4) It forms carboxyhaemoglobin
Answer (2)
Sol. The carboxyhaemoglobin is about 300 times more stable than oxyhaemoglobin.
136. The number of Faradays(F) required to produce 20 g of calcium from molten CaCl2 (Atomic mass of Ca = 40 g mol^-1) is
(1) 2
(2) 3
(3) 4
(4) 1
Answer (4)
Sol. 1 equivalent of any substance is deposited by 1 F of charge.
We have, 20 g calcium
Number of equivalents = Given mass/Equivalent mass
= 20/20 = 1
Equivalent mass of Ca = 40/2 = 20
So, 1 faraday of charge is required.
137. Hydrolysis of sucrose is given by the following reaction.
Sucrose + H2O ⇌ Glucose + Fructose
If the equilibrium constant (Kc) is 2 x 10^13 at 300 K the value of Delta_r G° at the same temperature will be :
(1) 8.314 J mol^-1 K^-1 x 300 K x ln(2 x 10^13)
(2) 8.314 J mol^-1 K^-1 x 300 K x ln(3 x 10^13)
(3) -8.314 J mol^-1 K^-1 x 300 K x ln(4 x 10^13)
(4) -8.314 J mol^-1 K^-1 x 300 K x ln(2 x 10^13)
Answer (4)
Sol. Delta G = Delta G° + RT ln Q
At equilibrium Delta G = 0
Q = Keq
So Delta_r G° = -RT ln Keq
Delta_r G° = -8.314 J mol^-1 K^-1 x 300 K x ln(2 x 10^13)
138. For the reaction, 2Cl(g) -> Cl2(g), the correct option is :
(1) Delta_r H > 0 and Delta_r S < 0
(2) Delta_r H < 0 and Delta_r S > 0
(3) Delta_r H < 0 and Delta_r S < 0
(4) Delta_r H > 0 and Delta_r S > 0
Answer (3)
Sol. Given reaction, 2Cl(g) -> Cl2(g)
We know that,
Cl2(g) -> 2Cl(g) is endothermic reaction because it requires energy to break bond.
So reverse reaction is exothermic Delta_r H < 0
Also, two gaseous atom combine together to form 1 gaseous molecule.
So, randomness Delta_r S < 0
139. Paper chromatography is an example of
(1) Partition chromatography
(2) Thin layer chromatography
(3) Column chromatography
(4) Adsorption chromatography
Answer (1)
Sol. Paper chromatography is a type of partition chromatography in which a special quality paper known as chromatography paper is used.
140. The rate constant for a first order reaction is 4.606 x 10^-3 s^-1. The time required to reduce 2.0 g of the reactant to 0.2 g is :
(1) 200 s
(2) 500 s
(3) 1000 s
(4) 100 s
Answer (2)
Sol. k = 2.303/t log A0/A (First order rate equation)
4.606 x 10^-3 = 2.303/t log 2/0.2
t = 2.303/(4.606 x 10^-3) x log 10
= 10^3/2 = 500 s
141. Which of the following oxoacid of sulphur has -O-O- linkage?
(1) H2SO4, sulphuric acid
(2) H2S2O8, peroxodisulphuric acid
(3) H2S2O7, pyrosulphuric acid
(4) H2SO3, sulphurous acid
Answer (2)
Sol. HO-S(=O)2-O-O-S(=O)2-OH
Peroxodisulphuric acid
142. Reaction between benzaldehyde and acetophenone in presence of dilute NaOH is known as
(1) Cannizzaro's reaction
(2) Cross Cannizzaro's reaction
(3) Cross Aldol condensation
(4) Aldol condensation
Answer (3)
Sol. In the presence of dil. OH-, benzaldehyde and acetophenone will react to undergo cross-aldol condensation.
