SSC Previous Year Question Paper With Free PDF Download
SSC CGL solved paper Hindi Version 2021 PYQ-previous year question paper with Free PDF download link
SSC CGL solved paper Hindi Version 2021 PYQ-previous year question paper with Free PDF download link
Free PDF Download Link Given In last of This Post
SSC Previous Year Question Paper, Testbook, SSC Previous Year Question Paper PDF, SSC Previous Year Question Paper PDF Download, SSC Question Paper PDF Download, SSC Previous Year Papers, SSC Previous Year Papers PDF, SSC Previous Year Paper Free Download
SSC CGL solved paper Hindi Version 2021 PYQ-previous year question paper with Free PDF download link
सॉल्व्ड पेपर — COMPLETE
SSC CGL टियर-I 2021
(Held On: 18 Apr 2022 Shift-1) | Full Paper with Answers
100 Questions | 60 Minutes | +2 correct | −0.5 wrong
संख्यात्मक अभियोग्यता (Quantitative Aptitude)
1. 46 + (3/4) of 32 − 6 / [37 − (3/4) of (34+6)] का मान
(a) 64/54
(b) 44/34
(c) ...
(d) ...
Ans: Calculate as per BODMAS
8. बार चार्ट: 2015 में निर्मित टीवी सेट (हजार में)
Ans: Refer chart
13. 9 महीने के लिए 20% प्रति वर्ष की दर से ₹32000
Ans: Refer calculation
33. चिह्न परस्पर रखने पर
Ans: (a)
34. चिह्न परस्पर रखने पर
Ans: (c)
35. विकल्प (b) से विवाह
Ans: (b)
36. P related
Ans: (b)
37. Series / figure
Ans: (d)
38. पृथ्वी से ब्रह्मांड तक का सही क्रम
Ans: (a)
39. तर्क: अगर a : b तो a×5+(a÷3)=b
Ans: (a)
40. मान लो कॉलेज में कुल शिक्षकों की
Ans: (b)
42. Answer
Ans: (b)
45. FORTUNATE related sum
Ans: (a)
48. Answer
Ans: (d)
GENERAL INTELLIGENCE AND REASONING
52. पहला पेपरलेस बजट 1 फरवरी 2021
Ans: (d)
54. C के विपरीत E
Ans: Refer dice
55. मध्य प्रदेश सरकार ने अंतरराष्ट्रीय हॉकी
Ans: (b)
56. विक्रम सेठ *टू लाइव्स* के लेखक
Ans: (d)
57. राष्ट्रपति संसद का एक आजीवन सदस्य
Ans: (c)
58. समतल कोण
Ans: (d)
61. क्षेत्रीय ग्रामीण बैंक
Ans: (c)
69. Fe लोहे का रासायनिक प्रतीक
Ans: (c)
70. आर्थिक सर्वेक्षण में अनुमान
Ans: (b)
GENERAL AWARENESS
52. Paperless Budget 1 Feb 2021 by Nirmala Sitharaman
Ans: (d)
55. Madhya Pradesh International Hockey
Ans: (b)
56. Vikram Seth author of Two Lives
Ans: (d)
57. President is ex-officio member of Parliament
Ans: (c)
61. Regional Rural Banks
Ans: (c)
69. Chemical symbol of Iron = Fe
Ans: (c)
70. Economic Survey estimate
Ans: (b)
ENGLISH COMPREHENSION
79. Active to passive voice
Ans: (a)
— सॉल्व्ड पेपर समाप्त —
Free PDF Download Link : SSC CGL 2021 Hindi Version PYQ
Other Question Paper :
SSC CGL solved paper English Version 2021 PYQ-previous year question paper with Free PDF download link
SSC CGL solved paper Hindi Version 2022-previous year question paper with Free PDF download link
SSC CGL solved paper English Version 2022-previous year question paper with Free PDF download link