143. An element has a body centered cubic (bcc) structure with a cell edge of 288 pm. The atomic radius is
(1) sqrt(2)/4 x 288 pm
(2) 4/sqrt(3) x 288 pm
(3) 4/sqrt(2) x 288 pm
(4) sqrt(3)/4 x 288 pm
Answer (4)
Sol. For BCC,
sqrt(3)a = 4r
a = edge length
r = radius
r = sqrt(3)a/4
Given, a = 288 pm
r = sqrt(3)/4 x 288
144. Which of the following is a cationic detergent?
(1) Sodium stearate
(2) Cetyltrimethyl ammonium bromide
(3) Sodium dodecylbenzene sulphonate
(4) Sodium lauryl sulphate
Answer (2)
Sol. CH3-(CH2)15-N+(CH3)3 Br-
Cetyltrimethyl ammonium bromide
145. The calculated spin only magnetic moment of Cr2+ ion is
(1) 4.90 BM
(2) 5.92 BM
(3) 2.84 BM
(4) 3.87 BM
Answer (1)
Sol. Electronic configuration of Cr - [Ar]3d^5 4s^1
Electronic configuration of Cr2+ - [Ar]3d^4
Number of unpaired e- = 4
Spin only magnetic moment = sqrt(n(n+2)) n = number of unpaired e-
Spin only magnetic moment = sqrt(4(4+2))
= sqrt(24) BM
= 4.9 BM
146. HCl was passed through a solution of CaCl2, MgCl2 and NaCl. Which of the following compound(s) crystallise(s)?
(1) Only NaCl
(2) Only MgCl2
(3) NaCl, MgCl2 and CaCl2
(4) Both MgCl2 and CaCl2
Answer (1)
Sol. Since CaCl2 and MgCl2 are more soluble than NaCl, on passing HCl(g) through a solution containing CaCl2, MgCl2 and NaCl then NaCl crystallizes out.
147. Match the following and identify the correct option.
(a) CO(g) + H2(g) (i) Mg(HCO3)2 + Ca(HCO3)2
(b) Temporary hardness of water (ii) An electron deficient hydride
(c) B2H6 (iii) Synthesis gas
(d) H2O2 (iv) Non-planar structure
(a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (ii) (i) (iv)
(2) (iii) (iv) (ii) (i)
(3) (i) (iii) (ii) (iv)
(4) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer (4)
Sol. Mixture of CO and H2 gases is known as water gas or synthesis gas. Temporary hardness of water is due to bicarbonates of calcium and magnesium. Diborane (B2H6) is an electron deficient hydride. H2O2 is non-planar molecule having open book like structure.
148. Elimination reaction of 2-Bromo-pentane to form pent-2-ene is
(a) beta-Elimination reaction
(b) Follows Zaitsev rule
(c) Dehydrohalogenation reaction
(d) Dehydration reaction
(1) (a), (c), (d)
(2) (b), (c), (d)
(3) (a), (b), (d)
(4) (a), (b), (c)
Answer (4)
Sol. Since beta-hydrogen is abstracted it is beta-elimination.
Since more substituted alkene is formed, it follows Zaitsev's rule.
Since H+ and Br- are removed, it is dehydrohalogenation.
149. Which of the following is the correct order of increasing field strength of ligands to form coordination compounds?
(1) SCN- < F- < CN- < C2O4^2-
(2) F- < SCN- < C2O4^2- < CN-
(3) CN- < C2O4^2- < SCN- < F-
(4) SCN- < F- < C2O4^2- < CN-
Answer (4)
150. Identify the correct statement from the following :
(1) Blister copper has blistered appearance due to evolution of CO2
(2) Vapour phase refining is carried out for Nickel by Van Arkel method.
(3) Pig iron can be moulded into a variety of shapes.
(4) Wrought iron is impure iron with 4% carbon.
Answer (3)
Sol. The iron obtained from blast furnace contains about 4% carbon and many impurities like S, P, Si, Mn in smaller amount. This is known as pig iron and cast into variety of shapes.
151. Sucrose on hydrolysis gives
(1) alpha-D-Glucose + beta-D-Glucose
(2) alpha-D-Glucose + beta-D-Fructose
(3) alpha-D-Fructose + beta-D-Fructose
(4) beta-D-Glucose + alpha-D-Fructose
Answer (2)
Sol. Sucrose Hydrolysis -> alpha-D-Glucose + beta-D-Fructose
152. What is the change in oxidation number of carbon in the following reaction?
CH4(g) + 4Cl2(g) -> CCl4(l) + 4HCl(g)
(1) 0 to +4
(2) -4 to +4
(3) 0 to -4
(4) +4 to +4
Answer (2)
Sol. CH4 => x + 4 x 1 = 0 => x = -4
CCl4 => x + 4 x (-1) = 0 => x = +4
CH4(g) + 4Cl2(g) -> CCl4(l) + 4HCl(g)
Change in oxidation state of carbon is from -4 to +4
153. The following metal ion activates many enzymes, participates in the oxidation of glucose to produce ATP and with Na, is responsible for the transmission of nerve signals.
(1) Copper
(2) Calcium
(3) Potassium
(4) Iron
Answer (3)
Sol. Potassium (K) activates many enzymes participate in oxidation of glucose to produce ATP and helps in the transmission of nerve signal along with Na.
154. Which of the following alkane cannot be made in good yield by Wurtz reaction?
(1) 2,3-Dimethylbutane
(2) n-Heptane
(3) n-Butane
(4) n-Hexane
Answer (2)
Sol. Wurtz reaction is used to prepare symmetrical alkanes like R1-R1 as
R1-X + 2Na + X-R1 --Dry ether--> R1-R1 + 2NaX
If R1 and R2 are different, then mixture of alkanes may be obtained as
R1-X + 2Na + R2-X --Dry ether-->
R1-R1 + R1-R2 + R2-R2 + 2NaX
155. Measuring Zeta potential is useful in determining which property of colloidal solution?
(1) Solubility
(2) Stability of the colloidal particles
(3) Size of the colloidal particles
(4) Viscosity
Answer (2)
Sol. In colloidal solution, the potential difference between the fixed layer and the diffused layer of opposite charge is known as Zeta potential. The presence of equal and similar charges on colloidal particles is largely responsible in providing stability to the colloidal solution.
156. The freezing point depression constant (Kf) of benzene is 5.12 K kg mol^-1. The freezing point depression for the solution of molality 0.078 m containing a non-electrolyte solute in benzene is (rounded off upto two decimal places):
(1) 0.80 K
(2) 0.40 K
(3) 0.60 K
(4) 0.20 K
Answer (2)
Sol. Delta Tf = kf m
= 5.12 (K kg mol^-1) x 0.078 (mol kg^-1)
= 0.399 K
≈ 0.40 K
157. Which of the following amine will give the carbylamine test?
Answer (4)
Sol. Aliphatic and aromatic primary amines give carbylamine reaction.
158. Which of the following is a natural polymer?
(1) poly (Butadiene-styrene)
(2) polybutadiene
(3) poly (Butadiene-acrylonitrile)
(4) cis-1,4-polyisoprene
Answer (4)
Sol. Naturally occuring polymer, natural rubber is cis-1,4-polyisoprene.
159. Identify the incorrect statement.
(1) The transition metals and their compounds are known for their catalytic activity due to their ability to adopt multiple oxidation states and to form complexes.
(2) Interstitial compounds are those that are formed when small atoms like H, C or N are trapped inside the crystal lattices of metals.
(3) The oxidation states of chromium in CrO4^2- and Cr2O7^2- are not the same.
(4) Cr2+ (d4) is a stronger reducing agent than Fe2+ (d6) in water.
Answer (3)
Sol. Oxidation state of Cr in CrO4^2- and Cr2O7^2- is +6
160. Which of the following set of molecules will have zero dipole moment?
(1) Boron trifluoride, hydrogen fluoride, carbon dioxide, 1,3-dichlorobenzene
(2) Nitrogen trifluoride, beryllium difluoride, water, 1,3-dichlorobenzene
(3) Boron trifluoride, beryllium difluoride, carbon dioxide, 1,4-dichlorobenzene
(4) Ammonia, beryllium difluoride, water, 1,4-dichlorobenzene
Answer (3)
Sol. BF3: mu = 0
BeF2: mu = 0
CO2: mu = 0
1,4-dichlorobenzene: mu = 0
161. On electrolysis of dil. sulphuric acid using Platinum (Pt) electrode, the product obtained at anode will be
(1) Oxygen gas
(2) H2S gas
(3) SO2 gas
(4) Hydrogen gas
Answer (1)
Sol. During the electrolysis of dil. sulphuric acid using Pt electrodes following reaction will take place.
At cathode :
4H+(aq) + 4e- -> 2H2(g)
At anode :
2H2O(l) -> O2(g) + 4H+(aq) + 4e-
162. Anisole on cleavage with HI gives
Answer (4)
Sol. Anisole + HI -> Phenol + CH3I
163. The number of protons, neutrons and electrons in 175/71 Lu, respectively, are
(1) 104, 71 and 71
(2) 71, 71 and 104
(3) 175, 104 and 71
(4) 71, 104 and 71
Answer (4)
Sol. 175/71 Lu
No. of Protons = 71 = No. of Electrons
No. of Neutrons = Mass no. - No. of Protons
= 175 - 71
= 104
164. Match the following :
Oxide Nature
(a) CO (i) Basic
(b) BaO (ii) Neutral
(c) Al2O3 (iii) Acidic
(d) Cl2O7 (iv) Amphoteric
Which of the following is correct option?
(a) (b) (c) (d)
(1) (ii) (i) (iv) (iii)
(2) (iii) (iv) (i) (ii)
(3) (iv) (iii) (ii) (i)
(4) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer (1)
Sol. CO : Neutral oxide BaO : Basic oxide Al2O3 : Amphoteric oxide Cl2O7 : Acidic oxide
165. A tertiary butyl carbocation is more stable than a secondary butyl carbocation because of which of the following ?
(1) +R effect of -CH3 groups
(2) -R effect of -CH3 groups
(3) Hyperconjugation
(4) -I effect of -CH3 groups
Answer (3)
Sol. Tertiary butyl carbocation (9 alpha-H atoms)
Secondary butyl carbocation (5 alpha-H atoms)
More the number of alpha-H atoms, more will be the hyperconjugation effect hence more will be the stability of carbocation.
166. Which one of the followings has maximum number of atoms ?
(1) 1 g of Mg(s) [Atomic mass of Mg = 24]
(2) 1 g of O2(g) [Atomic mass of O = 16]
(3) 1 g of Li(s) [Atomic mass of Li = 7]
(4) 1 g of Ag(s) [Atomic mass of Ag = 108]
Answer (3)
Sol. Number of Mg atoms = 1/24 x NA
Number of O atoms = 1/32 x 2 x NA
Number of Li atoms = 1/7 x NA
Number of Ag atoms = 1/108 x NA
167. Which of the following is a basic amino acid ?
(1) Alanine
(2) Tyrosine
(3) Lysine
(4) Serine
Answer (3)
Sol. H2N-CH2-CH2-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH
(Structure of Lysine)
Lysine is a basic amino acid.
168. The correct option for free expansion of an ideal gas under adiabatic condition is
(1) q = 0, Delta T < 0 and w > 0
(2) q < 0, Delta T = 0 and w = 0
(3) q > 0, Delta T > 0 and w > 0
(4) q = 0, Delta T = 0 and w = 0
Answer (4)
Sol. Free expansion => Pex = 0
w = -Pex Delta V = 0
Adiabatic process => q = 0
also, Delta U = q + w [first law of thermodynamics]
Delta U = 0
Internal energy of an ideal gas is a function of temperature
If internal energy remains constant
Delta T = 0
169. Identify the incorrect match.
Name IUPAC Official Name
(a) Unnilunium (i) Mendelevium
(b) Unnilbium (ii) Lawrencium
(c) Unnilhexium (iii) Seaborgium
(d) Unununium (iv) Darmstadtium
(1) (b), (ii)
(2) (c), (iii)
(3) (d), (iv)
(4) (a), (i)
Answer (3)
Sol. Unununium
Atomic number = 111
IUPAC official name : Roentgenium
170. Identify a molecule which does not exist.
(1) Li2
(2) C2
(3) O2
(4) He2
Answer (4)
Sol. For He2 molecule
Electronic configuration is sigma1s^2 sigma*1s^2
so bond order = 1/2 [Nb - Na]
= 1/2 [2 - 2]
= 0
Since, bond order is zero, so He2 molecule does not exist.
171. Identify the correct statements from the following :
(a) CO2(g) is used as refrigerant for ice-cream and frozen food.
(b) The structure of C60 contains twelve six carbon rings and twenty five carbon rings.
(c) ZSM-5, a type of zeolite, is used to convert alcohols into gasoline.
(d) CO is colorless and odourless gas.
(1) (a) and (c) only
(2) (b) and (c) only
(3) (c) and (d) only
(4) (a), (b) and (c) only
Answer (3)
Sol. Dry ice, CO2(s), is used as refrigerant
C60 contains 20 six membered rings, 12 five membered rings
172. An alkene on ozonolysis gives methanal as one of the product. Its structure is
Answer (2)
Sol. Alkene with terminal =CH2 gives methanal.
173. Reaction between acetone and methylmagnesium chloride followed by hydrolysis will give :
(1) Sec. butyl alcohol
(2) Tert. butyl alcohol
(3) Isobutyl alcohol
(4) Isopropyl alcohol
Answer (2)
Sol. Acetone + CH3MgBr -> (after hydrolysis) tert-Butyl alcohol
174. A mixture of N2 and Ar gases in a cylinder contains 7 g of N2 and 8 g of Ar. If the total pressure of the mixture of the gases in the cylinder is 27 bar, the partial pressure of N2 is :
[Use atomic masses (in g mol^-1) : N = 14, Ar = 40]
(1) 12 bar
(2) 15 bar
(3) 18 bar
(4) 9 bar
Answer (2)
Sol. nN2 = 7/28 = 1/4 = 0.25
nAr = 8/40 = 1/5 = 0.20
Now, Applying Dalton's law of partial pressure,
PN2 = (chiN2) PTotal
= 0.25/0.45 x 27 bar
= 5/9 x 27 = 15 bar
175. An increase in the concentration of the reactants of a reaction leads to change in
(1) heat of reaction
(2) threshold energy
(3) collision frequency
(4) activation energy
Answer (3)
Sol. The number of collisions per second per unit volume of the reaction mixture is known as collision frequency. Therefore with increase in the concentration of reactants collision frequency changes.
176. Find out the solubility of Ni(OH)2 in 0.1 M NaOH. Given that the ionic product of Ni(OH)2 is 2 x 10^-15
(1) 2 x 10^-8 M
(2) 1 x 10^-13 M
(3) 1 x 10^8 M
(4) 2 x 10^-13 M
Answer (4)
Sol. Ni(OH)2 ⇌ Ni2+ + 2OH-
s s 2s
NaOH -> Na+ + OH-
0.1 0.1 0.1
Total OH- = 2s + 0.1 ≈ 0.1
Ionic product = [Ni2+][OH-]^2
2 x 10^-15 = s(0.1)^2
s = 2 x 10^-13
Solubility of Ni(OH)2 = 2 x 10^-13 M
177. Identify compound X in the following sequence of reactions
Answer (2)
Sol. Toluene --Cl2/hv--> Benzyl chloride (X) --H2O/373K--> Benzyl alcohol --(oxidation)--> Benzaldehyde
178. Urea reacts with water to form A which will decompose to form B. B when passed through Cu2+(aq), deep blue colour solution C is formed. What is the formula of C from the following ?
(1) [Cu(NH3)4]2+
(2) Cu(OH)2
(3) CuCO3.Cu(OH)2
(4) CuSO4
Answer (1)
Sol. NH2CONH2 + H2O -> (NH4)2CO3 (A)
(NH4)2CO3 -> NH3(g) + CO2(g) + H2O(l) (B)
NH3(g) --Cu2+(aq)--> [Cu(NH3)4]2+ (C) [Blue coloured solution]
179. The number of substrate level phosphorylations in one turn of citric acid cycle is
(1) One
(2) Two
(3) Three
(4) Zero
Answer (1)
Sol. One substrate level phosphorylation in one turn of citric acid cycle.
180. The correct Boolean operation represented by the circuit diagram drawn is :
Answer (2)
Sol. From the given logic circuit LED will glow, when voltage across LED is high.
This is output of NAND gate.
NEET Previous Year Question Paper Free PDF download link
NEET 2019 Code R1 , Neet Previous Year Question Paper 2019
https://NEET Previous Year Question Paper 2019
NEET Previous Year Question Paper 2019-Q1 code
NEET Previous Year Question Paper 2019 Code Q2